Илюстрация Увеличаване Автор: Pavel Zhovba Смаляване Още по темата За

...
Илюстрация Увеличаване Автор: Pavel Zhovba Смаляване Още по темата За
Коментари Харесай

Конфронтацията с Русия: Вие мен уважавате ли ме

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Pavel Zhovba Смаляване
Още по тематиката
За влизане - рубла, за излизане - милиард

И още няколко тематики от новия брой на " Капитал "
16 мар 2018
Путински застой

Независимо от сигурното преизбиране на Путин отговорът на въпроса какво следва е сложен
16 мар 2018
Инфлация, здравей

Цените в България обърнаха посоката и потеглиха нагоре. Прогнозите са за леко ускоряване на темпа през тази и идната година, само че сегашните равнища са към момента здравословни
16 мар 2018
Съединени американски щати оповестиха нови наказания против Русия
16 мар 2018
Атомният Франкенщайн

Най-скъпият енергиен план върви към рестартиране макар неналичието на вложител
16 мар 2018
Как може да отвърне Западът на покушението против Скрипал

В Европа интензивно се приказва, че би трябвало да се показва взаимност
13 мар 2018 Последния път, когато Русия гласуваше за президент, страната имаше сериозен вътрешен проблем. Връщането на Путин в Кремъл беше придружено от огромни митинги в огромните градове отпред с Москва. Сега в Русия още веднъж има избори, само че този път проблемите не са вътре, а вън. Днес митинги няма, само че в последните пет години страната съумя да стартира една местна война (Украйна), да влезе в друга (Сирия) и да подпали световна хибридна война. В същото време се изолира дотам от Европа, че през днешния ден политиците, които желаят даже малко да подобрят връзките с Москва, би трябвало да се оправдават, че не са купени и да не приказват против глобите. Със Съединени американски щати пък връзките са толкоз влошени, че на моменти наподобяват по-лоши даже от тези по време на Студената война. Преди две седмици Путин заплаши съвсем намерено американците с нуклеарния боеприпас на Русия, а във Вашингтон да те считат за непосредствен с Кремъл е съвсем закононарушение.

На изборите в неделя Владимир Путин ще бъде избран отново с голям %. Това, несъмнено, няма изключително значение, тъй като избори в Русия има единствено проформа - опозицията от дълго време е смазана, всеки, който има даже най-малък късмет да получи опозиционен избор, като да вземем за пример Алексей Навални, е комфортно отхвърлен, медиите са напълно следени. По-важното е дали Кремъл ще продължи да играе на единствената карта, която му подсигурява вътрешно успокоение - борбата на открито.

Показният опит за ликвидиране на някогашния съветски сътрудник Сергей Скрипал с химическо оръжие раздруса Англия дотолкоз, че страната изиска незабавно заседание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, експулсира 23 съветски дипломати и даде обещание дейности против активите на съветски олигарси, намерили леговище в Лондон. Това е значим нов миг в руско-британските връзки, които се движат най-вече по дъното още от убийството на Александър Литвиненко насам. Ако Лондон получи поддръжката на Европейски Съюз и на Вашингтон, Москва ще претърпи нов кръг от изолираност на Запад.

Погледнато откъм Кремъл, евентуално става дума за нова победа - Русия е направила нещо, което не може да бъде обвързвано с нея с ясни доказателства, само че е задоволително показно, с цел да е ясно. Има възможност акцията да не е съгласувана с Путин - другите структури в Русия обичат във значими моменти да потвърждават лоялността си към царя. Но реакцията на Москва по-късно беше продължение на тона на експанзия, пренебрежителност и борба, който в последните години бележи отношението на Кремъл. " Температурата в връзките ни падна до -23, само че ние не се опасяваме от студеното време ", написа в туитър съветското посолство в Лондон. Това отношение ще носи единствено неприятности и на двете страни.

Потопени в атмосферата на неприязън, която излъчва Русия в последно време, даже политиците в страни като България, които нормално се стараят да не я ядосват, изпитват предпочитание да се дистанцират. Само погледнете реакциите на Румен Радев и Илияна Йотова след непредвидения и неясен скандал с съветския патриарх Кирил. Българското посолство в Москва даже е изпратило преведена речта на Радев в съветското външно министерство с искане да бъде раздадена на публицистите на брифинг там (което е било направено). Външният министър Екатерина Захариева заяви, че плануваното за идните месеци посещаване на Владимир Путин виси в незнайното поради " ангажираност на Бойко Борисов ".

Има два изхода от тази обстановка. Първият - и по-вероятен - е студената война да продължи да се ускорява. Това ще значи нови талази на напрежение и нови офанзиви по целия фронт. А България е фронтова страна. Натискът ще пораства по всички линии - от АЕЦ " Белене ", през военните контракти, оръжейните лицензи, газовата връзка. Той ще бъде съпроводен с хибридни офанзиви, сходни на тази около Истанбулската спогодба.

Втората е след изборите Русия да реши, че желае да смъкна градуса на рецесията и да се опита да възвърне разговора - както направи след разгарянето на спора в Украйна. За това може да помогне идващото домакинство на международното състезание по футбол - след изключването й от олимпиадата в Южна Корея Москва желае международно самопризнание. За страдание тази алтернатива може да не се окаже допустима. От сходни обществени борби мъчно се излиза с достолепие. Водещите политици в Европа и даже Доналд Тръмп в Съединени американски щати няма по какъв начин да покажат отзивчивост от боязън да не бъдат жигосани, а Русия показва, че за нея няма нищо по-важно от това да я взимат насериозно. Да я почитат. Или, както обобщава откривателят на Русия Димитър Бечев, " Путин може и да желае да се измъкне от тази обстановка, само че не непременно ". А цената мъчно ще бъде свалена.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР