Илюстрация Увеличаване [Shutterstock] Смаляване Историята на комуникационния пазар в България

...
Илюстрация Увеличаване [Shutterstock] Смаляване Историята на комуникационния пазар в България
Коментари Харесай

Предизвикателствата на комуникационния пазар

Илюстрация
Увеличаване
[Shutterstock] Смаляване
Историята на информационния пазар в България може да бъде разграничена на два стадия. Преди икономическата рецесия и след нея. Рязкото редуциране на маркетинг бюджетите на фирмите през 2008 година раздруса бизнеса на доста организации. Макар 12 години по-късно пазарът да регистрира доста усъвършенстване, вложенията в връзки към момента не са достигнали равнищата отпреди рецесията. Това в композиция с все по-широкия обсег на услуги, които организациите би трябвало да оферират, и непроменените или намаляващи такси за обслужване се показва от участниците на пазара като едно от най-големите провокации за бизнеса им.

" Нивата на възнагражденията са в непрекъснат спад, договорите са все по-краткосрочни, което коства доста сила на организациите ", разяснява ръководещият шеф на New Moment New Ideas Ненад Лозович. Според играчите на пазара ниското възнаграждение е в несъгласие с увеличаващите се условията към работата им. " Ниските цени на обслужване и битката за качество на предлаганите услуги са в непрекъснат спор, тъй като качество и най-ниска цена са оксиморони по формулировка ", безапелационна е Десислава Даковска, медия шеф в Standpoint media.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Някои организации са склонни да вършат взаимни отстъпки с равнището на възнаграждение, с цел да завоюват дадена компания за собствен клиент, което доста хора от рекламния бизнес дефинират като процедура, нездравословна за целия пазар. Понякога пък изборът на клиенти за нова обслужваща организация зависи главно от цената, която участниците ще предложат за осъществяване на плана. По думите на Катя Димитрова, ръководещ сътрудник в Interpartners, точно казусът с състезанията с аршин " най-ниска цена " ще продължи да бъде на дневен ред в промишлеността.

В допълнение на това на пазара се регистрира като проблем и честата процедура присъединяване в състезания да не се заплаща на фирмите, които не бъдат определени, като по този начин те нямат никаква възвръщаемост на вложените запаси. " Предизвикателство е неналичието на обединен фронт от страна на организациите в отбрана на общия интерес – образец е продължаващата и евентуално неизкоренима процедура на присъединяване в неплатени състезания ", споделя Стелиана Колева, Client service director в reforma.

Недостиг на хора

Подобно на доста промишлености главен проблем за разрастването на бизнеса на организациите остава неналичието на хора. Сред главните съперници за млади квалифицирани фрагменти са IT секторът и аутсорсинг промишлеността, които оферират по-високи равнища на възнаграждение спрямо информационния бизнес. " Предизвикателство е да запазим качествения екип и да прибавим нови фрагменти, които да покачат успеваемостта и качеството на обслужване ", безапелационен е Явор Антонов, ръководещ шеф в Qwerty Promotions.

Друга причина за казуса се корени в неналичието на профилирано маркетингово обучение. Програмите на образователните заведения, със специалности в региона на връзките постоянно се разминават с потребностите на бизнеса. Това оставя младите експерти с неправилни упования за промишлеността и процесите на работа. Според ръководещия шеф на Kiwi97 Юлияна Посавова от университетите излизат доста младежи с прекомерно общ профил " маркетинг ", без съответна визия по какъв начин действа рекламната машина и къде е мястото им в нея.

Това води до различен проблем за организациите. При наемането на нови хора те би трябвало да влагат повече време и запаси в образованието им. До възвръщаемост обаче може и да не се стигне, ако малко по-късно младите експерти сменят работното си място. " От бизнес моделите на организациите зависи сполучливият им talent management, намирането и задържането на скъпи фрагменти, с което да подсигуряват своята атрактивност на пазара ", споделя Ангел Каспарянов, маркетинг шеф на Brand new ideas.

Липса на единна система за измеримост

Дигитализацията на пазара направи доста по-лесно за фирмите да доближат до мечтаната от тях публика, само че в същото време сътвори и наложително изискване на пазара креативните и стратегическите хрумвания да се базират на данни. За множеството медии обаче, като телевизия, радио, преса и външна реклама да вземем за пример, данни на българския пазар или липсват, или основават подозрения за равнището им на меродавност. " Има дефицит на данни и метрики като основа за стратегическо обмисляне, позициониране и създаване на съответстващи тактики за разнообразни таргет групи. Стратегия, която не почива на съответни данни от пазара, е просто още едно хубаво персонално мнение ", безапелационна е Десислава Олованова, шеф на McCann Sofia.

За телевизионния пазар в България пък може да се каже, че има повече от нужните източници на данни. Той продължава да работи в характерни условия, като към този момент близо шест години се преценява с две пийпълметрични организации. От водещите ефирни малките екрани bTV, BG On Air и Българска национална телевизия работят с организация ГАРБ, а Nova - с Nielsen. Практиката демонстрира, че данните на двете организации се разминават и всяка от тях дава превес в гледаемостта на медията, с която работи. Според ГАРБ bTV е номер едно по гледаемост, а съгласно Nielsen - Nova.

Именно това организациите показват като едно от огромните провокации на пазара. Работата с две пийпълметрични организации в допълнение усложнява измерването на резултатите от телевизионните акции и още веднъж слага под подозрение достоверността им. " Липсата на съответни данни дърпа пазара обратно и не разрешава на информационните организации да дадат най-хубавото от насъбрания ноу-хау и да усъвършенстват бюджетите на клиентите си, както и не разрешава на рекламодателите да оценят вярно въздействието на рекламния микс върху крайните им бизнес резултати ", споделя Красимир Петков, ръководещия шеф на Direct Media Group Bulgaria

Това коства на организациите повече пари и време за култивиране на информацията, само че решение надали ще има и през 2020 година " Двете пийпълметрии са остарял проблем и на този стадий не виждаме воля за решаването му от страна на медии, организации и рекламодатели. Това допуска двойна работа и инвестиция във време, хора, данни и така нататък, само че е единственият метод за превъзмогване на вероятната далавера, която се поражда от противоречащи си измервателни системи ", споделя ръководещият сътрудник в IQ media Анелия Стоянова.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР