Илюстрация Увеличаване Смаляване В биографията на Тамара де Лемпицка и

...
Илюстрация Увеличаване Смаляване В биографията на Тамара де Лемпицка и
Коментари Харесай

Queen of cool

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване
В биографията на Тамара де Лемпицка и до през днешния ден изрично не е доказана нито годината й на раждане (между 1895 и 1898 г.), нито мястото – Варшава, Москва или Санкт Петербург. Самата тя цялостен живот с лекост манипулира личната си история, а скандалният облик на богата, космополитна, екстравагантна, бисексуална жена от висшето общество засенчва с десетилетия този на надарен актьор, една от най-знаковите фигури на стила ар деко от 20-те и 30-те години на ХХ век. " Аз пребивавам в периферията на естественото общество, където неговите правила не са годни ", е една от най-често цитираните изречения на Лемпицка.

Изложбата Tamara de Lempicka: Reina del Art Deco в Palacio de Gaviria в Мадрид до 24 февруари 2019 споделя нейния живот и творчество посредством над двеста произведения, мебели, предмети, фотографии, видео, събрани от четиридесет частни сбирки и музеи. " Една от огромните компликации за изчерпателното проявление на творчеството на Лемпицка идва от обстоятелството, че множеството й произведения са в ръцете на частни колекционери, които не всеки път са подготвени да ги дават за изложения. Затова основаването на музей на Тамара ми се коства доста малко евентуално. Мадона да вземем за пример има доста нейни картини, които в никакъв случай не е преотстъпвала за изложения ", споделя за " Капитал " кураторът на изложбата Джоя Мори. Професор по история на изкуството в Accademia di Belle Arti di Roma, тя е посветила над 10 години в проучване на Тамара де Лемпицка. Мори е създател на книгите Tamara De Lempicka: The Queen of Modern (Skira) и Tamara de Lempicka: Dandy Deco.

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. Изложбата, проведена от Arthemisia, наблюдава в 10 зали най-емблематичните тематики в творчеството на Тамара де Лемпицка. От първата й галерия в Salon d`Automne в Париж през 1922 година й последвалата я бърза международна популярност, през мощната й връзка с модата като фешън илюстратор и клиент на най-известните дизайнери, живота й в Съединени американски щати, където отпътува с втория си брачен партньор барон Раул Куфнер при опасността от Втората международна война. Доказателство за същинската пристрастеност на Лемпицка към модерността е домът й - студио на rue Mechain 7 в Париж.

Ултрамодерният по думите на най-известните архитектурни списания интериор е дело на сестрата на Тамара, Адриен Горска, първата жена проектант в Полша. Изложбата приключва с Visions amoureuses, както артистката назовава своите произведения въодушевени от връзките й с дами, които употребява за свои модели. За централен облик на изложбата и корица на каталога е определена една от тях - The Young Girls (1930), портрет в непосредствен проект на две дами на фона на небостъргачите на Ню Йорк. Лемпицка е считана и за самобитен предвестител на феминисткото изкуство в ролята си на жена пионер, изобразяваща като наблюдаващ голото женско тяло.

Стилът, с който Лемпицка става известна като една от иконите на ар деко, постоянно е именуван " облекчен кубизъм " – " деформираните " човешки пропорции, изчистени геометрични линии, избор единствено на няколко мощни цвята. Критиците й я упрекват в прекомерна декоративност. Почитателите й от своя страна означават, че творчеството й може да се сметне за същински учебник по история на изкуството, с помощта на употребяваните в него препратки от античното изкуство, италианския Ренесанс, испанско-фламандската школа.

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

През 1941 година Лемпицка поръчва на известния американски галерист Жулиен Леви да провежда три нейни изложения в Ню Йорк, Сан Франциско и Лос Анджелис с желанието да даде нов подтик на кариерата си. Критиката обаче към този момент намира изкуството на " баронеса Куфнер " за остаряло. През 1962 година Лемпицка демонстрира свои нереални картини, само че още веднъж е призната хладно и взема решение да не излага повече. По подигравка на ориста доста сполучлива галерия в Musеe des Arts Decoratifs в Париж през 1966.г. връща огромния интерес към стила ар деко, в това число и към нейното творчество. Доказателство за актуалната й новост от нейната ретроспектива в Galerie du Luxembourg през 1972 година до през днешния ден са и цените на най-известните й картини, достигащи седем милиона евро.

Лемпицка продължава да работи до края на живота си. През 1978 година се реалокира да живее в Мексико, където умира две години по-късно. " Постигнатото от Тамара де Лемпицка е плод освен на нейния гений, само че също на целенасочената й визия, мощната й воля и дисциплинираност. Понякога тя работи по 12-13 часа дневно. И въпреки всичко персонажът безусловно гълтам актьора, само че може да се каже, че светът на изкуството, рекламата, пиара, модата й връщат под формата на популярност и самопризнание вложеното от нея като визионер. Вече има даже и мюзикъл, въодушевен от живота й ", споделя Джоя Мори. Премиерата на мюзикъла " Лемпицка " се състоя на Williamstown Theatre Festival в американския щат Масачузетс на 20 юли 2018 година

Изложбата в Palacio de Gaviria в Мадрид продължава до 24 февруари 2019 година
www.tamaradelempicka.es
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР