Илюстрация Увеличаване Смаляване Още по темата Мистерията на световните гласове

...
Илюстрация Увеличаване Смаляване Още по темата Мистерията на световните гласове
Коментари Харесай

Класиците могат да танцуват

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване
Още по тематиката
Мистерията на международните гласове

За взаимния план на " Мистерията на българските гласове " и Лиза Джерард от Dead Can Dance
31 май 2017
Космически обект 52292

Тридесет и три годишният диригент Йордан Камджалов, общоприет музикален шеф на град Хайделберг и основен диригент на Хайделбергската опера и филхармония, споделя пред Light за кръстения на него метеорит и рационализирането на нерационалното
4 юли 2014 Лиса Джерард е родена от през 1961 година в Мелбърн, в семейство с ирландски корени. Позната е най-много като част от мъчно вместващото се в жанрове дуо Dead Can Dance, интензивно от началото на 80-те години насам. Тя неведнъж е подчертавала въздействието на българската национална музика върху личната й работа – през 80-те години хорът и Dead Can Dance са част от английския лейбъл 4AD, и през днешния ден известен измежду различната публика. Носителка е на " Златен глобус " за работата си с Ханс Цимер по саундтрака на " Гладиаторът ". Първият й сингъл с " Мистерията на българските гласове " Pora Sotunda излезе в края на 2017 година дружно с видео, режисирано от Иван Москов.Йордан Камджалов е роден през 1980 година в Търговище. Той е първият българин, признат да следва диригентство в музикална академия " Ханс Айслер " в Берлин, първият чужденец, който е определен за поста Генерален музикален шеф на Хайделберг. През 2015 година основава Genesis Orchestra, който сплотява определени музиканти от разнообразни точки на страната и света. Дирижира водещи оркестри в Берлин, Лондон, Цюрих, Лос Анджелис, Токио, Бостън, Лисабон.
По-малко от година след концертите си с " Мистерията на българските гласове " вокалистката на авторитетната австралийска група Dead Can Dance Лиса Джерард още веднъж ще бъде в България, този път дружно с Genesis Orchestra на диригента Йордан Камджалов в зала 1 на НДК на 14 март.

Те ще показват прочита си на Симфония №3 на полския композитор Хенрих Гурецки (1933 - 2010). Съвместната им изява е част от концепцията на Камджалов за концерти, които да трансформират всеобщата визия за класическата музика като нещо прекомерно далечно и неясно.

" Като актьор прекарваш огромна част от времето си самичък, изключително когато пристигна моментът за писане и композиране. Съвместната работа за мен е най-вълнуваща, тъй като отваря нови благоприятни условия и ме кара да поема опасности, които не бих поела сама ", споделя Лиса Джерард пред " Капитал ". Концертът на 14 март е един от тези планове. " С Йордан Камджалов се запознахме около концертите с " Мистерията на българските гласове " и той беше любопитен дали можем да създадем нещо по една от композициите в " Симфония на скръбните песни ". Предстоящият концерт в НДК ще включва и солови композиции на Джерард, както и песни на Dead Can Dance.

Гурецки, прочут с пробния си метод и трансформирал се в едно от огромните имена на модерната класическа музика, има вяра, че музиката би трябвало да дава отговор на вътрешни критерии вместо на упованията на публиката. Философията на Лиса Джерард е сходна.

" Пея от сърцето и душата си, тъй че музиката идва на първо време поради страстите, които ме владеят, а след това открива връзка със слушателя. Когато работиш по творба, основана от различен композитор, е извънредно значимо да избистриш мотивацията си за какво се захващаш с това, да се опиташ на намериш въздействието, което е предизвикало създателя преди всичко – да разчетеш истинската му визия, с цел да знаеш по какъв начин да допринесеш със личния си взор. Проучването на другите благоприятни условия, които да те доведат до нови хрумвания, поддържат цялото това креативно пътешестване забавно ", споделя Джерард.

Освен нов албум с Dead Can Dance, детайлите към който са нищожни, в близко бъдеще се чака и албумът на Лиса Джерард с " Мистерията на българските гласове ". Първият сингъл от него излезе в края на предходната година. Следващата й изява с " Мистерията " е на 4 април в Брюксел. Неотдавна тя способства със характерния си глас и към саундтрака на австралийския трилър 2:22. " Работата ми с " Мистерията на българските гласове " е история, която не желая да свършва – бих желала още повече да разтеглив рамките в бъдещето. "



Нещо повече - за нея тези планове са част от повода към момента да бъде музикант. " Да имам опцията да работя с " Мистерията на българските гласове ", да тълкувам един от обичаните си композитори и да си подпомагам с диригент, са от тези неща, които ме държат жива и ме карат да съм постоянно признателна. "

Билети за концерта на Лиса Джерард и Genesis Orchestra се продават в системата на Epay на цени сред 40 и 100 лева
Музикален гид:

Dead Can Dance (1984) – дебютният едноименен албум на дуото. Песните в него са забавна насочна точка за всички направления, които групата ще изследва през идващите си планове, само че също по този начин са повлияни от зараждащите се даркуейв и готик жанрове.

Into The Labyrinth (1993) – шестият албум на Dead Can Dance е може би най-познатият им и събира в себе си всичко, което прави дуото толкоз характерно. Част от албума беше изпълнена и на концертите на Лиса Джерард с " Мистерията на българските гласове " през предходната година.

Twilight Kingdom (2014) – най-скорошният соло албум на Лиса Джерард. Песента Too Far Gone е написана дружно с Ръсел Кроу, с който към този момент имат задочна колаборация – Лиса Джерард взе участие в саундтрака на " Гладиаторът ", филмът, с който Кроу стана знаменит артист.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР