Илюстрация Увеличаване Смаляване Безметежното детство и носталгията към времената, когато

...
Илюстрация Увеличаване Смаляване Безметежното детство и носталгията към времената, когато
Коментари Харесай

Ода на носталгията

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване
Безметежното детство и носталгията към времената, когато с помощта на работата на татко си като графичен дизайнер на самолетна компания " Балкан " Михаела Дановска (р. 1979 г.) се озовава върху най-известното календарче в историята на компанията, е една от аргументите порасналото момиче да са завърне в България. Вече като одобрена художничка с артистичен псевдоним Ода Жон.

Изложбата " Сърцевина " в Националната художествена изложба е първата огромна ретроспектива на Ода Жон, която от повече от двадесет години живее сред Германия, Франция и България. Изложбата включва над 50 творби – живопис, статуя и акварел, и е събрана от музеи и частни сбирки със съдействието на водещата парижка изложба " Тамплон ".

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. " Със жанр, който препраща към старите майстори, сюрреалистите и немския експресионизъм, Ода Жон основава различна галактика, която превзема с хубост и успокоение, лирика и романтика, само че в същото време е изпълнена със подиуми на принуждение, еротика, подигравка, метаморфозни форми. Това са серии от безкрайни анаграми на изкривени, разчленени или ампутирани човешки форми, вътрешни органи; тела, вплетени едно в друго в мъчителна симбиоза; преминаващи в животинско тяло; хибридни същества ", разяснява кураторката на изложбата Надежда Джакова.

Успоредно с ретроспективната галерия Ода Жон работи върху различен план, този път с Христина Бобокова (куратор). Пътуващата статуя " Прегръдката ", въодушевена от Пиета на Микеланджело (вечният знак на безграничната майчина обич), претърпява трансформация около забавната концепция да бъде показана на пет особено подбрани места из България. " Моето предпочитание е тази статуя да остане вечно в България. И там, където откри своето място, да не е затворена, а да вижда небето. Да живее сред земята и небето ", споделя авторката.

Емоционалното пътешестване на " Прегръдката " стартира при започване на септември от Варвара, мина през мини " Каолин ", Вазовата пътека, скоро ще е в градината на двореца " Врана ", а петата крайна локация към момента се пази в загадка.

Мимолетният темперамент на пътуващата апаратура, въодушевен от концепцията за преходността на индивида и наличието му във времето, Ода акцентира освен с маршрута на " Прегръдката ", само че и с отразяването му в медиите. Избира да работи единствено със обществените мрежи и за локациите и за престоя на всяко място осведоми в инстаграм и на уеб страницата thecaress.net.

Коя е Ода Жон

Родена през 1979 година в София, Ода Жон живее и работи в Париж от 2008 година В София приключва Художествената гимназия, а на 18 години е към този момент част от класа на професор Йорг Имендорф в световноизвестната художествена академия в Дюселдорф. Именно той е основателят на артистичния й псевдоним Ода Жон (ода значи богатство на старонемски, а жон – жълто на френски език).

Йорг Имендорф е един от именитите немски художници от края на XX век и възпитаник на именития Йозеф Бойс. В последните години от живота си Имендорф става брачен партньор на Ода и татко на щерка им Ида. След гибелта му фамилията напуща Германия и се озовава в Париж, където Ода демонстрира свои картини на един от авторитетните галеристи – Даниел Темплон, който незабавно прави оценка гения й. През 2012 година Ода Жон получава огромната премия за живопис на фондация " Пиер Карден ". Нейни произведения са част от интернационалните музеи и персонални сбирки. Голяма част от работите, включени в изложбата, са владеене на най-големите й фенове – колекционери от Франция и Германия.

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Юлия Лазарова Смаляване

Журналисти и критици се пробват да дефинират стила й на работа, само че сякаш най-успешно се оправя френската писателка, арт критик и редактор на списание Art Press Катрин Мийе, която споделя във връзка нейна галерия в Париж преди няколко години: " Ода Жон съзерцава света в внимателно безмълвие, а след това изобразява хубостта в противоречивостта й, като слага в един проект деформирани тела паралелно до божествените фигури на девойки, излезли като че ли от списанията, водена от детското си любознание да открива и да споделя с дързостта и хладнокръвието, с което доста постоянно децата откриват света, захвърлили предразсъдъците на възрастните. "

Илюстрация
" Прегръдка "

Увеличаване

" Прегръдка "

Смаляване

Подобна задача има и пътуващата статуя на Ода Жон – " Прегръдката ". Моделирана от глина и излята от бронз, ярко патинирана, композицията от две тела съдържа в себе си 8 (осмица) - знакът на вечността и безкрайното. На 1 декември скулптурата ще бъде сложена в градинския парадайс във " Врана " в наличието на своята авторка.

" Коя е Ода Жон " е и заглавието на документалния филм на немската режисьорка Камила Пфефер, показан за пъри път пред аудитория на филмовия фестивал " Берлинале " през 2016 година, а в България ще бъде прожектиран на 1 декември 2018 година Предвидена е и среща със самата Ода Жон.

Изложбата " Сърцевина " продължава до 13 януари 2019 година в Националната изложба (в Двореца), прожекцията е още веднъж там, на 1 декември.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР