Илюстрация Увеличаване Смаляване Детският влак Изд. Обсидиан превод от италиански

...
Илюстрация Увеличаване Смаляване Детският влак Изд. Обсидиан превод от италиански
Коментари Харесай

Нова книга: "Детският влак"

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване
" Детският трен "
Изд. " Обсидиан "
превод от италиански Вера Петрова
цена 18 лева
Седемдесет хиляди деца са изпратени с влакове от обезверените си фамилиите в Южна Италия към приемни родители в северната част на страната, които да ги спасят от глада и мизерията. Годината е 1946 година - стопанската система на Италия е срината след Втората международна война, а разликата сред юга и севера е толкоз огромна, че ги назовават Долната и Горната земя. Тази същинска история е залегнала в романа " Детският трен " на италианската писателка Виола Ардоне. Родената в Неапол преподавателка и писателка научава неотдавна тази тъжна част от историята на личния й град. След търсене на документи и събиране на доказателства тя споделя историята през очите на дребния Америго. На гарата той и другите деца от влака изхвърлят през прозорците палтата си, с цел да могат да се стоплят оставащите деца, вярата им е, че на север все ще им намерят други облекла.

" Детският трен " излиза през 2019 година и незабавно се трансформира в сензация в Италия, към този момент се приготвят издания в 28 други страни. Част от повода е, че самите италианци знаят малко за тази част от личната си история, макар че тя е трансформирала ориста на хиляди италиански фамилии. Идеята и физическото пренасяне на децата е дело на италианската комунистическа партия и макар положителните планове - да бъдат избавени от глада, резултатите са били спорни (разбити фамилии, дребни деца, които е трябвало да изоставен всичко познато и да се насочат на 36-часово пътешестване с трен от Неапол до Болоня). Романът се пробва да покаже тази сложна обстановка, без да назидава и размахва пръст. Виола Ардоне съумява да звучи достоверно, без да се отдаде на патетика. Историята на Америго е вълнуваща и читателят, въпреки и с натежало сърце, може да не усети по какъв начин е стигнал до последната 252 страница, когато бедното момче се е трансформирало в фамозен цигулар и евентуално към този момент носи лични обувки по размер.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Заглавието неизбежно препраща към различен исторически миг - Kindertransport - влаковете, с които, няколко години по-рано са били спасявани деца на евреи от окупираните от Германия страни, застрашени от изпращане в концентрационните лагери на гибелта. И Ардоне избира за централен знак на бедността и безизходицата обувките - различен знак, който обичайно се свързва с холокоста - обувките, останали след избиването на над шест милиона души.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР