Илюстрация За разлика от посещението на класически музеи, при което

...
Илюстрация За разлика от посещението на класически музеи, при което
Коментари Харесай

Моне за всеки ден

Илюстрация
За разлика от визитата на типичен музеи, при което благоговеем пред картините като пред божества, при зрелища като тези модерни цифрови панорами двустранният продан е сменен с еднопосочни внушения, а крайната цел на кураторите е да потопят фена в един идеален измамлив свят.

Увеличаване

За разлика от визитата на типичен музеи, при което благоговеем пред картините като пред божества, при зрелища като тези модерни цифрови панорами двустранният продан е сменен с еднопосочни внушения, а крайната цел на кураторите е да потопят фена в един идеален измамлив свят.

Смаляване
При все по-главозамайващите качества на цифровите технологии публиката към този момент мъчно се задоволява със статично съзерцаване на изкуството. Мултимедията съпътства съвсем всяка " новаторска " галерия: от скорошната " Рисунки " на Лика Янко в " Квадрат 500 ", в която кураторът Иво Милев беше избрал да подчертае невероятния жанр на художничката със светлинни резултати и да " прожектира " изображенията по стените, до шеметното обикалящо света шоу " Запознай се с Винсент " на музея " Ван Гог " в Амстердам, което ни кани да подслушаме диалозите и вътрешните му гласове, да усетим полъха на ръжта от неговите платна, да проникнем в магията на придвижванията на четката му, отново благодарение на технологиите.

" Моне - всеобхватното прекарване " в новото галерийно хале IDEAL, издигнато на мястото на именито квартално кино в Барселона, отива още по-далеч, предлагайки разходка из живота и картините на художника чрез големи екрани и VR филм за край. Общото сред трите изложения е, че оригиналът не е на фундамент, както в обичайните музеи; прочее той едвам участва и е по-скоро съпътстващ артефакт, в сравнение с централен персонаж. В тези изложения от нов тип изкуството е десакрализирано - цифровизирани репродукции са предоставени за пипане и проучване от близко, за прекопирване и дорисуване, за непосредствена консумация .

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Подобна наклонност в интерпретациите му за необятната аудитория евентуално ще се затвърждава, имайки поради статистиката, че две трети от поколението на милениълите - хора в непрекъснато придвижване, за които движимостите са задължение - заплащат повече за прекарвания, в сравнение с за движимости. В този смисъл " Моне - всеобхватното прекарване " е попадение в задачата и това, че цената на билета е що се касае за " Прадо ", не смущава посетителите.

" Мога да съм единствено две неща: художник и градинар " е една от запаметяващите се тиражирани изречения на Моне в експозицията и може би най-илюстративна за чувството, че сме попаднали в цветна градина с великански размери. Природата и най-много цветята с техните багри са обсесия за Моне, а да нарисува трептящата им действителност, да запечата ежеминутно изменящата се тяхна хубост е предизвикателство, което усъвършенства до края на живота си. Както услужливо напомня първата зала, импресионистите са се интересували от оптиката и теорията на цвета. (Наименованието на течението импресионизъм произлиза точно от картина на Моне: " Импресия. Изгряващо слънце ", 1872 - бел. авт.)

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

Техниката им не смесва, а по-скоро опълчва контрастни тонове, оставяйки естествените качества на окото да създаде спомагателни резултати. Мисията на платната им на фона на преди малко появилата се снимка към този момент не е да документира света, а да улавя положенията и настроенията му, да насочи погледа към онази окраска от безоблачен лъч върху листенцето, която обгръща облика със сетивност.

Във втората зала се любуваме на единствената истинска картина в цялата експозиция, " Етюд с лилии " (1910 - 1915), предоставена за пръв път на обществено налична галерия от каталунски колекционер), която прелестно илюстрира копнежа на Моне по флуидните форми и цветовите нюанси. Картината е част от по-голям 360-градусов план на художника и в този смисъл се вписва тъкмо в концепцията за всеобхватно прекарване. Следва ателие, в което сме поканени да дорисуваме известни шедьоври върху авансово разпечатани шаблони, а оттова попадаме в най-обширното пространство, където се отпускаме на меки табуретки в средата или на шезлонги в единия край и в продължение на 35 минути изкуството на Моне се излива като водопад от големи екрани върху стените, пода и нас самите, разгръщайки тайните на умеенето му да изрази посредством облик прелестта на ефимерното.

Инсталацията, напомняща раздвижен цифров вид на известните картинни панорами от XVIII и XIX век, ни разхожда из значимите места в живота на художника: от детството му в Хавър и младежките години в Париж, през отскачанията му до Лондон и изгнанието в холандското градче Зандаам, до фамилния живот в Аржентьой и последния стадий в Живерни. На изхода ни чака зоната за виртуална действителност, където в продължение на 10 минути безусловно пътуваме из най-известните картини на Моне - тръгваме от гостната в Живерни и се понасяме над скалите на Етрета, реем се измежду макови полета, минаваме по мостчето над езерото с лилиите.

За разлика от визитата на типичен музеи, при което благоговеем пред картините като пред божества, при зрелища като тези модерни цифрови панорами двустранният продан е сменен с еднопосочни внушения, а крайната цел на кураторите е да потопят фена в един идеален измамлив свят, където възвишеното слиза на всекидневно равнище. Дали гениалността на актьор като Моне би потърпевша от сходна " профанизация " е мъчно да се каже, само че достъпът до гениалността му е несъмнено демократизиран благодарение на технологиите.

" Моне - всеобхватното прекарване " остава в IDEAL - Centre d`arts digitals в Барселона и ще бъде отворена за посещаване, откакто бъдат вдигнати строгите ограничения за сигурност по отношение на световната пандемия.
idealbarcelona.com
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР