Илюстрация Увеличаване [Shutterstock] Смаляване От май пазарът официално вече ще

...
Илюстрация Увеличаване [Shutterstock] Смаляване От май пазарът официално вече ще
Коментари Харесай

Войната за пийпълметрията свърши

Илюстрация
Увеличаване
[Shutterstock] Смаляване
От май пазарът публично към този момент ще работи с една рейтингова организация - ГАРБ. Това стана изрично ясно, откакто една от двете най-гледани малките екрани на българския пазар, " Нова тв " (собственост на братята Кирил и Георги Домусчиеви), изпрати писмо до рекламодатели, рекламни и медия организации, в което афишира, че приключва досегашния си контракт с " Nielsen Admosphere България " от идващия месец и стартира да работи с ГАРБ.

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

В месеците преди този момент да се случи, има постепенна и мъчно обяснима смяна в данните на ГАРБ - гледаемостта на " Нова тв " се повишава доста по-бързо, в сравнение с допускат каквито и да било промени в програмната скица на малкия екран след закупуването й от братята Кирил и Георги Домусчиеви.

За играчите в бранша новината е значима, тъй като на процедура тя основава условия за пръв път от шест години на пазара да бъде открита единна валута за премерване и отчитане на телевизионната публика - както за медии, по този начин и за организации и рекламодатели - с която да се мери успеваемостта на рекламните акции. " Това ще даде опция да се вършат прецизен разбор и оценка на телевизионната връзка, изборът на медиен микс ще стане по-лесен и не на последно място - ще може да се прави точна оценка на вложените в реклама средства, както и да се прави ясна съпоставимост по отношение на конкурентни акции ", разяснява пред " Капитал " комерсиалният шеф на Dentsu Aegis Network Румяна Стоянова.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Защо е значимо

Рейтингите са валутата на медийния пазар и инструментът за осъществяване на сполучливи програмни тактики на телевизионните канали. Повече от шест години и половина обаче българският рекламен и ефирен пазар работи в изискванията на две организации, измерващи зрителския интерес - ГАРБ и " Nielsen Admosphere България ". Което значи, че секторът работи с две валути. Това създаваше напрежение и редица проблеми. ГАРБ работи с bTV и дава по-високи рейтинги на bTV, Nielsen работи с Nova и дава по-високи рейтинги на Nova. Компаниите, които популяризират по двете най-големи национални малките екрани, заплащат въз основа на тези данни. При две системи и толкоз огромни разлики в числата на едно от двете места сигурно ги удрят в кантара. Въпросът е, че те сами не могат да схванат коя от двете системи ги лъже.

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Привържениците на ГАРБ показват като мотив обстоятелството, че по-голямата част от пазара работи с нейните данни. От друга страна обаче, собствеността на тази организация дълго време не беше изцяло ясна. Тя се губеше в Швейцария, а също така преди няколко години сдружението беше мощно задлъжняло към КТБ и беше в процедура по банкрут. Задлъжняването съответства със старта на следената от Цветан Василев и Делян Пеевски TV7, на която ГАРБ даваше нереално висок рейтинг. Това се потвърди при стартирането на различната пийпълметрична система на Nielsen, която мери в пъти по-ниска гледаемост на близкия тогава до властта канал. След банкрута на КТБ активността на ГАРБ беше трансферирана на ново сдружение без никаква история и по този начин подозренията кой управлява организацията и надлежно данните от нея останаха. С днешна дата в Търговския указател като притежатели са записани Ива Людмилова Стоянова-Гамари и Веселин Йосифов Шаулов, които имат по 50% от акциите. Те постоянно са били свързани с организацията. Заради подозренията от предишното рекламният бизнес евентуално ще упорства за одит на рейтинговата система на ГАРБ. Последно това се е случвало през 2013 година
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Този проблем е от дълго време, само че през последните години се следи нещо ново - на моменти разликите сред двете метрики стават фрапантни, като в някои случаи стигат до 100%.

Причини за смяната

Пред " Капитал " от " Нова " разясниха, че с изключение на желанието за подкрепяне и улеснение на рекламодателите в сложен за стопанската система миг през последните месеци екипът на " Нова " е следил данните за телевизионна гледаемост и по двете съществуващи пийпълметрични системи в България (ГАРБ и Nielsen - бел. ред.), анализирал ги е и ги съпоставял. " В резултат на това следим наклонност на уеднаквяване на данните, системите и измерването им. Ето за какво се усещаме спокойни да предприемем тази крачка в полза на целия рекламен отрасъл и промишленост ", споделят от малкия екран.

Всъщност отдавна картината на пазара изглеждаше по този начин: bTV са водач на пазара съгласно данните на ГАРБ, а " Нова " съгласно Nielsen. Всички на рекламния пазар виждат това разминаване и знаят, че за най-малко една част от телевизионните бюджети те биват лъгани. През последните месеци обаче картината се промени.

Според данните на ГАРБ през последната година аудиторията на " Нова " стартира последователно, само че много бързо да се усилва и тя изпреварва тази на bTV (вижте графиката). Защо се случва това няма изключително ясно пояснение. В програмата на двете малките екрани не е имало толкоз съществени промени, които да оправдаят толкоз сериозна разлика за малко време. Има две благоприятни условия - или внезапно са се трансформирали телевизионните усети на ужасно доста хора, или ГАРБ стартира да регистрира гледаемостта по различен метод. Например с смяна на панела хора, който следи.

Търговският шеф на Dentsu Aegis Network Румяна Стоянова сподели: " Бихме могли да потвърдим наклонността, която се вижда от края на предходната година, само че не бихме могли да спекулираме с аргументите за това. "

" В подтекста на нашата активност решението на " Нова тв " не съставлява смяна в процеса на даване на данни, само че ние се надяваме то да докара до консолидиране на медийния пазар и усъвършенстване на работния развой в промишлеността ", сподели за " Капитал " съсобственикът и изпълнителен шеф на ГАРБ Ива Гамари.

Играчите на пазара са безапелационни, че е настъпил моментът за медийната промишленост да сътвори JIC - Joint Industry Committee, в който да влизат представителите на трите съществени страни, употребяващи рейтинговите данни - малките екрани, организации и рекламодатели. Основната цел на JIC е да избере един снабдител на пазара, който дава отговор на авансово заложени критерии, конкретизирани сред всички участници, и да управлява неговата работа. Възможно най-скоро цялата промишленост би трябвало да стартира работа върху пийпълметричната система

Флориан Скала, основен изпълнителен шеф на bTV Media Group, пред " Капитал "

Как приемате решението на " Нова тв " да стартира да работи с GARB вместо с " Nielsen Admosphere България ", както беше до момента? Картината на пазара дълго време изглеждаше по този начин - bTV бяха водач на пазара по ГАРБ, а " Нова " бяха водачи по Nielsen. Изглежда разумно при сегашната смяна " Нова " да претендира за водачество на публиката съгласно GARB?

- Това решение изрично е вярната стъпка. Никога не сме разбирали, нито сме подкрепяли прехвърлянето на " Нова " към различна система. И през 2014 година, и в този момент считаме това за неправилно. Тогава " Нова " изрече съмнение и терзания по отношение на неутралността и обективността на ГАРБ. Тези въпроси останаха незасегнати поради бягството на медията към Nielsen Admosphere. Но какво се е трансформирало от този момент? Сега, 6 години по-късно, е време да обсъдим тези терзания дружно и да си осигурим надеждна система за премерване на аудиторията, в която да имат вяра всички. Заедно значи участниците в промишлеността - телевизионни оператори, организации и рекламодатели, да се ангажираме в потребителски комитет. Това е одобрена процедура на доста други медийни пазари и би трябвало да бъде възобновена и в България.

Какво мислите за панела на ГАРБ? Имате ли въпросителни и терзания, свързани с него?

- Помните, че " Нова " остро и обществено подлагаше на критика ГАРБ още от 2013 година Те твърдяха, че резултатите от одита през 2013 година не са били отразени и несъвършенствата не са били отстранени. Изразиха подозрения и за представителността на панела и коректността на системата за премерване на телевизионната аудиторията като цяло. Това са въпроси, които би трябвало да бъдат разисквани в този момент в границите на потребителски комитет.

Какви са идващите стъпки, които промишлеността би трябвало да направи по тематиката за премерване на аудиторията?

- Цялата промишленост би трябвало да седне на една маса, нагледно казано, и да стартира работа върху пийпълметричната система допустимо най-скоро. Трябва съществено да се отнесем към аргументите, заради които " Нова " нямаха доверие към ГАРБ в предишното, и би трябвало да подложим системата на повсеместен одит. В интерес на цялата промишленост е да отстраняваме евентуални недостатъци в нея.

Очаквате ли одитът да открие неточности в настоящия панел, които да обяснят за какво резултатите на bTV понижават?

- Одитът на пийпълметричните системи е естествен развой и би трябвало да се прави регулярно. Индустрията и медийната среда се трансформират бързо, тъй че непрекъснатите инспекции са неизбежни. Системата би трябвало да бъде безпристрастна и да съставлява българското население обективно. Но най-много тази работа би трябвало да се свърши в взаимен развой, а не с самостоятелен метод. Това е главният принцип на всеки потребителски комитет. Очевидно ще има въпроси, по които малките екрани ще имаме разнообразни гледни точки. Тези разлики ще би трябвало да ги изглаждаме, като въведем рационални механизми за разрешаване на спорове. Това не е нуклеарна физика и би трябвало да се схване добре от всички заинтригувани. Този път чакаме да се прояви повече здрав разсъдък.

Откога забелязахте смяна в държанието на ГАРБ по повод данните за гледаемостта на bTV? Защо не поискахте одит?

- Както споделих, одитът е взаимен развой, който се случва по самодейност на промишлеността. Всички участници непрекъснато имат въпроси, които би трябвало да бъдат конкретизирани. Виждаме данни, които мощно опонират на други проучвания, както и на данните за гледаемостта в IPTV платформите. Сега потребителски комитет може да обхване всички области, в които актуалната пийпълметрична система има потребност от усъвършенстване.

Бихте ли минали към различен снабдител на рейтингови данни, в случай че одитът не се организира? Реалистичен ли е сходен сюжет?

- Няма да повторим грешката на " Нова " и няма да тръгнем по различен път, до момента в който можем да работим в интерес на подсилване на валутата на телевизионния пазар, в този момент към този момент и с " Нова " на наша страна. Това трябваше да се случи още преди години. Цялата промишленост би трябвало да се стреми доставчикът на данни за телевизионната публика в България да е съвременен, с регулярни одити и усъвършенствани механизми за премерване на гледаемостта на всички платформи в тази нова цифрова среда. Не виждам причина някой да блокира този развой.

Как смятате, че би трябвало да се развие системата за премерване на телевизионния рейтинг?

- С оглед на актуалното развиване на наличието и разпространяването му имаме потребност от данни за общото видеогледане (Total Video) на всички платформи и устройства. Доставчиците на видеосъдържание процъфтяват в цифрова среда. А ние би трябвало да имаме данни за гледаемостта на всички платформи и те да се наблюдават и презентират като Total Video данни по метод, който улеснява рекламодателите и организациите. Има такива системи за премерване, въпреки и не в България сега. Потребителският комитет ще би трябвало да откри най-хубавото решение за нашата промишленост и да го изиска от ГАРБ или от всеки различен водещ снабдител на пийпълметрични данни.

Продължава ли Красимир Гергов да е миноритарен притежател в bTV? Делът му от 6% ли е? На какъв стадий е договорката за продажбата на бизнеса на CME?

- Има информация за съдебномедицинска експертиза на уеб страницата на компанията в документите за Комисията по скъпите бумаги и тържищата (САЩ). съдебномедицинска експертиза не дава регулярна информация по договорката.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР