Илюстрация Увеличаване Автор: Цветелина Белутова Смаляване Blagichka e първото zero

...
Илюстрация Увеличаване Автор: Цветелина Белутова Смаляване Blagichka e първото zero
Коментари Харесай

Ново място: Blagichka

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Цветелина Белутова Смаляване
Blagichka e първото zero waste заведение в София и в действителност съвместява две дела в едно: намирането на прехранване на младежи в неравностойно състояние и разпространение на концепцията за " нулев боклук ". Зад плана стои Блажка Димитрова, един от създателите на неправителствената организация " Нулев боклук - България ". В устрема си да промени обществото към по-добро тя е била преподавател по стратегия " Заедно в час ", както и доброволец в разнообразни организации, занимаващи се с младежи. Именно близката работа с тях я въодушевява да сътвори бизнес, учреден на концепцията за наемане на младежи в неравностойно състояние. Blagichka в действителност стартира като кетъринг услуга, а откакто Блажка се възпламенява по концепцията за нулев боклук, се ражда и дребният ресторант.

" Винаги поучавам всеки шеф да наема такива хора. Кухнята се развива доста добре, истината е, че доста клиенти в началото са стимулирани от това, че работим с младежи в неравностойно състояние, с цел да поръчат от нас. Трудно е, тъй като би трябвало първоначално да отделиш малко повече време за подготовка. На мен ми лишава приблизително към месец. Но, въпреки това, тези младежи дават доста повече от себе си в работата ", споделя Блажка Димитрова.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Цикълът на продукция в Blagichka е следният: продуктите за заведението се купуват насипно, в кутии и буркани, даже и млякото се купува в стъклени бутилки. Всички биологични боклуци от готвенето, като обелки да вземем за пример, отиват в особено построен компостер, където се смесват със сухи съчки, талаш, пръст, сухи листа, хартия и за към месец се получава пръст, която може да се употребява за развъждането на разнообразни култури. Менюто в заведението е друго всеки ден тъкмо с цел да не се изхвърля нищо. " Ако през днешния ден ми остане авокадо, на следващия ден наложително ще създадем нещо с него. Освен това моделът ни на работа не е да подготвяме авансово доста храна. Повечето неща се вършат на момента и ми се желае повече хора да свикнат с това. Основно супите и десертите са подготвени и могат да бъдат сервирани бързо ", разкрива Блажка. Ако въпреки всичко останат някакви боклуци, те се събират разделно и се рециклират. Храната, която се доставя по домовете, се опакова в кутии за многократна приложимост.

В момента ресторант Blagichka е напълно дребен, разполага с една огромна маса, бар по протежението на прозореца и детски ъгъл. Ако обаче начинанието се окаже сполучливо, Блажка Димитрова мечтае да отвори сходно и на по-централна локация.

ул. " Крум Кюлявков " 25 А
Понеделник - петък: 9:00 - 20:00, събота: 10:00 - 16:00, неделя - почивен ден
blagichka.com
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР