Илюстрация Увеличаване Автор: Цветелина Белутова Смаляване Вальо Ченков е роден

...
Илюстрация Увеличаване Автор: Цветелина Белутова Смаляване Вальо Ченков е роден
Коментари Харесай

Колко е важно да изненадваш себе си

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Цветелина Белутова Смаляване
Вальо Ченков е роден в Свищов през 1966 година От 1990 година живее в Мюнхен. В началото без огромни проекти, само че " тази бирена практичност в един миг стана доста лепкава ". Завършва Художествената академия в София и Мюнхенската художествена академия. Негови произведения са били включвани в изложения в Мюнхен, Кьолн, Париж, Пескара, Китай, Белгия. Участва на Венецианското биенале през 2014 г.Вальо Ченков работи безредно, без тематики, без предпочитание да построява история сред творбите си, без да се интересува от рекламирането им. Фокусът му е напълно върху въздействието, което те могат да имат.

" А въздействието се дефинира от подтекста, от метода на проявление, от другите типове аудитория и дадености ", споделя художникът малко преди откриването на изложбата, която събира работи от последните три години. Изненадващо " През три морета... в пето " в изложба Credo Bonum е първата му галерия в София (преди това има две в пловдивската Sariev Contemporary).

" Ако се наемеш да разкажеш история, това, което казваш, може да е неактуално след няколко дни. Избягвам да съм безапелационен, избирам работите сами да намират път една към друга. Ако можех да описвам, щях да напиша книга. Предпочитам тази форма, която е комбинация сред плоската картина, скулптурата, светлината – това са моите изразни средства. "

Все още умува върху точната класификация и се майтапи, че някой може да изхвърли торбата за боклуци, сложена под картина, изобразяваща борба сред домати и краставица. " Все отново и двете в един миг отиват на боклука. "

Илюстрация
" Пет домата нападат краставица, остатъкът от историята е в чувала "

Увеличаване

" Пет домата нападат краставица, остатъкът от историята е в чувала "

[Credo Bonum] Смаляване

Описва работите си като дневник за събития, които не са същински събития. " Винаги се пробвам да изненадам себе си, да не позволявам рутина и принципност. Това върша освен като художник, по този начин пребивавам живота си. Не желая всекидневие по праволинейна система, а независимост на деяние. "

Как тогава той се отърсва от рутината? " По деструктивен метод. Когато видя, че употребявам някакви трикове просто тъй като действат, спирам. Разбирам, че ще ходя в задънена улица. "

За Ченков опитът е също зложелател на свободата. " Когато човек е млад, всичко за него е изненада – може да нарисува крива или права линия и ще откри изненадата в това. Но с натрупването на опит се основават съществени проблеми. " До огромна степен изкуството е лекарството за това. " Някои хора практикуват избран спорт, други пътуват, за мен отдушникът е рисуването. В него има огромен лечебен резултат. Да напишеш книга също е форма на терапия, да направиш прекрасен филм също. "

Фотограф: Цветелина Белутова
Изненадва се и като не се оставя да свикне прекалено много със заобикалящата го среда, макар че разказва Мюнхен като дом. " Има една специфичност, която запазвам в себе си, макар че съм от толкоз години в Германия. Не тъкмо екзотичност, само че нещо, което е единствено мое и което ми разрешава да следя от отдалеченост. Не съм склонен с цялостната асимилация, в моя случай е по-скоро разновидност. Когато една еднаквост не е статична, тя мутира. "

Ако в никакъв случай не сте попадали на името на Вальо Ченков, това е и тъй като той не е част от обществените мрежи и страни от популяризирането на работата си. Нарича го антициклично държание - част от разбирането му, че изкуството не може да е съревнование.

" Нямам силата да зареждам този тип информация. За мен е по-интересно да практикувам отдалеченост и спестовност към този вид медии, защото сходно наличие е като спомагателен ускорител на усещане, проявление, философия. Проявите са светкавични, с бърза последователност. Често ми споделят, че мъчно се намира информация за мен. Но въпреки всичко търсят, нали? Който се интересува, търси и намира. "

Илюстрация
Post Romantic Collaboration

Увеличаване

Post Romantic Collaboration

[Credo Bonum] Смаляване

Изложбата " През три морета... в пето " в Credo Bonum продължава до 1 април.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР