Илюстрация Увеличаване Автор: Капитал Смаляване Дали мащабен проект за жилища,

...
Илюстрация Увеличаване Автор: Капитал Смаляване Дали мащабен проект за жилища,
Коментари Харесай

Бъдещият софийски жк "Галакси"

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Капитал Смаляване
Дали огромен план за жилища, офиси и магазини върху 200 дка може да промени изоснови цялостен регион в София? Отговор на тази урбанистична мистерия ще има чак след години, когато (и ако) амбициозният план на " Галакси инвестмънт груп " бъде осъществен. Тя чертае проекти с обсег, откакто в края на ноември купи имота от 193 дка на някогашния " Балканкар 6-и септември " сред кварталите " Красно село " и " Овча купел ". Цената не е оповестена, а договорката се осъществя посредством покупката на " НМ 151 ", българското сдружение на литовската Akropolis Group, в чиито активи е той.

" Галакси инвестмънт груп " е компания на основателите на " Винпром Пещера " Антон Щерев и Атанас Петров. Краен притежател на продавача Akropolis Group, най-голямата група за развиване, отдаване чартърен и за ръководство на търговски площи в балтийските страни, е Нериус Нумавичиус, определян в медиите като най-богатия литовец, по-известен като притежател на комерсиалната верига " Т-маркет ". Групата му купува парцела преди 14 години, проектите му за търговски център са замразени с началото на рецесията и по този начин и не се отмразяват.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики От " Галакси инвестмънт груп " дефинират договорката за терена на " Балканкар 6-и септември " като най-голямата като размер на имота в София за 2019 година Пазарните анализатори удостоверяват с уточнението – в границите на " Околовръстно шосе ". Инвеститорът твърди и, че тя е номер едно и като стойност, само че за жал не може да се похвали с размера на инвестицията, която е направил със лични средства, поради уговорка за конфиденциалност в контракта. " Капитал " попита и Akropolis Group по чие гледище е въпросната уговорка, само че не получи отговор.

Сделка с доста конфиденциалност

В салдото на добитото сдружението ( " НМ 151 " ) парцелът попада като капиталов парцел в развой на създаване и е оценен на 12.1 млн. лв.. Източници от пазара настояват, че в началото литовският притежател е желал за него към 14-15 млн. евро, като финалната цена не е била доста по-висока. Имотът е продаден на търг, както осведомят от " Галакси инвестмънт груп ", и цената евентуално се е вдигнала. Няма удостоверение обаче да е надминала 25 млн. евро, за колкото съгласно Имотния указател преди няколко месеца беше платен имот от 15 дка в една от най-горещите капиталови дестинации на София – НПЗ " Хладилника ". Тъй като договорката за " Балканкар 6-и септември " е посредством придобиване на комерсиално сдружение, в Имотния указател няма информация за цената. Окончателният контракт е обществен и от него излиза наяве, че цената е записана в предварителния, който обаче не е прибавен.

От " Галакси инвестмънт груп " отхвърлиха детайлности за търга отново поради клаузата за конфиденциалност. От литовската Akropolis прецизираха само че за договорката не са наемали брокери, а единствено локален юридически съветник, " Камбуров и съдружници ", и локален финансов съветник, чието име не показват. Атанас Шопов, съучастник в " Камбуров и съдружници ", който е движил договорката, отхвърли да разяснява, с аргумента че не е оторизиран от клиента. Според няколко самостоятелни един от различен източници от пазара в търга е взел участие и фондът BPD (Bulgarian Property Developments) на Филип Пашов. От BPD също не пожелаха да разясняват.

Инвестиция с налични средства

Щерев и Петров са известни най-много с ползите си в производството на алкохол и окрупняването на аграрни земи. " Галакси инвестмънт груп " е капиталовата им компания, която развива и ръководи планове за недвижими парцели - хотели, жилищни и ваканционни комплекси, офисни здания, търговски и индустриални площи. В портфолиото й са петзвездните хотели " Хилтън " и " Интерконтинентал " в София, хотел Barcelo Beach в Слънчев бряг. В Пловдив измежду новите планове са " Офис парк Пловдив " - офис постройка от клас А, и жилищният комплекс Royal Garden. В София има земя и план за многофункционална офис постройка.

От " Галакси инвестмънт груп " настояват, че финансират договорката със лични средства. На въпрос по какъв начин компания с 4 млн. лв. облага и 9.13 млн. лв. по сметки за 2018 година купува 193 дка в София със лични средства от сдружението обърнаха внимание, че капитализираната им облага единствено за последните пет години е 105 млн. лв.. Но по този начин или другояче при данните в доклада на сдружението с 235 млн. лева активи и съвсем без задължения финансирането на договорката и със заем надали би било проблем.

Това е един от най-перспективните региони в столицата. Придобиването на такава стратегическа локация разрешава да се осъществя огромната ни концепция, която ще трансформира региона, споделя Константин Бояджиев, шеф на " Галакси инвестмънт груп "

Фотограф: Капитал Квартал по лична идея

" Площта разрешава да се застрои дребен квартал, да се сътвори съвременна, смесена многофункционална повърхност с комерсиална зона, жилища и офиси ", сподели за " Капитал " Константин Бояджиев, шеф на " Галакси инвестмънт груп ". Той твърди, че най-важният фактор за инвестицията е обстановката на пазара на недвижими парцели. Нуждата на софиянци от качествени, съвременни жилища нараства, а опциите за избор съгласно него стават все по-ограничени. За " Галакси инвестмънт груп " това ще е първият план с жилища в София.

Другата нужда съгласно Бояджиев е и в югозападната част на София да се сътвори офис пространство за бизнеса. Новите офис здания сега, както е известно, се концентрират към " Бизнес парк София ", " Цариградско шосе ", " Хладилника " и няколкото огромни булеварда. " Мястото е с отлични връзки по основна улична мрежа с " Околовръстен път " и главните бизнес центрове на града. Освен това наоколо при започване на 2020 година ще бъде разкрита и нова метролиния ", споделя мениджърът. За плануванаъа комерсиална зона не влиза в детайлности. Според източници от пазара в тази сфера " Галакси инвестмънт груп " партнира по плана със притежателите на " Технополис " и " Практикер ". В последните години те демонстрират интерес към развиването на ритейл паркове, в които с изключение на хипермаркети на личните си вериги да привлекат и други ритейлъри. Запитан от " Капитал ", един от двамата притежатели - Тодор Белчев, не удостовери да има интерес към имота, като дефинира местоположението по-скоро като неатрактивна.

От " Галакси инвестмънт груп " споделиха, че в този момент им следва да разработят мастерплан, с който да дефинират мащаба на плана, вида финансиране, стадиите на реализация, детайлностите на архитектурния план, в това число параметрите за РЗП, брой и вид жилища и търговски площи. " Ще развиваме лична идея въз основата на опита си. Ние променяме образа на мястото, с цел да създадем градски оазис, композиция от деловитост и чувство за принадлежност към общественост със своя динамичност и културен живот, ситуирана измежду прелъстителен ландшафт ", сподели Константин Бояджиев. Той даде да се разбере, че са купили единствено имота, а не и към този момент съществуващия план на предходния притежател " Акрополис ".

С капацитет да промени региона

" Този план ще е доста забавен, защото при вярно обмисляне може да послужи като магнит и да завихри развиването и на целия регион. А капацитетът на региона е голям ", разяснява основният проектант на София Здравко Здравков. Теренът е на 3.5 км от центъра на града, има нужните инженерни връзки – трамвай, ще има метро. Позволява да се изградят пешеходни и велосипедни връзки по р. Владайска до стадион " Септември " и до парк в посока на " Факултета ". Инвеститорският интерес е огромен и има планувано и друго съществено застрояване южно ул. " Житница ", добави той.

Арх. Здравков загатна също, че предишни евентуални купувачи са имали доста първокласен план за развиването на терена в подтекста на региона, без да посочи кои са те. Каза, че към този момент не се е виждал с новите притежатели, само че би се радвал да се срещне и с тях, с цел да им опише какво е разработвано досега и в каква посока е въображаемо.

Инвестицията сред " Красно село ", квартал междинен клас по цени на парцелите, и бюджетния квартал " Овча купел " в югозападна София е в благозвучие с най-малко две настоящи концепции за развиване на града – тази за компактния град и за създаване на мултифункционални зони.

Главният проектант нееднократно е казвал, че преди да се премине към строителство отвън сегашните граници на София, би трябвало се уплътнят свободните терени в нея, което разрешава да се употребява и към този момент съществуваща инфраструктура. " Белите петна " най-често са на териториите на някогашните научно-произвоствени зони, какъвто е казусът. Смисълът на многофункционалните зони с жилища и офиси, за които упорства той, е най-много че водят до по-малък трафик в града за разлика от монокварталите – единствено спални или единствено за работа. Югозападната локация пък съответствува и с въжделенията на обществеността София да се развива по-балансирано – освен в южните и в източните квартали.

Твърде късно за литовски мол

През пролетта на 2005 година синдикът на банкрутиралия " Балканкар холдинг " и страната продават собствеността си в " Балканкар 6-и септември " на " Софийски акрополис " - българското сдружение на литовската VP Group, чиито притежател е Нериус Нумавичиус. По тогавашна информация цената е близо 8 млн. лв.. През 2006 година групата стартира да разчиства терена от 11-етажната жилищна постройка и десетките полуразрушени халета, с цел да построи на него многофункционален търговски център с обща РЗП от 1650 кв м. Обявено е, че той ще включва мол с огромна зона за развлечения и хипермаркет за храни от 12 хиляди кв.м, офисна кула сред 25 и 30 етажа, 1500 жилището, паркинг на пет равнища. Първата фаза е планувана за интервала 2007-2009 година, а втората би трябвало да бъде приключена до 2012 година Инвестицията тогава е оценена на 1 милиарда лв. и е оповестено, че ще бъде обезпечена със лични и с банкови средства. Малко по-късно от компанията разясняват, че мъчно може да откри банка, която сама да финансира план от подобен мащаб, и ще би трябвало да търси синдикиран заем. После стартира рецесията и заемите нарастват. През ноември 2008 година вложителят замразява плана и разпуска чиновниците в очакване на по-добри времена.

Akropolis Group сред 2002 и 2009 година е построила четири плана в Литва, единият е продаден. През април тази година открива и нов мултифункционален център в латвийската столица Рига, работи по план и във Вилнюс. На уеб страницата й в рубриката планове в напредък към момента попада и парцелът в София. " След сложна оценка на пазара на софийските търговски центрове и местоположението и капацитета за развиване на ръководената зона беше взето решение за продажба на дяловете в компанията, притежаваща имота от 20 хектара, на " Галакси инвестмънт груп ", разясниха от Akropоlis. Принос за това има и продължаващата им агресия на балтийския пазар, като не възнамеряват разширение в България в близко бъдеще.

По тематиката работи и Анина Сантова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР