Илюстрация Увеличаване Смаляване Апатията на обществото по отношение на съня

...
Илюстрация Увеличаване Смаляване Апатията на обществото по отношение на съня
Коментари Харесай

Нова книга: "Защо спим? Да отключим силата на сънищата"

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване
" Апатията на обществото във връзка с съня се дължи частично и на неуспеха на науката в исторически проект да изясни за какво в действителност се нуждаем от него. Сънят си остава една от последните огромни биологични секрети ", написа Матю Уокър в скъпата си книга " Защо спим? Да отключим силата на сънищата ". Професорът по неврология и логика на психиката от Калифорнийския университет в Бъркли провокира същински възторг през 2017 година с излизането на дългогодишния му труд. Книгата е оценена доста високо от Бил Гейтс, само че и освен - рейтинг 4.5 в Goodreads от десетки хиляди читатели не се реализира елементарно.

В началото на май " Защо спим? Да отключим силата на сънищата " излезе и на български език. Не се подвеждайте от купата на създателя - Уокър може да е професор, само че съумява по в действителност понятен и завладяващ метод да поведе читателите през заплетената просвета за съня. Според него сънят е суперсила, а задачата му е да убеди всеки човек във значимостта от спането. За задачата синтезира десетилетия проучвания и клинични практики и потвърждава, че положителният сън не е единствено нужда, а най-хубавият запас, с който разполага индивидът. Макар и създателят да работи в Съединени американски щати, безсънието несъмнено не е проблем единствено на американците, а на всички развити общества - над 40% от европейците демонстрират всяка година прояви на инсомния, а при 10-15% от тях тя се трансформира в хронична.
В книгата ще научите, че сънят усилва когнитивните умения - за учене, помнене и взимане на рационални решения. Той уравновесява страстите, възвръща имунната система, настройва тънко метаболизма и контролира апетита ни. Но скъпата информация се редува и с значително предизвестия, които могат да уплашат някои от читателите - страшни заболявания дебнат там, където има недоспиване и инсомния.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Хубавото е, че до притеснителните пасажи идват и препоръчаните от Уокър решения: по какъв начин да си набавим мелатонин, по какъв начин да променим режима на спане с годините, по какъв начин да впрегнем съня, с цел да подобрим ученето и настроението си, по какъв начин да контролираме хормоните и даже да предотвратим рака, заболяването на Алцхаймер и диабета. Показателна за книгата е четвъртата й част " От хапчетата за сън до трансформирането на обществото ", с която проф. Уокър демонстрира за какво е нужно освен човек самостоятелно да промени метода си на живот, само че и самото общество следва да промени дизайна си.

Звучи необикновено - че от кое място един академик ще има отговори на толкоз значими въпроси?! Може би решението да му се доверим би трябвало да е подбудено от опита му: Матю Уокър е създател и шеф на Центъра за просвета за човешкия сън и е разгласил повече от 100 научни проучвания по тематиката.

Преводът е на Детелина Иванова, издателство " Изток-Запад ", цена 25 лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР