Илюстрация Увеличаване Автор: Капитал Смаляване • Опитът за натиск над

...
Илюстрация Увеличаване Автор: Капитал Смаляване • Опитът за натиск над
Коментари Харесай

БНТ не иска да заспи

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Капитал Смаляване


• Опитът за напън над предаването " Денят стартира с просвета " подсети за задачата на публичните медии.

• Където те са мощни и самостоятелни, демокрацията е в положително здраве, демонстрира изследване на EBU

• Проблемът в България е, че има заплаха да бъдат завладяни от вътрешната страна по сходство на страната. Част от тематиката Новите фигури в Българска национална телевизия
Кошлуков - таралеж в гащите

По пътя си към Българска национална телевизия някогашният политзатворник и съосновател на достоверния Съюз на демократичните сили претърпява многочислени и спорни метаморфози

Константин Каменаров: Не мисля, че има проблем с медиите в България

Генералният шеф на Българска национална телевизия пред " Капитал "
Още по тематиката
Кошлуков - таралеж в гащите

По пътя си към Българска национална телевизия някогашният политзатворник и съосновател на достоверния Съюз на демократичните сили претърпява многочислени и спорни метаморфози
26 яну 2018
За Българска национална телевизия рейтингът не значи доста, само че доверието значи всичко

Новият мениджмънт не издава, че го схваща
19 яну 2018
Защо Каменаров поема Българска национална телевизия

Каква е визията му за развиването на малкия екран
25 авг 2017
Какъв е смисълът от Българска национална телевизия

Попитахме медийни специалисти и експерти в региона за това от каква социална телевизия имаме потребност
18 авг 2017
В някой списък от зората на прехода може би има и фотография на протестиращия против цензурата в единствената телевизия тогава млад деятел на демократичните промени Емил Кошлуков. След дълги години мъртвило тази седмица пред Българска национална телевизия още веднъж имаше митинг - поради натиска, който Кошлуков в качеството си на нов програмен шеф на БНТ1 се опитал да окаже на предаването " Денят стартира с просвета ". Това развиване има своята логичност в траекторията, която разказват в последните години процесите в страната и не би следвало да се чака, че държавно финансираните медии ще бъдат оставени да се разминават с нея.

Заради събитието, че работи с отпускан от държавното управление бюджет, малкия екран търпи очевиден или по-прикрит напън от всяка политическа власт. Реално той може да приглуши гласа на тази огромна и значима за обществото медия и резултатът от това ще е като във вица за пациента, който избрал евтината анестезия, а анестезиологът запял: " Аз съм Сънчо... ".

При многото си премеждия с другите политически управляващи Българска национална телевизия успяваше да опази от строшаване летвата с базовите професионални стандарти. Ако това въпреки всичко се случи, ще значи, че сходно на други учредени с концепцията за самостоятелност институции и регулатори, ще е предходна под надзор, който обезсмисля функционалността й. И който от политически, т.е. от своя страна предстоящ на публичен надзор, е прераснал в олигархичен. Ситуацията, в която Сънчо държи и бухалка, сигурно ще излезе доста скъпо на пациента.

Силните и самостоятелни публични медии са доста прецизен индикатор за това, че демокрацията е в положително здраве, обобщава изследване на Европейския съюз за радиоразпръскване (EBU) от предходната година. Данните сочат, че в страните със мощни публични радио- и телевизионни оператори нивото на корупцията и политическия екстремизъм е по-ниско, а свободата на печата е по-голяма.

Качеството им на лакмус за демокрацията единствено по себе си е съображение за съществуването на Българска национална телевизия и БНР. В този смисъл добър знак от седмицата е, че публицистите в малкия екран опазиха личното си и на медията професионално достолепие, а оттова и публичното. Лошият удостоверява прогнозите, че тези медии могат да последват превзетата от вътрешната страна страна.

Няма огън без пушек

Фотограф: Капитал Скандалът беше предизвикан от назначения преди Коледа програмен шеф на Българска национална телевизия 1 Емил Кошлуков. През лятото той се кандидатира и в състезанието за общоприет шеф с пъстрия си политически бекграунд, както и с монохромния медиен - в малките екрани, финансирани и следени от свързани с банкрута на КТБ играчи (виж Емил Кошлуков - таралеж в гащите ). Съветът за електронни медии (СЕМ) не виждаше нищо неправилно в това, препъна го доказването на управнически стаж като програмен шеф на " Алфа ", партийната телевизия на " Атака ".

Конкурсът беше извоюван от Константин Каменаров, който избра в управлението хора с сходен на Кошлуков медиен профил, а самият бивш отстъпник влезе в Българска национална телевизия няколко месеца по-късно на мястото на напусналата Севда Шишманова.

Защо от културата

Хора от малкия екран споделят, че още при идването си Кошлуков декларирал необикновен интерес към " Денят стартира с просвета ", което имал желание да реформира. Поради характерната си тема предаването, което върви всеки работен ден след утринния блок на Българска национална телевизия, дава естрада на хора, ангажирани по-активно с ценностните проблеми на обществото. То е и едно от дребното в ефира, където се разисква и положението на медиите като значим фактор за обществената среда.

Преди към две седмици, когато тематика на диалог е била показаната от Съюза на издателите " Бяла книга за свободата на медиите в България ", описваща и технологиите за напън в превзетата страна, нервите на Кошлуков, наподобява, не са издържали. Той обвинил екипа в нарушаване на плурализма, тъй като я нямало " другата позиция ", дал двуседмичен период да удвоят рейтинга на предаването и ги уведомил, че в противоположен случай ще откри хора, които да го създадат. Поставените условия били за смяна на дискусионния формат, разнообразни и " по-лайфстайл " тематики и посетители, а говоренето за просвета да е на " известен език ", тъй че да схващат и " хората в Каспичан ". В друго предаване - по тематиката за включването на комунизма в учебниците, наредил към името на преподавателя по история Емил Джасим да бъде добавена и принадлежността му към опозиционната партия " Да, България ".

И аудиторията проговори

Изтичането на информация за тази интервенция провокира остри реакции в обществените мрежи и най-много от средите в културата. В понеделник, когато пред Българска национална телевизия имаше и цивилен митинг, водещите на " Денят стартира с просвета " Анна Ангелова и Димитър Стоянович прочетоха позиция на екипа на предаването, потвърждаваща натиска от страна на програмния шеф. " Още по-притеснителна е намесата в изборите на екипа по какъв начин да бъдат представяни избрани посетители и какви въпроси да им бъдат задавани ", обявиха от предаването и увериха, че то ще продължи да бъде " непокътната територия за логичен спор и независимост на словото ".

Журналисти от екипа на " Денят стартира с просвета " разговаряха с протестиращите в тяхна поддръжка пред Българска национална телевизия

Фотограф: Юлия Лазарова В последвала декларация, подписана и от генералния шеф Константин Каменаров, сътрудниците им от дирекция " Информация " желаеха обществено гаранции от управлението, че правилата ще бъдат спазвани, а стандартите - предпазени.

Подкрепа за " Денят стартира с просвета " показаха и гилдии в региона на културата, а над 450 души подписаха отворено писмо до Съвет за електронни медии с искане да прегледа случая. " Аудиторията проговори и това е доста добра социология онлайн ", сподели пред " Капитал " доцент Георги Лозанов, учител във факултета по публицистика в СУ и някогашен ръководител на Съвет за електронни медии.

Емил Кошлуков отговори във фейсбук на обвиняванията с вижданията си за задачите и дилемите на публичната телевизия в 14 точки, а Константин Каменаров разгласи казуса за информационен.

По конспекта на Кошлуков

" Ако те гледат една шепа хора, по какъв начин тъкмо изпълняваш ролята си ", пита програмният шеф в позицията си във фейсбук. Бившият ръководител на Съвет за електронни медии дава отговор със Закона за радиото и малкия екран, съгласно който рейтингът не е най-важният аршин за резултата на една социална медия. " Българска национална телевизия би трябвало да работи за разнообразни аудитории, в това число тези, които не могат да образуват " пазарни " болшинства, и по този начин да обере дефицитите в обществената среда ", сподели Георги Лозанов. " Денят стартира с просвета " е предаване, което българската интелигенция е припознала като своя естрада. Ако то е за " умните и просветените ", реформирането му би следвало да е в посока задълбочаване на разбора, а не начин на живот. Мисията на публичната телевизия е да показва културната тема по метод, друг от този на комерсиалните, които са цялостни с начин на живот. Затова планове за сходна смяна могат да се преглеждат като повод към нарушение на публичната задача на Българска национална телевизия ", уточни медийният специалист. Георги Лозанов
медиен специалист, някогашен ръководител на Съвет за електронни медии

" Изборът на тематики и събеседници е въпрос на публицистична самостоятелност и журналистическо авторство. Ако се прави срещу волята на журналиста, това не е публицистика. "
Изследване на " Алфа рисърч " от 2016 година над 51 % доверие в Българска национална телевизия с повишаване по отношение на предходните години. Анкетираните са отчели и мощно застъпените просветителни и културни стратегии, както и съществуването на излъчвания за всички обществени групи (34%).

По мотив визията на Кошлуков за политически плурализъм Лозанов подсети, че законът изисква това в предаванията с икономическа и политическа тема, само че не и културна. " Ако изискваш политически плурализъм в предаване за просвета, то няма да е за просвета, а ще стане политическо ", уточни той, като посочи, че разширението на гледните точки постоянно е нещо положително, само че в тази ситуация би трябвало да е на експертен, а не на политически принцип.

Самият програмен шеф на БНТ1 още с идването си в нея стартира да води публицистичното предаване " Още от деня ", сменяйки Аделина Радева, която в този момент партнира на Виктор Николаев в утринното " Здравей, България ". Показателно е, че по тематиката за комунизма в учебниците Кошлуков беше поканил водещия на сваленото предаване " Деконструкция " по БНР Петър Волгин, от който можеше да се чака " верният " коментар за Българска национална телевизия: " В Българската национална телевизия с изключение на излъчвания за протестъри, господин Кошлуков, апелирам, направете излъчвания и за естествени хора. И аз съм сигурен, че предаванията за естествените хора ще имат в пъти с по-висок рейтинг, в сравнение с предаванията за протестъри ".

По " клаузата на съвестта "

" Незапомнено е продуценти и публицисти в публичната телевизия да вземат публично думата – тези, които поначало приказват единствено с предаванията си, да проговорят за напън, правила и стандарти ", написа в блога си " Медийно право " проф. Нели Огнянова, взела участие в създаването на медийния закон. Георги Лозанов посочи, че той им дава право на това посредством така наречен уговорка на съвестта, която в други страни е включена единствено в етичния кодекс. Според него това е и значимият въпрос, по който Съвет за електронни медии би трябвало да се произнесе, вместо да наблюдава тематики и събеседници в " Денят стартира с просвета " един месец обратно, както оповестиха от регулатора.

" Журналистите в публичните медии освен са свободни да отхвърлят поръчка, само че имат право да показват и сериозно мнение за управлението им - като това не е форма на непочтеност, а грижа за хигиената на средата ", сподели още някогашният ръководител на Съвет за електронни медии, който счита, че главно качество на управлението е да бъде буфер за натиска по този начин, че той да не стига до публицистите, а за напън от управлението даже не може да се приказва.

Трябват ли ни публични медии Нери Терзиева
някогашен програмен шеф и известна водеща в Българска национална телевизия през 90-те години

" Предлагам обединителна платформа за протестиращите публицисти, продуценти и началници в Българска национална телевизия: Ако в действителност желаете телевизията-майка да е социална, би трябвало ви общ здрав имунитет против политическия напън, откъдето и да идва той. Само по този начин можем да разберем, че мислите за феновете си, а не за тези, които са на власт или дърпат конците на медията от задкулисието. Ако в действителност желаете малкия екран майка да е социална, би трябвало ви общ здрав имунитет против политическия напън, откъдето и да идва той. Само по този начин можем да разберем, че мислите за феновете си, а не за тези, които са на власт или дърпат конците от задкулисието. "
" Това, че едни медии се назовават публични, не значи, че са такива. Но по този начин се опълчват на частните, които също са публични - частната благосъстоятелност също е публичен феномен. Тези медии не са обществото, а ръководещите сега, от които зависи регулирането, ръководството и финансирането им ", счита икономистът Красен Станчев. По думите му задържането на части от стопанската система в държавни ръце постоянно е прелъщение за ръководещите, а при структури като Българска национална телевизия, БНР и Българска академия на науките то е изключително огромно.

" Има два метода да се избави човек от едно прелъщение. Единият е да му се отдаде напълно и това към този момент става 27 години. Другият метод е да го премахнеш. Една френска сентенция споделя, че най-хубавият лек против главоболието е гилотината. Чак до такава степен може да не се стига. Но един от методите да се отстрани изкушението е да бъде предоставено в частни ръце. В България са създадени и приложени задоволително положителни схеми за приватизации и онази, която подхожда за Българска национална телевизия и БНР, е РМД (Работническо-мениджърското дружество). Сигурен съм, че при такава процедура те ще си запазят характера и хората, които работят там, би трябвало да изберат своите шефове. "

Според Станчев в случай че обществото желае да има медии на независещи от страната частни ползи, то ще ги финансира посредством абонамент или дарения. Иначе ще продължат опитите на разнообразни хора да ръководят публичното мнение посредством бюджетите на Българска национална телевизия и БНР.

Стефан Попов, ръководител на фондация " РискМонитор ", е на противоположното мнение - въпросът не е дали би трябвало да има национални обществени медии, а по какъв начин може да се обезпечи съществуването им. " Обществената медия се извежда от предусловието на актуалния вид либерално-демократични общества, каквито са всички конституционни демокрации на Запад - предусловието на публичността. Националните обществени медии са механизмите, които го осъществят посредством живия необорим разговор върху власт, права, ръководство и всевъзможни значими решения за ориста на общността ", уточни Попов, който не мисли, че в обозримо бъдеще те ще имат пълноценна интернет опция.

Въпросът по какъв начин държавно финансирана медия да остане самостоятелна се усложнява съгласно него в политически подтекст като българския, в който има завладяване на институции, слепване на власт, бизнес и криминалност и е евентуално силите, които овладяват страната от вътрешната страна, да обхванат и нея. " Тогава съхраняването на националната обществена медия става директна отговорност на будния жител. Ако добродушно проспи това, значи му е все едно какво на следващия ден ще стане и с него, с неговите свободи, права, благосъстоятелност и така нататък ", заключи Попов.

Анализът на сигналите до учредената през 2015 година платформа на Съвета на Европа за отбрана на публицистиката демонстрира наклонност към повишаване на заканите за независимостта на публичните медии на първо място в страните от Централна и Източна Европа, сочи упоменатото първоначално изследване на ЕBU. В благозвучие с изводите му, в случай че демокрацията в България изпадне в кома, ще разберем това точно от Българска национална телевизия и БНР.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР