Илюстрация Увеличаване Смаляване Халед Хосейни – Молитва към моретоИздателство Обсидианцена:

...
Илюстрация Увеличаване Смаляване Халед Хосейни – Молитва към моретоИздателство Обсидианцена:
Коментари Харесай

Книга: Халед Хосейни – "Молитва към морето"

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване
Халед Хосейни – " Молитва към морето "
Издателство " Обсидиан "
цена: 15 лева " Реалните човешки истории са най-хубавата противоотрова против дехуманизацията на цифрите ", написа Халед Хосейни в своя публикация в The Guardian. С най-новата си книга - " Молитва към морето ", американският публицист, роден и прекарал детството си в Афганистан, се стреми да върне емпатията на западния свят към ориста на бежанците.

Той споделя, че мотивът да я напише е потресаващата орис на Айлан Кюрди, тригодишното кюрдско дете от Сирия, което през септември 2015 година се удави в Средиземно море, бягайки със фамилията си от Турция. Светът беше потресен от фотографията на телцето на детето, само че три години по-късно отзвукът някак загуби мощ.

На 29 юни тази година край крайбрежията на Либия се прекатурна следващата гумена лодка. Удавиха се над 100 души, измежду които три бебета, по-малки от Айлан. Но този път реакцията на света съвсем липсваше. " Къде е възмущението – би се запитал човек. Дали не претръпнахме пред загубата на човешки живот? Или може би повода е в цифрите? Може би една покруса, взета сама за себе си, ни подтиква към деяние, до момента в който, парадоксално, в по-големи мащаби човешкото страдалчество се възприема като някаква абстракция ", пита Халед Хосейни.

Писателят влага цялата си креативна мощност и откровената си болежка на татко и доста прочувствено написа " Молитва към морето " – текстът е като писмо на татко към наследник. На озарен от луната плаж, до момента в който чакат изгрева и лодка, която да ги води до избавителен бряг, бащата споделя на момченцето за дългите лета на детството си, за каменната къща на дядо му в Сирия и за маслиновите дръвчета.

Халед Хосейни разказва оживения град Хомс от дните, преди да завалят бомби от небето и войната да принуди хората да бягат. " Иска ми се да помнеше претъпканите улички с мирис на пържено кибе и вечерите, когато с майка ти се разхождахме по площада с часовниковата кула. "

Самият създател е претърпял насилственото овакантяване на родината си, тъй като фамилията му търси политическо леговище в Съединени американски щати след кървавия прелом през 1978 година в Афганистан. Въпреки че татко му е посланик и не се е налагало да бягат с лодка през морето, Хосейни постоянно е съчувствал на ориста на бежанците и откакто приключва медицина в Калифорния и работи като доктор, става дипломат на благосклонност към Агенцията на Организация на обединените нации за бежанците. През 2003 година излиза първият му разказ - " Ловецът на хвърчила ", който незабавно става бестселър и е филмиран. Следват " Хиляди сияйни слънца " и " А планините ехтяха ". Неговите романи са продадени в над 55 милиона екземпляра по целия свят.

" Чувал съм, че сме неканени. Че сме нежелани. Трябвало да отнесем нещастието си другаде ", написа Хосейни. Неговите думи в " Молитва към морето " са завладяващи и затрогващи сами по себе си, само че нежните илюстрации на известния английски художник Дан Уилямс, чиито произведения са се появявали в National Geographic, Rolling Stone и Wall Street Journal, способстват извънредно доста за въздействието на книгата. Тя е подобаваща и за деца и е един вероятен метод да им бъде обяснени по щадящ метод войната и следствията от военните спорове.

Приходите от продажбите на книгата ще бъдат дарени на Агенцията на Организация на обединените нации за бежанците и на фондация " Халед Хосейни " в помощ на хората, страдащи от войни и принуждение.

Преводът от британски е на Любомир Николов.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР