Илюстрация Увеличаване Автор: Цветелина Белутова Смаляване Възможно е да познавате

...
Илюстрация Увеличаване Автор: Цветелина Белутова Смаляване Възможно е да познавате
Коментари Харесай

20 въпроса: Ирена Иванова

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Цветелина Белутова Смаляване
Възможно е да познавате Ирена Иванова в разнообразни превъплъщения. Под псевдонима Рене Карабаш тя набра известност като поетеса, а по-рано тази година направи забавен креативен завой с романа " Остайница ", въодушевен от традицията на така наречен клетвени девици (или " остайници " ) в Албания – дами, на които се разрешава да поемат ролята на глава на фамилията при гибел на главната мъжка фигура в него.

Като актриса тя дебютира с основната роля в драмата " Безбог " на Ралица Петрова – първата изява на Ирена в киното й донесе няколко награди за най-хубава актриса, в това число на фестивалите в Локарно и Сараево. В момента тя работи по театралната акомодация на " Остайница ", а до 25 август се одобряват кандидатури за учредената от нея Творческа академия " Заешка дупка " - през есента там ще се провеждат курсове по актьорско майсторство, прозаичност, лирика, киносценарий, рекламно писане, детска литература.

Като какъв човек се определяте?
Най-често ми споделят, че съм човек, който забавлява и въодушевява хората към себе си. А себе си бих определила като борбена персона, кълвач, който търпеливо прави най-дълбоката дупка в дървото.

Нещото, в което вярвате безусловно?
В Бога вън и вътре в мен. Вярвам и в любовта от книгите. Важно ми е да знам, че я има.

Любимият ви миг от деня?
Сутрин, когато благодаря, че и този ден съм се събудила, подготвена да послужвам на себе си, да си изпия утринния оцет и да изям крокодила на Хамлет.

Най-голямото предизвикателство във вашата работа?
В писането най-голямото предизвикателство за мен е да се съсредоточвам, да се очистя от всичко излишно, което би омърсило писането ми. Да се оголя като зъб, който ще бъде поправен на края на стихотворението. В театъра предизвикването е сходно, там би трябвало да накарам актьорите да се свържат със себе си и да останат по пелени, да ми се доверят, че ще им облека положителни облекла.

Как бихте обяснили това, което вършиме, на едно 5-годишно дете?
Аз съм всичко, което си желая да бъда. Измислям истории и с една най-обикновена пръчка ги карам да оживяват, тъй че да можеш да ги пипнеш, в случай че се протегнеш, когато се прозяваш.

Как си почивате?
При мен има два типа отмора – физическа и психическа. Физически си почивам с четене и писане. Аз, книгата и бенджаминът. Почивка на хипер дейния ми мозък върша, като изляза с доста другари на открито и танцувам доста, доста. Разбирам, че се е получило, когато не знам в какъв брой часа през нощта съм се прибрала.

Какво ви зарежда?
Позитивните и изобретателни хора, които очевидно имат добра връзка със себе си.
Не единствено с профила си в обществените мрежи.

Какво ви разсмива?
Всичко. Дори и тъжните неща. Мисля, че това се наричаше negative capability, нещо, което Кийтс разказва в едно писмо. Да изпиташ благополучие, когато всичко се срутва. Обичам да се дръзвам. Мога да кажа, че всеки, който ме познава, може да разпознае смеха ми отдалеко. Много отдалеко.

Какво ви натъжава?
Хората, които не мога да повдигна, тъй като те от дълго време не имат вяра в небето и сами не желаят да се издигнат. Натъжават ме тези обезверени сенки, които в объркването си пречат на другите да живеят добре.

Какво ви вбесява?
Таксиметровите водачи.

Личност, на която се възхищавате?
Възхищавам се и се въодушевявам от моята издателка Божана Апостолова, която прави невъзможното, с цел да поддържа жива българската книга и самочувствието на българския публицист. Велик човек е тя, с необикновен нюх и усет към живота. Човек безгрижник и човек елементарен по едно и също време. Като порасна, желая да стана като нея, да не изгубвам силата за това, което върша, в никой миг.

Кое свое качество харесвате най-вече?
Способността ми бързо, само че здравословно да прощавам.

А кое по никакъв начин не харесвате и бихте желали да измененията?
Лесното ми отнемане от това, с което се захвана, до степен да спра да се грижа за детето вътре в мен.

Какъв гений бихте желали да притежавате?
Да пея по-добре.

Последният подарък, който направихте/получихте?
Тениска на Иво Димчев от сестра ми.

Три места в интернет, които посещавате най-често?
Отвратителният Фейсбук, едно многоканално френско радио и няколко високоинтелектуални портала за просвета, с цел да не се усещам прекомерно глупава, в случай че навестявам единствено Фейсбук и чувам музика.

Къде бихте желали да живеете?
В момента пребивавам в София и имам вяра, че съм на точното място. Не е като да нямам проекти за старините си – желая да си построя къща в двора ми в балканското село Деветаки, откъдето произлиза родът ми. Това е едно от най-специалните места за мен. Даже ми е по-любимо от Париж!

Любимите ви имена?
Мисля, че името Бориса доста ми харесва, също Беата. А през днешния ден през целия ден в главата ми се върти името Онтарио.

Най-интересното място, на което сте били?
Термалната баня Gallert в Будапеща.

Мото или откъс, непосредствен до философията ви за живота?
" Аз нямам доверие, аз знам. " Или " Аз и Отец ми едно сме. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР