Илюстрация Увеличаване [Reuters] Смаляване Доминик Къмингс, най-влиятелният съветник на британския

...
Илюстрация Увеличаване [Reuters] Смаляване Доминик Къмингс, най-влиятелният съветник на британския
Коментари Харесай

На "Даунинг стрийт" ей тъй кат` стане...

Илюстрация
Увеличаване
[Reuters] Смаляване
Доминик Къмингс, най-влиятелният консултант на английския министър председател Борис Джонсън, тази седмица направи невъзможното, като сплоти хронично разединената Англия зад искане на оставката или уволнението му. Известен като проектант на Брекзит и основен пълководец на Джонсън в последните избори, той наруши наложената му карантина в борбата с коронавирусната болест.

Но даже на специфичната конференция, която даде поради абсурда, отхвърли на процедура да признае, че е направил нещо неправилно. И по този начин обърна против себе си всички в страната, сложена под тежък локдаун от 23 март, поради който огромна част от хората са разграничени от околните си, а жертвите на епидемията от ковид към този момент са над 37 000.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Британската преса разказва " одисейското " премеждие, което той и брачната половинка му са подхванали, откакто публично беше оповестено, че са в 14-дневна карантина. Заедно с дребното си дете те са пропътували 400 км до фамилната къща на родителите му в Дърам. Оттам Къмингс и детето му са се разходили още 50 км, с цел да прегледат замъка " Барнард ".

Соченият за неофициален владетел на " Даунинг стрийт " 10 изрази страдание само, че хората са почувствали " комплициране, яд и болежка " от новините. Или в превод от Politico: " Но няма защо да се извиняваме. "

Едва ли е изненадващо нежеланието на Джонсън да отговори на публичните упования и да го уволни - министър председателят избра да изясни, че Къмингс има дете и е изпълнявал дълга си като татко (да го заведе при баба му и дядо му). Това се случи и след публикуването на разкритието, че Къмингс е редактирал остарял собствен блог, с цел да може в оправданията си да изтъкне, че още през март 2019 година е планувал заплахата от коронавирусна пандемия.

И обстановката единствено се утежни - по данни на YouGov 71% от английските жители считат, че Къмингс е нарушил разпоредбите, а 59% - че би трябвало да напусне поста; 39 депутати от ръководещата консервативна партия също призоваваха за уволнението му.

" С обезверената отбрана на съветника си Джонсън пилее политическия капитал на държавното управление ", разяснява The Times и сочи изследване, че единствено за една седмица кабинетът е изгубил 9 процентни пункта от поддръжката си. Дори жълтият про-Брекзит Daily Mail осъмна в със заглавие на първа страница " На коя планета си мислят че са? ". Отговорът може би се крие в коментара на Guardian: " Случаят е простоват - мъжът без хрумвания е прекомерно уплашен, с цел да уволни индивида с концепциите. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР