Илюстрация Увеличаване Смаляване Дигиталната промяна на бизнеса е специален проект

...
Илюстрация Увеличаване Смаляване Дигиталната промяна на бизнеса е специален проект
Коментари Харесай

Галактиките IaaS и Smart Server

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване
" Дигиталната смяна на бизнеса " е специфичен план за А1. В него ви описваме за софтуерни услуги, които оказват помощ на всяка компания без значение от размера й да се развива. И представяме техните специфики и приложения, с цел да бъдат разбрани елементарно освен от софтуерните мениджъри.
През октомври тази година учени откриха невидима вселена от зората на Вселената. Въпреки че е по-голяма от Млечния път и e със 100 пъти по-интензивни процеси за формиране на звезди, тя е останала скрита за телескопите. Причината? Обвита е в великански облак прахови частици, който закрива милиарди звезди, евентуални светове и благоприятни условия.
Нещо сходно се случва и тук, на Земята, във вселената на технологиите. И те си имат " облак ", който за мнозина скрива голям брой преимущества и благоприятни условия. Заедно с тях навлязоха още доста услуги, които към този момент са на всички места. Но тъкмо както и облакът към тази вселена, софтуерният облак е единствено обвивка, под която има много по-познати и потребни детайли.

IaaS и софтуерната галактика

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Учените считат, че тъмната материя е " лепилото ", което държи галактиките, с цел да не се разпадат, и дружно с гравитационните сили не разрешава на звездите да тръгнат в разнообразни направления. IaaS (Infrastructure-as-a-Service) е нещо сходно в софтуерната галактика.

Благодарение на IaaS фирмите могат да трансферират другояче комплицираната задача по създаване и поддръжка на ИТ инфраструктура на различен снабдител. Той я виртуализира и трансформира остарелия фирмен сървър в един или няколко виртуални сървъра, които се намират в професионален дейта център.
За фирмите отпада нуждата да поддържат помещение за сървървите, да обезпечават електричество, интернет, да купуват хардуер и така нататък Всичко това се поема от доставчика на услугата, който влиза в ролята на " тъмната материя ", която обезпечава работата на всичко останало.

Клиентът получава виртуален сървър, който е на негово разположение и дотъпен през интернет. Услугата на A1 Smart Server предлага тъкмо тези благоприятни условия, като към тях прибавя и цялостен автоматизиран бекъп. Така даже и да има проблем с единия дейта център, работата автоматизирано продължава с една от двете аварийни дестинации, а наличността на услугата не се прекъсва – за разлика от галактиките и звездите, които нямат аварийни копия.

Друга разлика на софтуерната астрономия по отношение на галактическата е така наречен скалируемост, позната и като мащабиране. Това е функционалност, която разрешава на ползвателя на услугата когато и да е да усилва наличното пространство и запаси на сървъра или да ги понижава според от потребностите му. Ценатa на абонамента също се поправя съгласно измененията и по този начин клиентът заплаща за действителните запаси, които са му нужни.

За по-големи корпоративни клиенти А1 предлага и услугата Virtual Data Center. Те могат да се снабдят освен с един виртуален сървър, а с цялостен виртуален дейта център, който да е на тяхно разполoжение. Могат да го употребяват за доста по-сложни системи – за CRM, ERP и други – без да е нужно вложението в независим физически дейта център, както и в мощно съоръжение и комплицирано лицензиране на обособените детайли.

Галактиката " Дейта център " Най-големият дейта център на А1
е в София, като телекомът има още две такива местоположения в столицата, както и няколко в страната. Основният център е планиран според Tier 3, т.е. с други възможности на всяка инфраструктура. Той е обвързван към две подстанции, като също така има и личен генератор.
Способен е да обезпечи зареждането за целия квартал " Дружба " за 12 часа, в случай че бъде обвързван към електропреносната мрежа. Освен това разполага с доста високо равнище на сигурност, в това число видеонаблюдение с лицево различаване. Центровете имат и непрекъснато деен Firewall (защитна стена) от последно потомство.

Макар и виртуален, един Smart Server би трябвало да " живее " някъде. Това място е центърът за данни – галактиката, в която съжителстват множеството виртуални и действителни сървъри. Сред тях са както сървърите на самия снабдител на услугата, по този начин и тези на клиентите.

Това е така наречен колокация, при която клиент може да конфигурира своите сървъри в дейта центъра на доставчика и да употребява същите условия, само че да дава отговор напълно за своя хардуер и единствено той да има достъп до него.

Обикновено тук се появява един мит – не е добре да качваш данните си в дейта център, а е по-сигурно да са на твой сървър в твоя офис. Дейта центърът предлага доста по-добри условия за хардуера и данните и обезпечава доста отбрани за сървърите, които елементарните, нетехнологични компании, мъчно могат да си разрешат, само че имат потребност от тях.

За да може един дейта център да действа като подобен, той би трябвало да дава отговор на голям брой строги условия. Те включват обезпечаване на непрекъсната връзка с интернет, аварийни трасета, стеснен достъп и така нататък Изпипват се всевъзможни елементи – от структурата и издръжливостта на постройката до температурните условия, зареждането и други Трябва да се обезпечи и различно зареждане при положение на проблем.

Друго преимущество на дейта центъра по отношение на съхранението на сървърите в личен офис (т.нар. on-premise) е нарасналата киберсигурност. При on-premise компанията притежател би трябвало да влага и конфигурира киберзащитите сама. Тъжната действителност е, че малко компании вършат това и множеството разчитат само на базови функционалности и услуги и на вярването, че " на мен това няма да ми се случи ". Според данни на Gartner обаче единствено през 2018 година приблизително 67% от всички компании са били жертва на хакерска атака, а 58% са имали и пробив и теч на данни. 47% признават, че не схващат какво да създадат, с цел да се защитят от последващи хакерски атаки. Анализът показва още, че киберрисковете за дребните, междинните и огромните компании се уеднаквяват, а единствено 28% от компаниите считат, че имат съответни отбрани.

Именно по тази причина потреблението на облачни услуги със предпазени дейта центрове е по-добро решение за фирмите, които не са характерно софтуерни и имат компликации в разбирането на рисковете. Тези услуги дават по-високо равнище на сигурност даже за най-базовите си оферти. За да подсигурява сигурността на мрежата и данните, А1 предлага и услуга за отбрана от DdoS офанзиви, които да защищават ресурсите на клиентите от злонамерени дейности, целящи да ги блокират. Всичко това са доста скъпи вложения и технологии, които са непостижими за дребни и междинни компании. Когато една компания употребява услугите на подобен дейта център, тя получава достъп до всичко без огромните разноски.
Ето за какво потреблението на дейта център и IaaS би трябвало да е измежду услугите, които всяка компания би трябвало да изследва, когато мисли за промяна и ИТ вложения.

Христо Янков, шеф " Дигитална промяна " в Mr. Bricolage: Лесно и бързо получаме в допълнение потенциал, когато трафикът към уеб страницата ни се усилва

Кои услуги на А1 употребявате и защо?
Използваме набора от услуги Smart Server. Върху виртуалната инфраструктура са хостнати нашите сървъри, които достъпваме през обезпечената съгласуваност. Към хостинг услугата е включена и услугата бекъп – както на равнище виртуална машина, по този начин и осъщественото особено за нас решение за бекъп SAP HANA бази данни. В допълнение, имаме и достъп до съществени функционалности на Data Center, с които да направляваме работоспособността на виртуалните машини – да следим тяхното държание и да правим базови интервенции по виртуалния хардуер.

Какви са главните преимущества и изгоди при тяхното потребление?
За нас главната изгода е надеждността на решението и сигурността за нашите данни и услуги. Още на старта на плана беше изработен изчерпателен разбор на потребностите ни и системата е проектирана за предстоящото натоварване с включен и нужен запас от запаси. От А1 получаваме и нужната еластичност за осъществяване на промени по виртуалните машини, както и на нови планове и услуги. Разчитаме на самодейния мониторинг на техния екип и на разбирането им на нашите от време на време ексцентрични потребности.

Може ли да дадете образец?
През миналата година взаимно с А1 и нашите сътрудници за поддръжка на приложенията ни реализирахме огромен план за оптимизация на архитектурата на SAP решението ни. В хода на плана подменихме всички сървъри от системата, като постигнахме хомогенизиране на средата откъм операционни системи и бази данни, увеличихме броя на сървърите за внедряване на баланс на товара, добавихме нови мрежови услуги.

Постигнахме оптимално потребление на наличния хардуер с нужния запас от запаси, което неотложно се усети от потребителите на продуктивната система в ежедневната им си работа. Така процеси, разчитащи мощно на взаимоотношение с осведомителната система, се форсираха доста – сред 50% и 200% в някои случаи. Това, умножено по броя участници в процесите и размерите на документите, увеличи съществено успеваемостта в компанията.

Тази година стартирахме и платформа за онлайн продажби и обслужване на клиенти, където повишихме 10 пъти опциите за вдишване на трафик от гости. Към днешна дата уеб сайтът ни е с един от най-хубавите резултати за бързодействие в страната.

Едно от огромните преимущества е и опцията доста елементарно и бързо да прибавим още сървъри, с които да увеличим в допълнение потенциала на електронния магазин единствено за избрани интервали. Това е доста уместно за дните, през които се чака по-голям трафик, да вземем за пример " Черен петък ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР