Илюстрация Увеличаване [Shutterstock] Смаляване И така, вие работите от вкъщи,

...
Илюстрация Увеличаване [Shutterstock] Смаляване И така, вие работите от вкъщи,
Коментари Харесай

Скука в чекмедже

Илюстрация
Увеличаване
[Shutterstock] Смаляване
И по този начин, вие работите от у дома, а децата са на онлайн учебно заведение единствено до обед. Какво се случва по-късно? Оставяме ги да ни прекъсват: " Консултаторе, към този момент е 16.06 часа, ще ми провериш ли домашните? " (Бяхме обяснили, че даваме съвещания след 16 часа.) Връчваме им таблет или телефон? Ами в случай че нямаме баба и дядо подръка, а гледачката е рисков фактор, тъй като се среща с клиенти? Как съчетаваме работата, децата, семейството, без да загубим разум? Ето няколко хрумвания децата да се занимават сами, до момента в който ние сме заети с работа или просто желаеме да си поемем мирис.

Пъзелите

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Washington Post писа, че американците се презапасяват със суха храна, тоалетни такъми и... пъзели. Причината? Пъзелите оферират бягство от действителността. Те разрешават на децата да " видят " забавни забележителности и места, до момента в който си седят на пода със скръстени крайници.

Има най-различни пъзели, за друга възраст, с друга компликация. С обекти в Лондон, Париж, Барселона, Москва, Сидни, Бразилия, Индия, Истанбул, Рим и къде ли още не. С кораби, открити епохи по-късно или към момента тайнственост (знаете ли, че на британски споделяме тя, корабът...?). С коралови рифове, с рискови акули и безвредни делфини - рядко и трите са едновременно на едно и също място, само че пъзелите го могат това. На National Geographic със слонове, жирафи и джипка, с цел да ги забележим от близко и снимаме. Някои са с 3D светлини: този с Айфеловата кула, която в този момент е затворена, само че даже да не беше, ще чакаме часове, с цел да изкачим върха; с Парижката " Света Богородица " - добре, че най-малко пъзели има, с цел да знаят децата по какъв начин е изглеждал домът на Гърбушкото от " Нотр Дам " ; с Наклонената кула в Пиза - забавно дали макетът е наклонен на север или на юг, въпреки че надали към този момент е значимо, тъй като против 20 милиона евро овладяха наклона. Има за бебешоци с приказки на български. С царските покои и с вила с панорама (гледката не е включена в комплекта) - за момиченца като Аника от " Пипи Дългото чорапче ", която и в пясъчника е с изгладена рокличка и без драскотина на коленете. Има пъзели за кандидат-тийнейджъри.

Статуята на свободата с LED да вземем за пример е толкоз красива, че бъдещият тийн вероятно ще я постави за декорация единствено откакто се увери, че всяка лампичка на макета й свети. За жал към пъзела с реален бял кон няма бонус принц. Няма и подарък горилче към Емпайър стейт билдинг, където е сниман първият Кинг Конг филм. Но да не бъдем максималисти.

Вълшебният джин

Помните ли по какъв начин духът от арабската приказка ожени за султанската щерка бедния наследник на шивач Аладин? Духът от интерактивната игра " Супервълшебният джин " прави още по-интересни неща - оставя ви на мира, до момента в който детето играе самό. То би трябвало просто да си намисли специалност, облекло, спорт, животно, плод или зарзават. Вълшебният джин ще ги познае, като задава ту съществени, ту смешни въпроси, а детето дава отговор с четири реплики: Да, Не, Не знам, Зависи. Супердухът ще победи на ягода, чушка, трико и даже бюстие. Ще познае и фигурно пързаляне. Е, ще се затрудни на шорттрек и детегледачка, само че несъмнено тъй като в играта се е присъединил по-голям брат или сестра. Макар и родом от Франция, този дух приказва български и употребява съпоставения с българската писменост. Знае неподозирани обстоятелства, само че не се издава, че е интелигент. Прилича на Карлсон: " Аз съм практикувал всички специалности! " Пада си шегобиец: Ти си мислиш за... треньор на комари акробати. Справедлив е и желае реванш. Ако " мистичните ми сили не бъркат ", каква по-силна молба от тази за час-два да не участваме в веселба номер хиляда и едно за деня?

Книги

" Нъцки " на Виктор Самуилов - прелестни стихове, може да се четат и от дребни. " Истории за лека нощ за девойки бунтарки " и " Приказки по телефона " на Джани Родари - костват по-малко от 1 кг сирене, само че и Шекспир в оригинал е под 10 лева " Панорамен атлас на хората по света " - с неподозирани обстоятелства, като това, че дурианът е понамирисващ плод в Сингапур, който се яде с ненаситност, само че е неразрешен в градския превоз. " Морските животни " с 3D очила. Аудиокнигите на " Театър Пан " са същинска находка! Пресъздадени са освен приказки, само че и повести, разкази, романи. Драматизациите са толкоз положителни, че човек се чуди дали това не е спектакъл на Военновъздушни сили. И като стана дума за британския, ето нещо и за учещите го: The Gruffalo`s Child и Room on the Broom , и двете със CD. Старомодно някак, само че децата се влюбиха - измислиха си пиеси, научиха песните наизуст... От Macmillan или от вносителя им тук, " Букахолик ".

Играта " Познай! "

" Мамо, мамо! Днес имам шестица по музика... за периода! ", сподели 6-годишната ни щерка първия месец от образователната година. " Браво! И защо? " " Госпожата стартира да свири на пианото, аз подвигнах ръка и споделих, че това са " Четирите годишни времена " на Вивалди. " " А ти от кое място знаеш? " " Ами... от играта " Познай! "

В тази игра всичко е тон, мелодия, ария и тук-таме думи. Чрез тях детето би трябвало да познае освен кое е животното, транспортното средство, музикалният инструмент, творбата, само че и мястото, предметът, специалността, спортът, градът. Рио де Жанейро е показан посредством самба ритми, Англия - посредством мелодията на " Бог да пази кралицата ", шансоните са Франция, а сиртакито - Гърция. Изпълнителите и композиторите са български като 100 кила и Дара (които ще са по-познати на децата ви), задгранични като Queen и Amy Winehouse (по-познати на вас), Едит Пиаф (на родителите ви) или класици като Бетовен, Моцарт, Бизе, Верди (предимно на госпожата по музика).

Когато за първи път трите деца, две на шест и едно на девет години, играха тази игра, се скараха. Надпреварваха се кой пръв ще кресне в микрофона, като че ли е същински, а не аксесоар. За по-лесните отговори като кълвач - дрънкане на клюн върху дървото, фризьорски салон - сешоар, шивач - ножицата, разрязваща плат, или пещера - капеща вода, сами се досещаха. Бързо схванаха и че предметът, който дрънчи прелестно, като падне, е монета (без да са слушали Money на Роджър Уотърс). За други, по-сложни, питаха нас, огромните. А ние се споглеждахме страхливо: в този момент това японски ли е или китайски, Für Elise на Бетовен или " Лунната соната " чухме; кой ли ще да е споделил Yes, we can! (Барак Обама).

Играта напълно не е за деца, които ще вземат две години в " Харвард " за една. Тя е за всяко дете, което ей по този начин, на смешка, опознава света, природата, индивида посредством... слуха. А най-хубавото е, че може да се играе и от един брой. Ако няма искащи, детето е по едно и също време жълт, наследник или зелен състезател.

Имам тигър в стаята

И по този начин... Следобед работите в едната стая, а в другата децата редуват книги, пъзели, игри, усъвършенстват подписа си или съчиняват великденски стих: Кой ще е боракът, май че козунакът. Все в миналото обаче би трябвало да извършите нещо за или със тях, нали? И тук на помощ идва Гугъл с тяхната 3D зоологическа градина . Просто напишете tiger, giant panda, shark, octopus, lion на телефона си. Преди уикипедия за съответното животно се появява надпис " Искате ли да видите от близко... същински тигър? "... Резултатът? Страхотни фотоси и звънкият смях на всички у дома.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР