Илюстрация Увеличаване Автор: Цветелина Белутова Смаляване Най-новият вегетариански ресторант в

...
Илюстрация Увеличаване Автор: Цветелина Белутова Смаляване Най-новият вегетариански ресторант в
Коментари Харесай

Ново място: "Сатсанга"

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Цветелина Белутова Смаляване
Най-новият вегетариански ресторант в центъра на София " Сатсанга " идва непосредствено от Бургас, където е работил в продължение на три години. Собственици са Димитър Карагьозов и Ваня Михайлова. Димитър измисля менюто и е основен готвач. Продължават със същата кухня, която са предложили и в Бургас – вегетариански и веган ястия, въодушевени от Индия и Близкия изток. Името също е индийско, на санскрит сатсанга значи истина и среща, което те интерпретират като място, където хората могат да се срещат с същинската храна.

Със промяната на града сменят и част от концепцията. " Държахме в заведението ни да има атмосфера и жанр, само че в същото време да е на самообслужване ", споделя Димитър Карагьозов. Според него решението храната да е изложена под формата на бюфет дава опция на клиентите да се усещат по-свободни, както и да са дейна част от процеса.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Илюстрация
Увеличаване
Автор: Цветелина Белутова Смаляване

А интериорът в действителност е решен стилно, без кич - тъмносини и лилави стени и ръчно направени лампи във формата на лотос. Масите и столовете са от солидно дърво – двестагодишен дъб, ръчна направа на занаятчия от с. Баня.

В бюфета има ястия още от 11 часа и се зареждат през целия ден до вечерта. Обикновено има две разядки – баба гануш и хумус, три салати, осем-десет съществени ястия и четири-пет десерта. В деня на нашето посещаване менюто включваше шницели от цвекло, тофу, орехи и картофи с веган майонеза, зеленчуково къри от гъби, чушки, грах, алу беган - картофи с патладжан, самбар - жълта леща със зеленчуци, пълнени чушки с кускус и зеленчуци, стек от целина със сос холандез и други Но всеки ден ястията са разнообразни и се афишират на Фейсбук страницата им - www.facebook.com/satsangabg/ Цените са идентични, без значение какво ще изберете, значим е грамажът.

В " Сатсанга " сами си пекат хляба, който е в няколко разновидности – с мая, индийски самун или содени питки. И за разлика от някои от другите вегетариански заведения за хранене тук се сервира алкохол: измежду бирите има и крафт оферти от Бургас като " Баш майстора ", от Варна като " Бохемъ " и други, а виното е най-вече българско. Безалкохолните оферти са домашни лимонади и комбуча.

Още с отварянето си вегетарианският ресторант става желано място за обяд на чиновниците от прилежащите институции и офиси, което потвърждава неналичието на сходни места в центъра. По обед е съвсем невероятно да се откри място – " имаме си и клиенти, които ни познават от морето ".

В Бургас са организирали и разнообразни събития като стендъп комедия, моноспектакли, индийски танци, суфистка музика - традиция, която са склонни да продължат и в София. До месец ще стартират и доставки на храна, само че с директна поръчка, а не посредством платформите като Foodpanda или Takeaway.

Адрес: ул. " Бенковски " 8; Работно време: от 8 до 22 ч. от понеделник до неделя
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР