Илюстрация Увеличаване Смаляване Още по темата Capodimonte di tutti capi

...
Илюстрация Увеличаване Смаляване Още по темата Capodimonte di tutti capi
Коментари Харесай

Музика за очите

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване
Още по тематиката
Capodimonte di tutti capi

Защо производител на сладолед, диригент, невроложка и други специалисти селектират изложения в неаполския музей " Каподимонте "
24 авг 2018
Забранената книга

Как иззетата от съда книга Farina за наркотрафика в Испания през 90-те години се трансформира в бестселър, а сериалът по нея оглави телевизионния праймтайм
13 юли 2018 " За мен Жозеп Гиноварт (1927 - 2017) е най-силният и автентичен художник през втората половина на XX век в Испания. Твори незабавно след извънмерните Пикасо и Миро и съперничи почтено на съвременника си Антони Тапиес. " Тези думи са на Луис Басат, един от най-значимите колекционери на каталонско и международното изкуство, чийто български генезис беше причина предходната година той да покаже част от своята богата сбирка в огромна галерия в Националната изложба в София. Затова не се учудих, като видях, че една от основните произведения в изложбата " ГИ-НО-ВАРТ " в Музея на музиката в Барселона е част от точно от сбирката на семейство Басат.

Изложбата показва този извънреден художник през ключа " музика ", защото точно музиката е измежду от неговите съществени артистични ползи и музи. Гиноварт съумява да я вплете в доста свои произведения и на моменти посетителят има чувството, че е пред цветни нотни тетрадки, а в други се озовава пред статуя, която хем припомня на извито в танц тяло, хем наподобява като чужд музикален инструмент. Точно това е силата на нереалното изкуство на Гиноварт, с всичките му особености и различим почерк, който не може да комплициран с никой различен.
Изложбата има три разнообразни фокуса, които са музикалните жанрове, които най-силно вълнували Гиноварт – джаз, опера и андалуското " канте хондо ".

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

Любовта си към джаза художникът показва в произведения, отдадени на Алберта Хънтър, създателя на стила бибоп Дизи Гилеспи, който виждаме с тромпет в ръце, или императрицата на блуса Беси Смит, чието тяло откриваме да лежи безжизнено при случая, поставил завършек на живота й, само че закриляно от искрящо бял ангел, контрастиращ с цвета на кожата й, поради който една болница отхвърля да й окаже първа помощ.

Китарата на Федерико Гарсия Лорка бързо ни препраща в Южна Испания и света на този андалуски стихотворец, който Гиноварт нееднократно слага в центъра на своите абстракции.
Тромпети, нотни тетрадки, цветове, музиканти, всички тези облици се сливат и ни срещат с творчеството на Гиноварт, нереално, триизмерно, мощно обвързвано със заобикалящия ни свят и доста постоянно обществено и философско.

Изложбата продължава до 7 октомври и е част от " Годината на Гиноварт " в Каталуния, която тече от 2017 година насам и включва редица събития. В момента в Жирона тече Guinovart, à table, също до 7 октомври; предстоят Patrimoni от 7.10.2018 до 3.02.2019 година в Аграмунт, провинция Леида, и заключителната и евентуално най-мащабна от всички до момента Retrospectiva Guinovart, която ще може да се види от 24.01.2019 до 26.05.2019 година във Fundació Vila Casas, Barcelona.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР