Илюстрация Увеличаване [Shutterstock] Смаляване В началото на февруари Мигел Кастило,

...
Илюстрация Увеличаване [Shutterstock] Смаляване В началото на февруари Мигел Кастило,
Коментари Харесай

Изпити по никое време

Илюстрация
Увеличаване
[Shutterstock] Смаляване
В началото на февруари Мигел Кастило, студентът по история от Университета във Валенсия, печели стипендия " Еразъм ", с цел да учи в Италия. Мигел е на осемдесет години, пенсиониран нотариус с три деца и шест внуци, написа El Pais. Това не е нечувана вест за Испания, тъй като съгласно статистиката на Евростат за хората, които учат цялостен живот, 11% от испанците не стопират да се образоват, без значение на каква възраст са, с лек спад в числата през последните няколко години.

За сметка на това в скандинавските страни и Швейцария процентите стигат и до тридесет и се усилват всяка година. В България, още веднъж съгласно данни на Евростат, единствено два % от хората не престават да учат, откакто са приключили образованието си, или се връщат към университета в по-зряла възраст.

Ученето и развиването през целия живот е един от декларираните цели на Европейския съюз, по тази причина от 2015 година съществува създаден проект по какъв начин да се улесни достъпът до обучение. Една от аргументите е, че продължителността на живота в Европейски Съюз се удължава и ритъмът се трансформира – това, което е било норма преди години, към този момент не е – хората рядко работят едно и също нещо до пенсия, те все по-често вършат промени или се преквалифицират. А Университетът в Тренто да вземем за пример откри интернационален следдипломен курс " Технологии за интензивно и здравословно остаряване ", което е показателно за изменящия се свят.

Илюстрация
Елка Нинова

Увеличаване

Елка Нинова

Автор: Мариета Ценова Смаляване

" В началото се усещах все едно мозъкът ми е ръждясала машинка, която постепенно се задвижва. Трябваше време, с цел да може паметта ми да влезе във форма ", споделя Елка Нинова, която след повече от двадесет години сполучлива кариера в ивент мениджмънта и ръководството на хора, в това число на управителни позиции, взема решение внезапно да смени посоката и се записва в Магистърската стратегия " Артистични психосоциални практики и психодрама " в Нов български университет. Учи един учебен срок в допълнение, с цел да може нейният МБА да бъде приравнен към специалността от филантропичните науки.

Обучението в програмата минава през модерни психически теории, теории за построяването на психологичните структури, психодрама и психоанализа, психосоциални практики и способи като психодрама, социометрия, групова динамичност, ролеви разбор и прочие

Завършва го и от години сполучливо практикува в своя кабинет за психическо консултиране, книготерапия и психотерапия. В работата си употребява методите на психодинамичния и систематичен метод и на психодрамата. " Консултирането и психотерапията органично допълват насъбрания витален и прочувствен опит, както и опита в ръководството на хора ", споделя Елка Нинова.

" Преди да реша да се върна към университетското обучение, бях стигнала равнище на прегаряне и стрес, бях изтощена от корпоративната среда и имах потребност от смяна ", споделя Нинова. Друг главен фактор за взимане на това решение са събития в персоналния й живот, както и трайният интерес към схващане на психологичния свят на индивида. " Консултирането и психотерапията са необятни области и макар че имам кабинет и пациенти, аз непрестанно изучавам, това е развой, който ще продължи евентуално до края на живота ми, само че става все по-лесно, изключително откакто съм овладяла характерния език и термини. "

В момента Елка се е записала за още една подготовка по Супервизия и организационно консултиране (коучинг). Никой от нейните близки или другари не е имал запаси към решението й да промени кариерата си и след толкоз години в корпоративните среди да стартира да учи нещо ново. " Чувствах се прелестно измежду другите студенти, множеството от които на по двадесет и няколко години. Приеха ме като една от тях. "

Според нея значимото е човек да открие същинската си пристрастеност и тогава може да учи на драго сърце, което не значи, че връщането към ученето в един късен интервал от живота, не е мъчно. " Наложи ми се да усвоя напълно новата терминология, която се учи като нов език с тетрадката в ръка и писане на думи. "

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Цветелина Белутова [Капитал] Смаляване

Същото мнение споделя и Светослав Вълчев, който е строителен инженер по специалност и има строителна компания, само че на 52-годишна възраст взема решение да се върне още веднъж в университетския свят и да учи " Мениджмънт в рекреацията " в Икономическия университет във Варна. " Построих ваканционно населено място за отмора от дървени къщички " Азарея " и желаех да разширя уменията си по този начин, че да мога да го ръководя съгласно най-новите трендове в рекреацията, с цел да може да предлагаме съответни услуги и семинари и мястото да е освен къщи чартърен. Животът през днешния ден е доста по-динамичен отпреди и е цялостна заблуда, че човек може да приключи една компетентност и след това да не се развива . "

Изцяло новите за него предмети като анатомия, физиология, китайски и типичен разтривки му дават опция да употребява непосредствено в практиката, това, което научава. " Беше доста забавно, тъй като измежду преподавателите имаше и практикуващи лекари, които ни разказваха за съответни проблеми от практиката им и по какъв начин обичайна и различната медицина вървят ръка за ръка, с цел да изпълнят крайната си цел – да оказват помощ на пациентите. "

Как от академичното обучение се стига до протичащите се на процедура неща? " Поканих няколко преподаватели по масаж да водят семинарите си – в това число и нови за нас техники като юмейху масаж, тибетски масаж и акупунктура ", споделя Светослав Вълчев. Той е удовлетворен от знанията и уменията, които е получил, тръгнал си е с съответни хрумвания, които да приложи на процедура в своя бизнес. Освен това времето, прекарано в университета, му е подействало освежаващо и вдъхновяващо, като втора младост.

" Имахме гостуваща група белгийци, които пристигнаха да се лекуват от синдрома на прегарянето и напрежението измежду природата, помогнах им с създаването на цялостна стратегия с преходи в Троянския Балкан, гимнастика и разтривки ", споделя Вълчев. Интересно е, че даже французи и холандци търсят спокойствието навръх българската природа за пълноценна отмора. Гостуват им дори група от пристрастни към компютрите и обществените мрежи, които желаят от мениджмънта да спре безжичния интернет, до момента в който са там, с цел да нямат изкушения.

Дипломната работа на Светослав Вълчев е на тематика " Физическото и психическото здраве от позиция на архитектурата и строителството " – " мисля, че от ден на ден е необходим интердисциплинарен метод, изключително в предприемачеството, а и желаех да основа един повсеместен приключен комплекс за отмора, където всичко има значение, както чистият въздух, по този начин и формата на постройките, материалите на създаване - дървото, което основава уют, и фън шуй градината. " Тази своя дипломна работа след това преработва в курс от лекции за УАСГ, където студенти го учат известно време като свободно избираем предмет.

Станиела Щийдл има друга мотивация да се върне в университета – ученолюбивост и желанието да учи, без да държи академичното й обучение да прераства в специалност, макар че има проект някой ден да превежда богословска литература от немски на български език и тогава това, което учи сега, ще й е от изгода.

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Цветелина Белутова [Капитал] Смаляване

Станиела таман се е върнала от лекции по богословие в Софийския университет, през днешния ден е учила дванадесет часа, само че не се усеща изтощена, в противен случай – споделя с възторг. Паралелно учи и теология във Виенския университет, само че там е постоянна форма на образование, а тук задочна.

Последния път, когато е влизала в университета, е преди тридесет години, тогава следва съветска лингвистика. В оня миг от живота си даже не си взима дипломата, а отпътува за Австрия, където се омъжва и живее до ден сегашен. " Решението ми да изучавам пристигна напълно непринудено, от няколко години четях богословска литература и ми беше доста забавно, най-вдъхновяващо ми действаше " Православният път " на англичанина Тимоти Уеър ", споделя Станиела. Носи на всички места книгите и един път, до момента в който е на отмора със сестра си и прекарва часове, потънала в книгите, сестра й я пита за какво не се задълбочи и не учи богословие академично.

Те са от вярващо семейство. " Винаги постехме с майка ми, само че една седмица, а не 40 дни, и празнувахме всички християнски празници, даже когато беше неразрешено по време на комунизма. " Станиела си спомня по какъв начин около нея да постят се въодушевяват и всичките ѝ приятелки от софийската улица " Иван Вазов ", където са израснали. " Но тогава не знаех за какво го вършим и какъв е смисълът. "

" Дойдох си в България да ревизира по кое време мога да аплайвам богословие, оказа се, че наесен пускат едно в допълнение място и се стартира едно ужасно неспокойствие ще изкарам ли изпита. " Така тя се оказва още веднъж студентка, и то в красивата постройка на Светия синод, издигната през 1914 година по план на австрийския проектант Фридрих Грюнангер с керамични плочки по корнизите и прозорците и разноцветни обръчи – " сърцето ме боли, като виждам по какъв начин плочките падат и към този момент години няма кой да реставрира постройката, а атмосферата е страхотна, изключително като си визиите какви велики мозъци са преподавали там ".

Двадесет и петимата студенти са от цяла България: момчета, които желаят да станат свещеници, студенти, които пеят в църковен хор, и няколко души, които са привлечени от академичната дисциплинираност, измежду които и шест дами.

Въпреки разнообразните възрасти и опит всички са един обединен курс – " като се разделихме през днешния ден, си споделих, леле какъв брой ще ми липсват, добре че незабавно си отпътувам за Австрия, другояче не знам какво бих правила ". Според Станиела равнището на преподаване в Богословския факултет е доста високо и предметите са добре систематизирани, първият курс е най-вече встъпление, а през последния би трябвало към този момент да могат да поясняват свещените текстове.

Лекциите стартират в 7:30 с утринната молитва и приключват в 19 ч. с вечерната. " Въобще не чувствам по кое време минава времето, толкоз ми е забавно. " Тя споделя, че въпреки и някои неща да са й сложни, доста се старае да е готова за изпитите. " Майка ми, в случай че можеше да ме види, нямаше да повярва, по какъв начин аз, която изобщо не обичах да изучавам едно време, в този момент желая единствено шестици. Не мога да застана при преподавателите, които са толкоз ерудирани и са на моята възраст, и да сричам. "

Станиела споделя, че приятелите и фамилията й са леко сюрпризирани от удоволствието и дисциплината, с които учи, даже през уикенда, а когато завърши семестърът в София, продължава да посещава лекции във Виена. " Теологията в Австрия обгръща освен една вяра, както богословието тук – насочена е по-светски и се учат и ислям, и юдаизъм. Изпитите за разлика от устните в България са писмени и включват поредност от есета. "

" Дъщеря ми сега написа дипломната си работа по архитектура и няма доста време, само че въпреки всичко съумява да ми ревизира есетата, таман ще предавам едно за свети Иван Рилски, желаех и австрийците, които са най-вече католици, да се срещнат с неговия живот. " Станиела желае един ден да превежда богословски текстове от немски на български и по тази причина учи и във Виена – с цел да познава терминологията – " а и ми е извънредно забавно да съпоставям методите на преподаване ". В австрийската столица има две български православни църкви, които са все по-пълни, добавя Станиела Щийдл.

Без значение дали се връщат към академично обучение, с цел да се преквалифицират, с цел да задълбочат уменията си, с цел да стартират напълно нова специалност или от обич към знанието, общото наблюдаване е, че хората, които учат на зрелост, го вършат доста по-осъзнато – знаейки какво желаят и за какво са се захванали с дадена компетентност.За прекомерно заетите, които биха желали да учат нещо ново, само че са възпрепятствани да посещават лекции, онлайн курсовете са чудесна опция. Harvard, MIT, Berkley и доста други университети оферират курсове на платформите www.edx.org, www.coursera.org, платформата на LinkedIn - www.lynda.com. Повечето от стратегиите са безвъзмездни, заплаща се единствено в случай че държите да получите тапия за приключено образование.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР