Илюстрация Увеличаване [Inez&Vinoodh] Смаляване Виктор Хорстинг и Ролф Снурен се

...
Илюстрация Увеличаване [Inez&Vinoodh] Смаляване Виктор Хорстинг и Ролф Снурен се
Коментари Харесай

Летящите холандци

Илюстрация
Увеличаване
[Inez&Vinoodh] Смаляване
Виктор Хорстинг и Ролф Снурен се срещат по време на приемните изпити за Arnhem Academy of Art and Design в Холандия. След завършването си през 1993 година те основават личен фешън лейбъл и се реалокират да живеят в Париж.

Докато се пробват да си намерят работа, вземат решение по-скоро поради контактите да вземат участие в Le Salon Européen des Jeunes Stylistes in Hyеres, един от най-големите фешън състезания в Европа. Без да имат опит, нито екип към себе си, двамата печелят първите три награди. Тогава стилният бизнес в Париж стартира да ги взима насериозно, само че по-важното е, че и те стартират да се възприемат като фешън дизайнери. Сега изложбата Victor & Rolf: Fashion Artists 25 Years която Kunsthal Rotterdam демонстрира до 30 септември, наблюдава взаимната им работа до момента. Шейсет модела от сбирките им висша мода, някои от които показани за пръв път, наблюдават радикалната им идея за " носимо изкуство ".

Илюстрация
Увеличаване
[David LaChapelle Studio] Смаляване

" Познаваме се толкоз от дълго време. Работата ни значително е резултат от близкото ни другарство - нещо като продължаващ диалог, който започнахме, когато бяхме на 18 ", споделя Виктор по време на диалога с куратора Тиери-Максим Лорио в National Gallery of Victoria в Мелбърн преди две години. Всъщност сегашната галерия е акомодация на " Viktor & Rolf: Fashion Artists ". Дизайнерите дават цялостен достъп до богатия си персонален списък. Портретът на Виктор и Ролф за актуалната галерия е изработен от известния холандски фотограф Антон Корбин.

След три години в Париж, по време на които демонстрират мощно пробните си творения най-вече в галерии и музеи, Виктор и Ролф се връщат в Амстердам, където вършат първата си котюр сбирка. Големия си интернационален пробив Victor & Rolf вършат с ревюто си висша мода Russian Doll за есен-зима 1999/2000. На подиума те обличат поредно девет пласта облекла върху " жива кукла " в лицето на модела Маги Райзър. Един от най-важните детайли от изложбата са 25 ръчно направени порцеланови кукли. Някои от най-иконичните модели на дизайнерите са точно пресъздадени в миниатюра – от материалите и кройките до прическите и грима. През 2000 година двамата стартират своя прет-а-порте линия, а през 2013 година се връщат към висшата мода значително от предпочитание да възобновят напълно креативния надзор и удоволствието от работата.

Илюстрация
Увеличаване
[David LaChapelle Studio] Смаляване

Големият триумф на техните парфюми, измежду които Flowerbomb, Bonbon, Magic, е разумно продължение на вдъхновението от младежките им години. Виктор си спомня за неналичието на фешън просвета и профилирани медии в Холандия през 80-те години на ХХ век. Преди всеобщото нахлуване на интернет той взема решение, че желае да стане фешън дизайнер под въздействието точно на рекламите на парфюми.

Каталогът към изложбата, публикуван от nai010 publishers (цена 40 евро), включва изявление с двамата дизайнери, богата информация за кариерата им, както и фотоси на Синди Шърман, Ани Лейбовиц, Дейвид Лашапел. Едно от най-стабилните съдействия през годините е това с различен прочут холандски тандем, фотографите Инез & Винуд.

Pop up магазинът в Kunsthal Rotterdam предлага плакати, книги, чорапи, тениски, чанти. Дизайнът на доста от предметите отразява истинските скици и рисунки към някои от най-известните сбирки на Victor & Rolf.

" Партньорството ни е тайнственост даже за самите нас и избираме да не го проучваме прекомерно, с цел да не изчезне магията. Никога не се караме. Ако не сме постигнали единодушие, значи концепцията още не е изцяло узряла ", обобщава Ролф Снурен.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР