Илюстрация Увеличаване Автор: Мириам Голдман Смаляване Електронният изпълнител Стефан Голдман

...
Илюстрация Увеличаване Автор: Мириам Голдман Смаляване Електронният изпълнител Стефан Голдман
Коментари Харесай

Берлинска ръченица

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Мириам Голдман Смаляване
Електронният реализатор Стефан Голдман мисли за музика 24 часа в денонощието. Роден е в Берлин през 1978 година в българско-германско семейство, стартира да издава музика през 2001 година, а шест години по-късно основава лейбъла Macro. Композирането, международните турнета, издаването и ремиксирането са в действителност единствено част от това, което прави: той е създател на есета за дигитализацията в музиката, има книга за потреблението на подложки (presets), през годините взе участие в многочислени уъркшопове, а през 2012 година излиза документалният филм за него Parameter.

По един или различен метод България има постоянно наличие в плановете му (един от първите му псевдоними е Simitli), постоянно има изяви тук. Но локалните въздействия този път пускат по-дълбоки корени. Най-новият му албум носи любопитното заглавие " Вейки " и е въодушевен от неравноделния темп в българската фолклорна музика. Голдман провокира разбиранията ни за електронна музика и въздействието на националната, без да намесва етнически претекстове, без да й предава екзотична опаковка, а като слага в нов подтекст есенцията й. Едно от водещите немски музикални издания, Musik Express, намира паралели с детройтското техно на 80-те, само че отбелязва, че комплицираната равномерност кара албума да звучи по несравним метод.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Проектът е плод на опита от извървения път през последните 15 години и опцията да се концентрира върху по-нестандартните си хрумвания. " Преди имаше упования, както и хъс нещата да излизат незабавно, а не с по две години забавяне. Малко като конкуренцията кой пръв ще стигне до Южния полюс. Бях развил някои по-концептуални хрумвания, за които няма изключително значение по кое време тъкмо ще се появят. Рискът някой да те изпревари е дребен. Не ми изглеждаше като да има доста музиканти, които изгарят от неспокойствие да изобретят неравноделното техно. Имах и опит с лейбъли, за които се бях опитвал да продуцирам хибрид от техно и броукън бийт, и въобще не го схванаха тогава. Няколко години по-късно други го направиха с триумф. На някои неща им би трябвало подобаваща среда, а за всякаква танцова музика това е наложително. "

Фактор за тази посока е и събитието, което той курира в Берлин през 2018 година f(t) festival гравитира към тематиката за времето в музиката и различните концепции за него. Тогава " Вейки " стартира да придобива контури. Част от композициите носят имена като Planinar, Sofra, Vilayet, Kapan. От години Стефан си записва хрумвания за заглавия - табиет, който намира за потребен, защото следи по какъв начин истинските хрумвания - от това да имаш автентично име на комбинация до нерегистриран домейн на уебсайт, се изчерпват. " За британски говорещ слушател тези думи основават тайнственост, която няма по какъв начин да я постигнеш да вземем за пример с имена като The Grind или Sunshine. Бонус е, когато те са част от балканското есперанто, схващат ги носители на още четири-пет езика. "

Илюстрация
Обложката на албума Veiki

Увеличаване

Обложката на албума Veiki

Смаляване

На 7 и 8 февруари Стефан Голдман ще провежда фестивала Strom в залата на Берлинската филхармония, място, което има освен музикално, само че и архитектурно и културно значение за града. През 50-те години на ХХ век електронни композитори и типичен музиканти са провеждали взаимни концерти, само че идният фестивал няма да е връщане към това, а ще е напълно отдаден на електронната музика сега. " Филхамонията предлага страхотна зала, която е особено основана за слушане. Акустиката й носи и насочва звука по способи, които не се намират в някое инцидентно хале. Може и да се седи, което трансформира отношението. " Сред участващите са KiNK, един от най-успешните български електронни актьори в международен мащаб, Nina Kravitz, която е едно от най-популярните имена в днешната техно сцена, дейното от над две десетилетия дуо Kruder and Dorfmeister.

" За огромна част от авангардната електронна музика няма сходни места и вярата е тук да могат да се показват забележителни неща по метод, който им дава опция да бъдат чути в най-хубави условия. Искам да покажа, че в границите на такава институция тези артистични подходи имат място в историята на музиката. Просто не се употребяват ноти и акустични принадлежности, а се употребява ток. И оттова идва името на фестивала - Strom ( " ток " на немски). "

Извън сходни специфични събития той постоянно стартира да пуска не в дребните часове на вечерта, a напряко в ранна заран. " Когато пущам в " Бергхайн ", постоянно се случва да си легна с книга в ръка, да се събудя за закуска с кафе, сок от портокал и кроасан със сладко от вишни и чак по-късно отивам да се блъскам в тълпата, която е там от среднощ. Най-добре е, когато не би трябвало да извозвам в подготовки деня преди концерт, а мога да си проветря главата. Да карам колело. Да чета. Да се разхождам. Често има вечеря с уредниците и другите актьори, с цел да се опознаят всички - това е прелестен обред. "

Концептуaлният и прогресивен метод, по който той мисли за музиката, го прави и добър събеседник по тематиката в какви връзки ще бъдат музиката и изкуственият разсъдък. Сред горещите тематики през 2019 година беше дали ще пристигна миг, в който логаритмите и изкуственият разсъдък ще основават музика, насочена " по поръчка " към избрани публики, без човешка интервенция.

" Говорим за метафизичен проблем, който е решен преди повече от 100 години. Това е точно въпросът дали е нужно човешко присъединяване в основаването на изкуство. " Дава за образец творбите на Марсел Дюшан (1887 -1968), който взима предмети и обекти (писоар, гребен, колело), а като ги слага в нов подтекст или функционалност, ги афишира за творби на изкуството.

" Няма директна потребност за човешко присъединяване, с изключение на да си сложиш името на една табела. По сходен метод към този момент е изцяло допустимо да се сътвори музикално парче единствено посредством автоматизирани процеси. Но тезата, че самото битие на такива благоприятни условия води до обезсмисляне, ми се коства израз на наивна визия защо тъкмо е изкуство и за какво се прави. Ако тази връзка съществуваше, трябваше с появяването на фотографията средата на XIX век да завърши развиването на живописта. А в листата на ХХ век най-скъпо продадените картини на всички времена попадат единствено две, които са основани преди появяването на фотографията. Формалната задача на изкуството е да открива комбинации в материала, с който борави, които хем са заложени в него, хем не са директно предвидими. Променя ли се материалът, затова се трансформира и съществото на задачата на създателя. "

Според него позволяваме една съществена неточност: " Представяме си бъдещето като продължение на познатото. Примерно във кино лентата " Метрополис " Фриц Ланг си показва бъдещето със същия вид машини като от 1927 година, механични, единствено че по-големи. Нещата, които се опитваме да предскажем, подлежат на нелинеарни въздействия, които също така са обвързани и между тях. Това, че познаваме свойствата на обособените фактори, не ни позволява да предскажем взаимоотношенията. Изненадата остава обезпечена. Накратко: колкото пъти сме се опитвали да се отървем от създателя, все не се получава. "



Veiki е онлайн в Spotify и Bandcamp. Повече от Macro, лейбъла на Стефан Голдман и Фин Йохансен: macrorec.bandcamp.com
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР