Илюстрация Увеличаване [Капитал] Смаляване Кога за последен път сте регистрирали

...
Илюстрация Увеличаване [Капитал] Смаляване Кога за последен път сте регистрирали
Коментари Харесай

Дистанционно управление

Илюстрация
Увеличаване
[Капитал] Смаляване
Кога за финален път сте записали каруца? Ако имате мемоари от тежка администрация, редене на опашки, попълване на ръка на дълги формуляри, би трябвало да е било от дълго време. Защото през днешния ден, 2020 година, това може да стане от вкъщи ви - без очакване, а единствено с компютър и електронен автограф.

Ако функционалностите на електронното държавно управление трябваше да бъдат показани с реклама, то тя би звучала почти по този метод. И рекламата нямаше да е заблуждаваща - регистрацията на пътно транспортно средство с животинска двигателна сила е една от електронните услуги, които страната предлага сега.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Сблъсъкът на държавната администрация с осведомителните технологии може да бъде дълбок извор на вицове и насмешки. От близо 20 години тематиката за построяването на електронно ръководство е дъвка в политическия дневен ред, само че вицовете за това отива повече да бъдат разказани от тези, които са се облагодетелствали от него, а това сигурно не са жителите.

Пандемията и ограниченията, които я последваха, са действителен тест за електронните услуги, които администрацията предлага. Ако допреди няколко месеца отдалечената връзка на жителите и бизнеса с страната беше пожелателна опция, то в изискванията на обществена изолираност това към този момент е въпрос на оцеляване.

Ситуацията притисна както администрацията, по този начин и жителите и бизнеса. Новите услуги, които могат да се вършат отдалечено, се усилват съвсем всеки ден. Някои системи, като просветителната, потърсиха самоспасение - съвсем като барон Мюнхаузен. Други, като здравната, активизираха доброволчество, другояче нетипично за бранша. Трети, като правосъдната, демонстрираха, че присъщата им консервативност може да работи като ръчна спирачка.

Не поглеждай обратно

Докторантите в най-малко няколко факултета могат да намерят своя ъгъл към тематиката за изхарчените обществени средства за въвеждане на електронното държавно управление, само че като че ли тя би била най-относима към проблемите, изследвани в катедра " Наказателноправни науки " в Юридическия факултет.

Колко е изхарчено за електронно ръководство от началото на века насам е въпрос, на чийто отговор мнозина разчитат да е изтекла погасителната отминалост за покачване на обвиняване.

" Направеното досега е по едно и също време доста и малко. Огромни запаси са хвърлени в несполучливи планове - цяла оперативна стратегия (ОПАК) е с съвсем нулев резултат. От друга страна, значително системи са построени и работят - както централни, по този начин и отвесни. Системата за междурегистров продан да вземем за пример се употребява от ден на ден и повече, с цел да икономисва даването на удостоверения. Може да се каже, че сега имаме базова инфраструктура за създаване на електронно ръководство. С изключение на основната електронна идентификация, несъмнено. " Така IT специалистът Божидар Божанов дава отговор на въпроса какво е направено през последните 20 години.

[Shutterstock] От думите му става явен различен значим миг, че зад клишираното " електронно ръководство " с изключение на опцията да си регистрирате каруцата от у дома седи и друга, доста по-важна функционалност - това институциите да си приказват между тях електронно.

Примерно, когато полицията ви спре на пътя, да не се постанова да представяте пет документа (книжка и надзорен ваучър към нея, ваучър за механически обзор, регистрация на колата и ваучър за гражданска отговорност), а да е задоволително да докажете самоличността си, а всичко останало полицията да може да откри сама, тъй като има достъп до базите данни (че сте водач, имате ваучър, чия е колата и дали има застраховка и преглед). Всъщност образецът не е предполагаем, тъй като Министерство на вътрешните работи към този момент има такава функционалност и е въпрос на време да отпадне от формалните условия.

И това е част от казуса - настоящите електронни услуги се случиха някак независимо. Създаването на електронен търговски указател през 2007 година се осъществя единствено тъй като това беше обвързване на България като член на Европейския съюз, получило мощна институционална поддръжка от Съединени американски щати.

Ако не беше този външен напън, концепцията щеше да бъде сдъвкана и изплюта от десетките мастити адвокати, които се изправиха против нея с мантрата, че " хартията е най-сигурният притежател на информация ".

Въпреки че регистърът е реалност от повече от 10 години, надали не до през вчерашния ден съществуваха институции, които продължаваха да изискват от бизнеса да им показва удостоверения за настоящо положение с " влажен щемпел ".

Къде са пречките

Според Божидар Божанов главните спънки пред реализацията на електронното ръководство са три - нормативни, организационни и механически: " Те обаче не се позволяват задоволително бързо и задоволително дейно поради една съществена спънка - политическата. И по-скоро неналичието на политическо схващане за цялостната проблематика и съответните решения. "

Той е уверен, че проблемите, свързани с нормативната уредба, са базово уредени, само че " отвън Закона за електронното ръководство и Административнопроцесуален кодекс, нормативната уредба към момента предпоставя хартиени и неефективни процеси ".

Организационните проблеми включват и административния потенциал, и способността на администрацията да управлява сполучливо IT планове, те са по-големите сега, a техническите проблеми идват поради ниското качество на системите - пробиви в сигурността, " бъгове ", липса на верни интеграции, неуместен и неинтуитивен потребителски интерфейс, неспазване на положителни практики за разработка на програмен продукт.

Според Божидар Божанов " с тях ще се сблъскваме повече занапред, когато системите стартират да се употребяват повече ".

Все отново може

Още от първите дни на изключителното състояние Държавна организация " Електронно ръководство " (ДАЕУ) очевидно се засилва. След пробива на Националната организация по приходите от предишното лято институцията като че ли беше потънала напълно в тематиките на киберсигурността, само че в този момент ДАЕУ стартира да промотира услуги, множеството от които директно ориентирани към отрицателните последици от рецесията.

Така да вземем за пример подаването на заявки и регистрация на търсещи работа лица към Агенция по заетостта може да става електронно (вместо физическо посещаване в Бюрото по труда), информацията се подава електронно до Националния застрахователен институт (НОИ), откъдето уведомяват подателя през " Системата за несъмнено електронно връчване " (това е електронният адрес, на който страната може да потвърди, че ви е уведомила).

" От началото на април профили в системата имат над 33 хиляди консуматори. Само за един ден, на 21 април 2020 година, в Системата за несъмнено електронно връчване има регистрирани към 2000 физически лица ", отговори ръководителят на ДАЕУ Атанас Темелков.

" Когато има интензивно търсене от страна на жителите и бизнеса, предлагането стартира да наваксва. Администрацията минава в цифров режим и все по-рядко ще споделя " това не може по електронен път ". Дори когато ѝ се наложи да го каже, има тласък бързо да измисли решение на този проблем (много постоянно решението го има в нормативната уредба и наличните системи и просто би трябвало да се трансформират вътрешни правила и заповеди) ", разяснява наклонността Божидар Божанов.

Дай си персонална карта

Големият проблем пред реализацията остава идентификацията на ползвателите. Въпреки че потреблението на непознат електронен автограф оставя доста повече следи, в сравнение с използването на непозната персонална карта, а подправянето на електронен автограф спрямо това на персонален документ е граничещо с невъзможното, технологията среща песимизъм.

Според Божидар Божанов този проблем се е видял около пробива с отдалеченото обучение: " То проработи относително сполучливо в цифров режим, тъй като е " локално " - всеки преподавател познава учениците си и връзката е доста по-лесна. Освен това системите, които се употребяват там, бяха към този момент налични, и може би по-важно - не бяха построени с социална поръчка. "

Другият проблем е напълно на практика: " Нужно е идентификацията и подписването да бъдат стандартизирани и доста системи да бъдат надградени, с цел да не се постанова човек да има 2 ПИК-а, 3 КЕП-а и 4 разнообразни компютъра със остарели операционни системи и браузъри, с цел да може да употребява всички услуги, от които има потребност. "

Атанас Темелков показва решение на този проблем, припомняйки, че по самодейност на организацията за електронно ръководство " от началото на изключителното състояние жителите и бизнесът могат да получат от два доставчика на удостоверителни услуги безвъзмезден заоблачен или мобилен дипломиран електронен автограф, с който да декларират e-услуги и да подписват заявките си гратис ".

Така се оказва, че всичко зависи от интензивността на обособените институции - колкото те са по-отворени към технологиите, толкоз по-лесно ще могат да се приспособяват към новата отдалечена действителност.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР