Илюстрация Увеличаване Автор: Цветелина Белутова Смаляване Във Fox Book Cafe

...
Илюстрация Увеличаване Автор: Цветелина Белутова Смаляване Във Fox Book Cafe
Коментари Харесай

Място: Fox Book Cafe

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Цветелина Белутова Смаляване
Във Fox Book Cafe нито пианото, нито книгите са единствено част от интериора, както стана толкоз съвременно в последно време. Тук те се употребяват по предопределение. Малко са кафенетата в София, които да са по едно и също време и книжарници (и то уютни, а не вид магазин), където да можете на мира в комфортен фотьойл да потънете с книга в ръка. Fox Books Cafe се наложи за едната година, откогато съществува, като точно такова пространство. С един бонус – целият низък етаж е трансфорат в детски ъгъл с обилие от играчки и качествени детски книги. В центъра на София заведенията с място за деца се броят на пръстите на едната ръка. Тук разделянето по етажи дава успокоение и на едните, и на другите гости. Единственото стеснение е, че стълбите са стръмни.

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Цветелина Белутова Смаляване

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Освен упования подбор от топли питиета и домашни лимонади в кафенето пекат лични браунита, солени питки и чийзкейк, дават обещание скоро да стартират всекидневно да оферират и два солени киша. Създателките Десислава Алексиева и Зинаида Александрова вземат участие във всичко интензивно – от боядисването на стените и подреждането на обзавеждането до приготвянето на печива. Десислава Алексиева идва от корпоративния свят, работила е двадесет години в Shell на разнообразни позиции, в това число действен мениджмънт и ръководство на хората, и има пет деца. Съчетава опита от бизнеса и родителството си, с цел да сътвори съгласно нея място, където всеки да е свободен да прави каквото желае – дали да работи, до момента в който детето си играе, или да чете книга, или просто да изпие кафето си на мира. Същевременно във Fox Books Cafe се провеждат уроци по български език за чужденци под формата на неофициални диалози. Вечер има курсове по изобразяване и керамика за възрастни, разпознаваеми персони показват " Книгите, без които не могат ", сутрините има детски четения, музика за бебета и деца и всевъзможни други забавни занимания.

Илюстрация
Десислава Алексиева и Зинаида Александрова

Увеличаване

Десислава Алексиева и Зинаида Александрова

Автор: Веселина Велчева Смаляване
Q and A с Десислава Алексиева

Как успявате с всичко?
Ако заран сме просто кафене, малко преди обед сме място за детски събития, следобедните часове сме посветили на това хората да могат да работят тук, по здрач има музикални вечери и литературни събития. Трансформираме се, с цел да достигнем до оптимално огромен брой хора. В другите часове на деня ни посещават друг вид клиенти. Затова и работното ни време е дълго. Първи са туристите заран, които идват да закусят и да си купят някой сувенир от София.

Вие започнахте май за пръв път в България да организирате четенията за деца от 0 до 3 година Защо са толкоз значими?
Аз повеждам Читателския клуб за бебета и деца. Искам родителите и децата да имат време за другарство дружно посредством книгите – книгата не е единствено текст, тя е и илюстрация, развива тактилната моторика, от нея могат да се берат плодове, галят котета и да се взаимодейства оптимално с нея. За най-малките е доста значимо да се употребяват рими, темп и да се повтарят книжки, с които са привикнали, добавяйки по нещо ново. Изследванията демонстрират, че децата, на които им се четат книги, до тригодишна възраст са чули един милион и четиристотин думи повече от децата, на които не им се чете – а това е един голям въздържан речников ресурс.Човешкият мозък действа по този начин, че колкото повече се употребяват едни невронни пътеки (а те се образуват най-лесно до третата година), толкоз по-силни стават и след това оказват помощ в процеса на образованието. Водехме такива четения и по време на Софийския книжовен фестивал в НДК и тогава успяхме да достигнем до доста повече деца и родители. Библиотечната асоциация поде концепцията и стартират такива четения в районните библиотеки из цяла България. Това се случва от дълго време в Съединени американски щати – те имат самодейност " 10 000 думи дневно " – съгласно детските психолози най-малко толкоз би трябвало да чува едно бебе от възрастните дневно.

В София през годините се появиха няколко кафе-книжарници, които обаче бързо затвориха порти. Как успявате да се задържите и какъв е проектът ви за предстоящ триумф?
Въпреки огромния интерес знаех доста добре, че няма по какъв начин да чакам възвращаемост на вложенията през първата година. Гъвкави сме в събитията, опитваме се да отговорим на потребностите на допустимо най-широк набор от възрасти и ползи. Книгите, които се продават при нас, са деликатно подбрани – стойностна литература, положителни илюстрации, същото важи и за бижутата и сувенирите. Локацията е значима, изключително за хората с деца, които нямат къде да ги заведат с изключение на в детски ъгъл в някой мол, само че ние предлагаме напълно различен вид играчки и прекарване, и пространство, където да се усещат добре пристигнали.
Адрес: ул. " Уилям Гладстон " 32, работно време от 8 до 22 ч.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР