Илюстрация Увеличаване [Shutterstock] Смаляване Когато не си плащаш навреме сметките,

...
Илюстрация Увеличаване [Shutterstock] Смаляване Когато не си плащаш навреме сметките,
Коментари Харесай

Дългото надбягване с парите

Илюстрация
Увеличаване
[Shutterstock] Смаляване
Когато не си плащаш в точния момент сметките, нормално дължиш наказателна рента. В здравния бранш за жалост тази рента се заплаща от джоба на болните хора и от заплатите на медицинските екипи, които финансират недофинансираното опазване на здравето.

През предходната и тази година мораториумите върху новите услуги, които пестят средства, пестят престой в болница и в последна сметка – пари на обществото, продължиха. Заради условностите при изписване на новаторска терапия и макар на хартия анулирания мораториум върху заплащанията за нови медикаменти едвам през третото тримесечие бяха изписани първите нови лечения за дребна част от пациентите. През предходната година не бяха отворени нови лечебни заведения поради настоящия мораториум върху издаването на разрешителни за тях. Държавните лечебни заведения бяха сложени под непоколебим финансов надзор, а общинските продължиха да оказват минимална помощ и да не съумяват да изпълнят лимитите си.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Надеждата, че моделът ще бъде изменен и държавното управление има кураж да допусне конкуренция на здравната каса, се стопи незабавно след оповестението на двете оферти за промени от здравния министър Кирил Ананиев.

За сметка на това обаче дружно с бюджета на здравната каса за тази година бяха признати голям брой промени в структурните здравни закони, които на процедура водят до още по-голямо централизиране на така и така непрекъснатата държавна интервенция в бранша. Лимитите върху лечебните заведения бяха непокътнати, а достъпът до новаторски медикаменти – още по-усложнен. Тъй като в проектобюджета на здравната каса за тази година са заложени към 400 млн. лева повече за здравни заплащания и в края на предходната година беше подписан групов трудов контракт в бранша, съгласно който минималните заплати на медицинските сестри би трябвало да са 950 лева, а в това време лимитите остават, лечебните заведения не могат да изработят парите за нарастването. Затова всеки месец от началото на годината здравните институции потушават митинги за по-добро възнаграждение.В същото време пациентските организации като цяло стачкуват в извънредно редки случаи макар множеството трудности пред актуалното лекуване на пациентите. В идващите месеци да вземем за пример се чака голям брой медикаменти да изоставен здравната каса и България, защото новите условия за това те да се заплащат от страната включват и задължението през първата година производителите да ги подаряват, а по-късно да вършат спомагателни отстъпки от цената.

Обществото към момента е доста надалеч от полемики, като да вземем за пример за какво здравната каса не покрива миниинвазивната хирургия по този начин, както класическите интервенции, при които интервалът на възобновяване е по-дълъг, или пък за какво не желае да заплати съответно лекуване, при което пациентът ще се усеща по-добре, а постанова принцип за разходоефективност, т.е. за най-евтиното допустимо лекуване.

Защо моделът с конкуренцията на здравната каса се провали

През септември 2018 година здравният министър Кирил Ананиев показа обществено две оферти за смяна в здравния модел. При първото здравната каса би трябвало да се конкурира за наложителните здравни вноски със застрахователните компании. При второто здравната каса покрива цената на здравни услуги до 700 лева, а всички услуги над тази стойност се заплащат от наложителната здравна застраховка. Министърът означи, че пристрастията му са към втория вид. След това започнаха дълги съвещания на работни групи в здравното министерство.

Основният проблем, който участниците в тях показаха пред " Капитал ", е, че на тези съвещания здравните институции не са предложили никакви разновидности на действително остойностяване на здравните услуги все още. Логично застрахователите няма по какъв начин да калкулират застрахователните награди и какво покриват, с цел да се съгласят или не с някой от разновидностите. Публично не беше оповестен никакъв резултат от съвещанията на работните групи. В началото на годината застрахователните компании излязоха с предложение за модел, в който се конкурират за здравните вноски със здравната каса и между тях, т.е. цялостна демонополизация на институцията.

Част от работещите в здравния бранш считат, че полемиката към двата модела е била употребена като лек заслон, с цел да бъдат гласувани без задълбочени диспути измененията в здравните закони, дефинирани като 40 страници преходни и заключителни разпореждания в проектозакона за бюджета на здравната каса.

Именно тези промени зададоха темпото на здравното министерство и здравната каса през последните месеци – вършат се фрапантни оферти и в случай че никой не реагира, те се одобряват и обнародват.

Така да вземем за пример в здравните закони залегна задължението пациентите да бъдат снимани с лекаря си на влизане и излизане от операционните зали в инвазивните кардиологии и сърдечно-съдовите хирургии, с цел да се предотврати надписването на подправени пациенти. Мярката е за надзор върху най-скъпоструващите интервенции, само че досега не наподобява да е икономисала средства на здравната каса. За сметка на това обаче не е икономисало видеозаснемане в безпомощно положение и голи на пациентите, без за това да е заложено настояването на тяхното единодушие и насаждането на чувството у лекарите, че поради единици измежду тях, които може и да не работят по разпоредбите, всички са обвинени в закононарушение.

Другата фрапантна смяна е още веднъж в областта на лекуването. През предходната година здравната каса я вкара за новите заболели или при промяна на лечението в биологичното лекуване на ревматични болести. На всички тях стартира да се изписва най-евтиното лекуване, посочено от здравната каса, която го формулира като търсене на разходоефективност. Тъй като никой не се възпротиви, в този момент условието за разходоефективност ще важи за всяка скъпоструваща терапия, която се изписва по протокол. Никой с изключение на слабия глас на пациентите не се чу първия път, в този момент поправката е реалност.

Имаше, несъмнено, и фрапантни оферти, които отпаднаха. Едно от тях беше единствено държавни лечебни заведения да имат право да бъдат академични и в тях да се образоват студенти и специализанти. Според това предложение страната трябваше да национализира частните лечебни заведения и то отпадна.

Другото предложение беше да се прелицензират всички лекарски практики и лечебни заведения и това да става единствено в София в новата мегаагенция за медицински контрол. След бурния митинг на съсловието се оказа, че прелицензирането ще става както и до момента - в районните здравни инспекции, и ще бъде гратис, а не платено като в първия вид.

Парламентарната здравна комисия, ръководена от Даниела Дариткова (ГЕРБ), внесе по нейно предложение още няколко основни ремонти. Според утвърдените текстове Министерският съвет ще лицензира нови лечебни заведения по предложение на здравния министър, а здравното министерство – новите отделения или клиники, както е сега. Първоначалното предложение предвиждаше Народното събрание да дава позволение за разкриване на нова болница, както е при новите университети, а Министерският съвет да позволява образуването на нови отделения.
В допълнение – с измененията беше образувана нова мегаагенция за медицински контрол, която сплотява сегашните организации за медицински одит и за трансплантации и има необятни пълномощия по въвеждане на медицински стандарти, надзор върху лечебните заведения и здравната помощ, оказвана в тях.

Така обещанието за промени и това обезпечените да избират къде да отиват здравните им вноски и къде да се лекуват най-качествено в последна сметка беше забравено и грижата за всичко това остана в ръцете на страната. От своя страна тя е в обстановка на директна конкуренция с частните лечебни заведения – от една страна, позволява и управлява активността им, както и я заплаща по линия на одържавената здравна каса с наложени предели за работа, а от друга – самата страна има 65 държавни лечебни заведения, за които се грижи. Държавата е и страна по груповия трудов контракт в бранша и с нейния автограф тя оформи един от към момента нерешените проблеми в бранша – увеличението на работните заплати. Според подписания контракт главното заплащане на медицинските сестри би трябвало да бъде 950 лева

Протести и държавни помощи

В началото на годината общинските лечебни заведения първи сложиха въпроса с невъзможността да заплащат новите заплати и получиха 30 млн. лева помощ от страната. Междувременно министерството отпусна 10 млн. лева за ремонт в психиатричните лечебни заведения. Няколко месеца по-късно общинските лечебни заведения получиха нови 50 млн. лева за заплати. Междувременно сестрите продължиха да стачкуват с искане за стартова заплата от две минимални работни заплати, или 1120 лева За заплати и за унищожаване на лимитите по отделения стачкува и педиатричната болница.

Тъй като до този миг заплащанията за общинските лечебни заведения бяха оправдавани с работа в труднодостъпни региони и липса на задоволително пациенти, с цел да получат възнаграждение по клинични пътеки от здравната каса, а всичко това граничи с държавната помощ, здравното министерство изчерпа еднообразния " предел " от обмисляне посредством методики на средства от своя бюджет и от страна на страната, за които да изяснява, че не са държавна помощ. Тъй като още при първото неодобрение министър председателят Бойко Борисов разгласи, че в неговия мандат лечебни заведения няма да закрива, на министъра му остана да прави опити да преразпредели съществуващите в бюджета на министерството и здравната каса средства сред настоящите клиники.

Логично това упражнение допря до един дълго време премълчаван проблем и той е остойностяването на клиничните пътеки, които не са били увеличавани повече от 10 години с дребни изключения. През идващия месец здравната каса ще усили клиничните пътеки за грижа за бебета и деца, както и за майчино опазване на здравето и в областта на пулмологията, като за това са отделени 50 млн. лева По огромна част от тези пътеки работят в общинските лечебни заведения и разумно това ще докара до повече средства там. Това нарастване е второто от началото на годината, защото се оказа, че половината от медицинските действия в тези лечебни заведения са лекуване на шипове, схващания на гръбнака, болки в гърба. Здравната каса беше решила да понижи цената на клиничната пътека за това от 500 на 300 лева, само че бързо я върна на остарялата й стойност.

Сега с новото нарастване и премахването на лимита на равнище поделение в педиатриите по едно и също време ще се решат проблемите със заплащането в тези области, само че пък ще се отвори нов фронт коя да е идната компетентност, при която да се преразгледат цените, и от кое място се взимат тези пари. Тъй като актуализация на бюджета няма да има, разумно е, че става въпрос за икономисване от предели за лекуване, наложени в други специалности. Общият бюджет за болнична помощ през тази година е 2.001 милиарда лева и упованията за повишение на цените на клиничните пътеки няма да се изпарят, изключително откакто недооценени специалности към този момент са получили заслужено нарастване.

Така, вместо да остави на пазара да реши ориста на клиниките или пък да усили пътеките за долекуване и дълготрайно лекуване на заболели, по които също се прави голяма работа в общинските лечебни заведения, здравните институции се изправят пред нови претенции в бранша.

Без нова терапия

На този декор въобще не става дума за насърчаване на нова и съвременна медицина. Едно от предложенията на здравната каса при започване на годината, което за благополучие се удави в публично неодобрение, беше това за понижаване на цените на лъчетерапията за онкоболни, изключително на цената на най-иновативните способи. За сметка на това обаче опитите за понижаване на заплащанията за медикаменти не престават и евентуално ще доведат до изтеглянето на голям брой лекарства от пазара заради неналичието на икономическа логичност да бъдат продавани.

В интервала от 2014 до 2017 година общо 1512 медикаменти са дерегистрирани от производителите им и към този момент не се продават или създават в България по данни на Изпълнителната организация по медикаментите. Числото е внушително и на фона на това, че всеки ден основава проблеми на хиляди пациенти с предписания за тъкмо този артикул и на общия брой регистрирани към 6000 медикаменти с рецепта или без лекарско наставление. Пътят на новите към 500 напускащи медикаменти годишно обаче стартира да става все по-широк поради измененията в нормативната уредба, които бавят навлизането на нови медикаменти и вършат оставането на към този момент влезлите в позитивния лист все по-проблематично.

Според измененията сегашните отстъпки за здравната каса от 10% от годишните обороти на лекарство, единствено в група, остават. Към тях обаче се прибавя и спомагателна тежест – новите медикаменти би трябвало да бъдат подарявани през първата си година на пазара, като вероятно годишният им оборот ще служи за база на здравната каса за идната година. Освен това, в случай че в някоя от групите медикаменти има превишение на прелюдия от касата предел, това превишение би трябвало да бъде платено от фармацевтичната промишленост.

С измененията в здравните закони комисията за оценка на здравните технологии, която просъществува три години, беше закрита и влята в Националния съвет по цените на медикаментите, който ще поеме и тази функционалност. Малката преграда, която беше в допълнение сложена, е, че с цел да бъде покрито едно лекарство, оценката на здравните технологии би трябвало да бъде приключена до 30 септември, а не до края на годината, както до момента.

Въвеждат се и нови ограничавания в разпоредба, съгласно която нов медикамент ще бъде допускан в България, в случай че се покрива в 5 от 10 страни и е утвърден от органите за оценка на здравните технологии във Англия, Франция, Германия или Швеция.

Всички тези условия ще доведат до още по-забавен достъп на така и така постепенно влизащите в България нови лечения, а ценовата регулация ще прави все по-непривлекателни за произвеждане генеричните лечения.

Кои от медикаментите ще изоставен вечно България и кои въобще няма да пресекат границата на ценовата й регулация занапред ще излиза наяве. Важното обаче е, че бариерите съществуват и че нечий живот се надбягва с тях. Живот, който няма цена.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР