Илюстрация Увеличаване [Shutterstock] Смаляване 1. Петролната война: Саудитска Арабия, Русия

...
Илюстрация Увеличаване [Shutterstock] Смаляване 1. Петролната война: Саудитска Арабия, Русия
Коментари Харесай

Топ 5 от "Капитал": Защо пада цената на петрола, как една номинация за надзора разбуни застрахователите

Илюстрация
Увеличаване
[Shutterstock] Смаляване
1. Петролната война: Саудитска Арабия, Русия и Съединени американски щати наподобяват в удобна позиция за дълга и изтощаваща борба. Въпросът е кой ще мигне пръв

Пазарът на нефт е в потрес: огромните играчи влязоха в изненадваща игра на нерви, която самоуверено може да се опише като война. Двата най-големи експортьора - Саудитска Арабия и Русия, се вкопчиха в здрава хватка, която обаче може да провокира проблеми за най-големия консуматор - Съединени американски щати. Страничната жертва ще са и всички останали страни производители, които ще би трябвало да се борят с композиция от ниски цени и понижен пазарен дял.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Причината за войната на пръв взор е елементарна - всеки дърпа чергата към себе си и желае той да диктува изискванията на петролния пазар. В последна сметка всичко се свежда до яростна борба за пазарен дял, която ще тества качествата за оцеляване на целия петролен бранш. Зад държанието на главните играчи обаче прозират и по-дълбоки стопански и политически ползи, както и опит да бъде разтърсен другият. Вижте тук.

2. За общото сред две съзнателно неразкрити убийства, офанзивата против съда в Страсбург и плахите опити за промяна на прокуратурата

Неразкрити поръчкови убийства, гърмежи, палежи, съмнителни самоубийства на служители на реда и прокурори, поръчкови следствия, всеобщо подслушване, подмятане на опиати и оръжие. Така България влезе в XXI век. През идващите години напълно дребна част от тези закононарушения ще бъдат разкрити. Постепенно обаче престъпността стартира да се приспособява към упованията на Европейски Съюз - насилието по улиците понижа, поръчковите убийства и гърмежите съвсем изчезнаха. Едно по едно следствията по закононарушенията, водени против " незнаен причинител ", бяха прекъснати заради приключване на отминалостта.

Така преди две седмици - на 26 февруари, тихомълком и след цялостно безучастие на проверяващи и прокуратура изтече отминалостта на едно ликвидиране, трансформирало се в емблематично за актуалната история на държавното обвиняване и знак на мандата на някогашния основен прокурор Никола Филчев - това на ямболската адвокатка Надежда Георгиева. Убийството на Надежда Георгиева дружно с това на висшия прокурор Николай Колев през 2002 година се трансфораха в интернационален скандал и прегледен образец за безспорната недостижимост на управлението на държавното обвиняване и безотчетността на институцията. Още по тематиката - тук.

3. Готвената номинация на Владимир Тодоров за зам.-председател на Комисията за финансов контрол разбуни застрахователния бранш

Последните няколко години застрахователите привикнаха да работят в режим на непрекъснато редуващи се проблеми и кавги. Фалитът на " Олимпик ", забавената методика за размера на компенсациите при произшествия, двата следващи фалстарта на " Бонус-малус ", неплащането на " Лев инс " по предявени претенции за вреди в чужбина и в резултат на него наложеният мониторинг на България по системата " Зелена карта "...

И в случай че при всички тези проблеми имаше разнообразни разграничителни линии и брожения, то в този момент секторът е заедно наежен. Причината е подготвяната номинация застрахователният контрол да бъде стихотворец от ръководителя на Българската асоциация на потърпевшите при произшествия (БАПК) Владимир Тодоров. Вижте детайлностите в този текст.

4. Средноголямата строителна компания " Станилов " имаше финансови проблеми и към този момент косвено е под контрола на съперник

Четвърт век откакто основава строителната си компания, Георги Станилов я продава. Причината не е публично оповестена, само че в бранша виждат композиция от промяната на поколението отпред на сдружението (синът и дъщерята са поели управлението) и два огромни плана - в Ливан и за язовир. Това, което сигурно се знае, е че компанията не съумява да се разплаща, има процедура по банкрут и от няколко седмици нов притежател.

Формално новият съучастник в " Станилов " е " Хидрострой Сестримо ", само че в бранша няколко източника посочват различен приблизително огромен български строител - Юлиан Инджов и неговата компания " Иса 2000 ". Историята ще откриете тук.

5. Френската " Бернард инвестмънтс " купи цех " Електроника " от израелската " БСР София " за 25.7 млн. лв.

Тихо и незабележимо в края на предходната година старите здания на тогавашния цех " Електроника " и земята под тях смениха притежателя си в израелско-френска договорка за към 26 млн. лв.. През 70-те години на предишния век заводът на бул. " Шипченски проход " 63 в София е от най-големите производители на електронни калкулатори в Европа и измежду знаците на технопрогрес в България. От петнадесетина години насам постройките представляваха полезност най-вече за бизнеса с недвижими парцели.

С продажбата " БСР София ", компания на Edmond de Rothschild, дефинитивно свежда огромния си план " София едно " за офиси и жилища на терена на завода, разгласен през 2009 година, до първия му стадий - двете нови офис здания от комплекса BSR Sofia One, които си резервира. А купувачът " Бернард инвестмънтс " - компания с френски капитали, взима старите здания и по този начин уголемява портфолиото си от пет офис здания в източната част на София, като твърди, че към този момент няма съответни проекти за терена и постройките на него.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР