Илюстрация Увеличаване Смаляване Оценка: 4½ от 5Още от същото: Черният

...
Илюстрация Увеличаване Смаляване Оценка: 4½ от 5Още от същото: Черният
Коментари Харесай

Кино: "Жокера"

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване
Оценка: 4½ от 5Още от същото: " Черният рицар " Навярно това е авторският метод през днешния ден – да инжектираш изкуство в платформа със сигурни фенове. Такава платформа са комиксовите акомодации, преобладаващи боксофиса в последните години и поради конкуренцията на двете " вселени " – Marvel и в този момент DC Comics. Филмът (Joker) на жанровия експерт Тод Филипс и сценариста на " 8-а миля " Скот Силвър е за предисторията на суперврага на Батман, разтърсващ и реформаторски. С възрастен натурализъм на претекстовете и единствен специфичен резултат – превъплъщението на Хоакин Финикс. Излизащо от ограниченията за актьорско обединение, продължаващо оттатък точката, стигната от Хийт Леджър.

Готъм е разпознаваемо Ню Йорк, какъвто е в огромните авторски филми на 70-те, от " Среднощен каубой " до " Шофьор на такси ". Цветовият декор в ръждиво и зелено е оттова, както и моралният нихилизъм, неоновите надписи на порнофилмите, порокът и мръсотията. Скорсезе е бил измежду продуцентите на ранен стадий. В тази среда бъдещият Жокер е към момента отритнатият новобранец Артър Флек. С единствен непосредствен човек майка му (Франсис Конрой), живееща в собствен ефирен свят. С пристъпи на неконтролиран нервен смях, поради който е на медикаменти и носи надпис " Простете смеха ми ". Работи почасово като махленски смешник, само че мечтае да е комик със лично шоу като идола си (Робърт де Ниро) от малкия екран. Пребиват го неоснователно на улицата, сътрудник смешник му дава револвер.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

Жокера е с трагизма на другия неразбираем, с корени още в " Човекът, който се смее " на Юго. В жестокото и егоистично ново време насилието е перверзният му отговор. Унизен в метрото от трима млади банкери, той вади оръжието. Клоунската му маска, сходно тази на Гай Фокс, става лице на анархистично придвижване с плакати " Убий богатия! ". Управляващите стопират обществените помощи, Флек остава без пари за медикаменти. Майка му цялостен живот е работила за Томас Уейн (баща на Брус, бъдещият Батман, тук още малко момче), отговорът оттова е високомерен. Невинният Флек, искащ само да е благополучен и да радва майка си, поема по спиралата на патологията към Жокера. Изписва клоунската си усмивка със личната си кръв. Трансформацията на Финикс (свалил 24 килограма) е най-плашещото нещо във кино лентата, повече от кървавия реализъм на убийствата. Игнорираният друг и нуждаещ се от помощ отключва хаоса.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР