Илюстрация Увеличаване Смаляване Картини и арт инсталации, провокирани от значимите

...
Илюстрация Увеличаване Смаляване Картини и арт инсталации, провокирани от значимите
Коментари Харесай

Ния от 9 до 5

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване
Картини и арт съоръжения, предизвикани от значимите за Ния Пушкарова тематики, герои и хрумвания, ще бъдат включени в изложбата " Изкуство с работно време ", която се открива на 16 ноември.

Артистичният жанр на Ния Пушкарова е композиция от мощно изразена гражданска позиция, истински образни решения и непредвидени послания, които са доста надалеч от максимата, че " хубостта ще избави света ", тъй като създателката на интернационалния фестивал за модерно изкуство Water Tower Art Fest има вяра по-скоро в лечебната мощ на изкуството. На фона на публичната ангажираност на изкуството през днешния ден Ния Пушкарова задава огромни и отворени за полемика въпроси като: до каква степен се простират отговорностите на актьора като човек, по какъв начин в парадигмата на човешките връзки може да се вгради истината, къде разполагаме спомените си и за какво е изключително значимо да се работи върху предишното.

Получавате достъп до всички публикации и целия списък на вестника. В основата на тази галерия, наречена " Изкуство с работно време ", са, несъмнено, персоналните мемоари на Ния Пушкарова, по тази причина тези огромни въпроси тя задава първо на себе си, а след това ги аранжира в артистична рамка, в която са поканени да влязат всички тези, които споделят сходно равнище на осъзнатост към личния си живот и роля. Не е подминала и една от тематиките, които дефинират артистичната й идентичност – ролята и позицията на дамата и отношението на обществото към нея.

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

До откриването на изложбата на 16 ноември изложба " Гешов " ще е работно студио за Ния Пушкарова, която отваря вратите му за всички, които желаят да проследят процеса по основаване на изложбата. Отвореното ателие предлага пряк достъп до художничката – до момента в който рисува или работи върху обособените произведения, включени в изложбата, публиката ще е свободна да дискутира, контактува и поддържа връзка с нея.

" Изкуство с работно време " е в изложба " Гешов " (ул. " Сердика " 4) от 16 ноември до 4 декември

Защо " Изкуство с работно време "?

Ако приемем, че една активност се смята за работа единствено тогава, когато има открито работно време, то и аз бих желала да го конкретизирам за себе си, тъй като моята работа нормално няма почивни дни. Ще ми се да не се гледа на хората на изкуството като на тайфа нехранимайковци, чакащи помощ от страната. Не може мизерията да е попарила целия дух на това място.

Навлизате надълбоко в една мъчителна и много дискутирана тематика - за ролята на дамата в обществото, в изкуството. Каква е обстановката в България?

Трудно е човек, без значение от кой пол е, да преглежда себе си като обособен обект. Аз нямах избрана позиция за ролята на дамата, тъй като не виждах смисъл да се обобщават по сходен метод функциите на хората. Докато неотдавна не се усъмних в произхода на основала се у мен страст и тогава задълбах и открих, че дамата е подценявана много умишлено освен в България през годините и вековете. У нас отношението като цяло е, че това е " фиктивен " проблем, занимаващ само тайфа мъжкарани на Запад.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР