Илюстрация Увеличаване Автор: Иван Дончев Смаляване Първото, което се набива

...
Илюстрация Увеличаване Автор: Иван Дончев Смаляване Първото, което се набива
Коментари Харесай

Театър: "Белла фигура"

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Иван Дончев Смаляване
Първото, което се набива на очи, са две неща, с които всекидневно се сблъскваме, само че рядко чакаме да забележим на сцената в толкоз реален тип. Вляво в дъното е паркирана кола. Вдясно начело има тоалетна, чиято сърцевина се вижда, тъй като стените й са като стъкла на аквариум. Има ги и наложителните аксесоари за всяка обществена комедия - масата за хранене със столовете към нея. Всичко наподобява хем нормално и познато, хем някак необичайно скупчено. Такава е и самата пиеса, която французойката Ясмина Реза написа особено за влиятелния Берлински спектакъл " Шаубюне " и неговия шеф, световноизвестния сценичен режисьор Томас Остермайер, който я слага за пръв път през 2005 година

В нея са струпани доста познати и банални неща, само че по театрално ексцентричен метод. " Белла фигура " несъмнено не е на висотата на предходните шедьоври на Реза като " Арт " или " Богът на касапницата ", само че и тук тя показва своята драматургична умелост и натъртено око за проблемите и парадоксите на актуалния живот.

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. Борис и неговата държанка от четири години, Андреа, са се запътили на сантиментална вечеря в ресторант. Двамата съумяват да се сдърпат още преди да са излезли от колата, но картината се усложнява още повече, когато замалко не прегазват една разсеяна стара дама. Тя се оказва свекърва на най-хубавата другарка на брачната половинка на Борис, излязла да отпразнува рождения си ден дружно със своя наследник и снаха. Всички по-късно ще си разменят многозначителни погледи, подмятания и недомлъвки към масата в ресторанта, даже ще се озоват дружно в тоалетната. Накратко казано – фарс, само че и не напълно.

Героите в " Белла фигура " още веднъж са типичните градски хора, представителите на това разнолико голям брой, което по табиет сме привикнали да назоваваме междинна класа. Но това общо разбиране съдържа доста пластове и съм си мислел, че не е изключено, най-малко в България, част от театралната аудитория да не може да разпознае до дъно себе си в лайфстайла на високо платените специалности и изисканите заведения за хранене и облекла. И въпреки всичко, гледайки българската премиерна режисура в Театър " Българска войска ", режисирана от Антон Угринов (който към този момент има опит с Реза от постановките си в Сатиричния и Народния театър), не можех да не виждам, че публиката освен се любува и ръкопляска, само че и се разпознава, единствено че в нещо по-фундаментално от полировката на лайфстайла.

Драматургичното майсторство на Реза е в това, че основава правдоподобни, живи облици даже когато демонстрира типажи. Младият предприемач с невротичната държанка на успокоителни, филистерски самодоволното юпи със своята сдържана и морализираща брачна половинка, досадната и леко чалната майка и свекърва – това са все комедийни клишета, които авторката трансформира в нюансирани и забавни персони. Това е и най-голямото предизвикателство към главния актьорски екип на представлението (Гергана Плетньова, Станислав Ганчев, Георги Къркеланов, Стефка Янорова, Елена Райнова), който към момента опипва и търси правилния звук. На места го улучва и тогава като че ли истината се разкрива, такава каквато е заложена от авторката – заплетена, несъвършена, смешна и трогателна по едно и също време, различен път остава единствено шумът от пресилените реакции и подправените ударения.

Следващото зрелище на " Белла фигура " е на 9 декември от 19 ч. на огромната сцена на Театър " Българска войска "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР