Илюстрация Увеличаване Автор: Ася Колева Смаляване В лекуването на деца,

...
Илюстрация Увеличаване Автор: Ася Колева Смаляване В лекуването на деца,
Коментари Харесай

От какво боледува педиатрията

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Ася Колева Смаляване
В лечението на деца, както и в цялото опазване на здравето има систематични проблеми, за които държавното управление не прави нищо.Педиатрите в България са 1735, огромна част са възрастни и в извънболничната помощ, младите лекари не се интересуват от бедната компетентност.Здравната каса отделя единствено 11% от бюджета си за лекуване и медикаменти на деца. Когато детето ви се разболее и живеете в столицата, отивате в " Пирогов "... Или може би не? Търсите персоналния доктор, обикаляте педиатричните отделения на лечебни заведения, в които нормално няма незабавни звена и в случай че нещо неприятно се случи с детето, обвинявате неприятните лекари и здравната система. Вероятно сте прави. Ужасът на изплашен и смутен родител с дете в безпомощно положение на ръце е неизразим. Но както за всичко в здравния бранш, българите не излизат всеобщо на улицата, с цел да желаят по-добро детско опазване на здравето и непорутени детски отделения. Гражданските интензивности сякаш се изчерпват със събирането на капачки за кувьози и изпращане на SMS-и за " Българската Коледа ".

Около гибелта от неизлечимо заболяване на тригодишно дете в София за следващ път се заприказва за тежкото положение на педиатричната помощ, за героизмите на лекарите да работят без пари и за отговорността на другите институциите. Премиерът Бойко Борисов непосредствено издаде присъда, че лекарите са отговорни, в профил краткотрайно шефовете на трите лечебни заведения, в които е било преглеждано и лекувано детето, и отпуши следващата вълна на опълчване сред пациенти и лекари и на безнаказано принуждение против лекари.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Това разсъни тиха, само че всеобща вълна на отвращение освен измежду педиатрите, само че и измежду всички лекари. Обяснението за нея е просто - проблемите в педиатрията и опазването на здравето като цяло не са толкоз поради парите, а още по-малко поради лекарите. Истинската причина е методът, по който са проведени процесите в цялата система. Иначе казано, казусът не са лекарите, а държавното управление и неналичието на промени в целия бранш. Точно по тази причина здравната колегия настръхна от думите на премиера - те прозвучаха като " Крадецът вика " дръжте крадеца ". Освен обидата от прехвърлянето на виновността върху тях отношението на държавното управление и премиера по този случай докара до такава степен доста хора да изгубят доверие в лекарите.

" Минавах тази заран на визитация и виждам, че родителите на едно дете снимат всичко, което върша и приказвам. Нямат ми доверие ", споделя доктор Слави Филчев, завеждащ педиатричната клиника в Пета градска болница – София, който е определен от родителите за педиатър на годината.

Независимо какво покаже инспекцията за гибелта на детето, която омерзи лекарите в три лечебни заведения обаче, доверието в медиците като цяло и педиатрите в частност, беше обществено разрушено на пух и прахуляк от премиера с апела му да има " отмъщение " против " отговорните лекари. " Двама от анестезиолозите, взели участие в спасяването на детето, се отхвърлиха да практикуват и по този начин оставиха без незабавно звено профилираната педиатрична болница в София. Сега за това какво детско опазване на здравето желаеме не може да се приказва умерено и без страсти, а рецептите за него стават все по-дълги и комплицирани.

Педиатрията в цифри

В България живеят към 1.2 млн. деца на възраст от 0 до 18 години. Според проф. Владимир Пилософ, ръководител на Българската педиатрична асоциация, за тяхното лекуване през тази година здравната каса ще отдели към 450-500 млн. лева, което съставлява 11% от бюджета на здравната каса от над 4.3 милиарда лева В тази сума са включени заплащанията за капитационна такса на персоналните лекари за записани при тях деца, за обзор отвън болничното заведение и за лекуване в болничното заведение, медикаменти и ваксини. Логично, с тази скромна сума детското опазване на здравето мъчно може да се назова предпочитана област в медицината. Още повече че тези средства ще стигнат толкоз едвам в този момент, откакто от 1 юни за първи път от повече от 10 години цените на педиатричните пътеки бяха увеличени приблизително с 10-15%, за което НЗОК отпусна от запаса си 50 млн. лева Това се случи след митинга на лекарите от педиатричната болница " Проф. Ив. Митев " в София и след дългото гледище на Българския лекарски съюз клиниките, които лекуват деца да получават обикновено възнаграждение за активността си.

От здравната каса означиха, че лечебните заведения, в които са разкрити структури по специалността педиатрия, са общо 120 на брой. Деца обаче могат да се лекуват в съвсем всички лечебни заведения за болнична помощ по клинични пътеки, предопределени за всички възрасти (например хирургия, ортопедия, лицевочелюстна хирургия, онкология, офталмология и др.). Лечебните заведения за болнична помощ, които могат да лекуват деца по клинични пътеки, са общо 308 при сбор лечебни заведения в България сега 346.

Според данните на Националния статистически институт педиатрията е една от най-многобройните специалности след кардиологията (1747 практикуващи) и акушерството и гинекологията (1742). С детско опазване на здравето се занимават общо 1735 лекари, което е повече от броя на хирурзите в България, които са общо 1576.

Проблемите в тази компетентност, както и в множеството от останалите е, че огромна част от тези лекари са персонални лекари в извънболничната помощ, а не работят безусловно в клиниките. Освен това специалността е дефицитна, практикуват я голям брой експерти в пенсионна възраст, а доста малко млади лекари се изкушават да специализират детски заболявания.

Една от аргументите до напълно скоро беше, че педиатричните пътеки в лечебните заведения бяха най-слабо платените, а в това време децата биват лекувани дълго и деликатно, което води до задлъжняване на болничното заведение. За прегледи в извънболничната помощ пък персоналните лекари не получават никакво възнаграждение от здравната каса с изключение на такса за записан пациент (18 лв. годишно и 12 лв. за профилактичен преглед). Лекарите са длъжни интензивно да търсят децата за обзор и имунизация.

" Лечението на дребни деца изисква специфична подготовка. Диагностиката се случва много по-трудно, в сравнение с при възрастен човек, интервенциите са доста по-прецизни, отговорността е в пъти по-голяма. В същото време работата е изпъстрена с доста мощен напън върху екипите от страна на родителите и околните, а също така специалността е извънредно зле платена и вероятностите за развиване са тесни ", разяснява млад доктор, който изяснява за какво той и сътрудниците му не демонстрират интерес към специалността.

" Педиатрията е една от специалностите с най-вече условия и най-слабо възнаграждение. За да стане по-атрактивна, тя би трябвало да бъде добре платена и проведена. Заплащане на детското здраве няма, в това време сътрудниците не могат да смогнат на административните условия, документи, регистри. Свободният достъп до доктор е безусловно безграничен и в огромна част от случаите родителите злоупотребяват и при най-малкия проблем ", споделя доктор Николай Брънзалов, заместник-председател на Българския лекарски съюз по извънболничната помощ.

Безчет проблеми

Родителите мъчно разпознават незабавни от неотложни положения, което ги затруднява съществено при взимане на решения какво да вършат в съответни обстановки, изключително отвън работното време на персоналния доктор.

" В тези случаи съгласно положението на детето те имат разнообразни благоприятни условия и постоянно се объркват. Могат да потърсят помощ от доктор, с който ОПЛ има контракт за оказване на неотложна помощ, да повикат кола за спешна помощ или да отидат на място в незабавно поделение. Това комплициране основава суматоха измежду родители, изключително при претрупани с пациенти кабинети или незабавни отделения. Много постоянно родителите се заблуждават, че на всички места има незабавно поделение и тъй като отиват с дете, безусловно би трябвало да ги прегледат - обаче в действителност не всяко лечебно заведение разполага със незабавно поделение и не всяко незабавно поделение разполага с педиатър ", разяснява юрист Мария Шаркова, ръководещ съучастник в адвокатско сдружение " Шаркова и сътрудници ".

Според нея е належащо да се влагат старания в осведомителна акция за родителите кои лечебни заведения какви благоприятни условия имат и по какъв начин да се преценят другите положения на детето.

Това естествено би трябвало да бъде част от по-голяма тактика за детското опазване на здравето. В момента няма нито тактика, нито разбор какво е положението на мрежата и какво би трябвало да се предприеме, с цел да има кой да лекува децата.

" Трябва да има ясна визия и ангажимент на страната по какъв начин би трябвало да бъде проведено и финансирано детското опазване на здравето, което е част от цялата здравна система. В момента няма задоволително педиатри и всички знаят това. След протичащото се никой не желае да стане педиатър. Финансирането е структурирано парадоксално - с цел да получават лечебните заведения задоволително пари, би трябвало да имат повече заболели ", разяснява проф. Пилософ.

Въпросът с разкарването на родители в търсене на болница и доктор е още веднъж въпрос на организация от страна на страната. Повечето детски лечебни заведения и клиники са държавни. Държавна политика е и неналичието на ясна оценка какъв брой кревати са нужни за децата, изключително в " болните " месеци, и лимитът за банкет на пациенти, натрапен от НЗОК.

" Когато детето се е влошило, сигурно лекарите са приложили всички умения, с цел да спасят живота му. Притесненията ми са, че през целия ден то е било размотавано по лечебните заведения, не му е била сложена диагноза, било е в педиатрията, само че не е записано, завели са го в болница " Лозенец ", върнали са го в педиатрията и откакто нищо не е могло да се направи, е пратено в " Пирогов ". Това е систематична неточност ", счита Пенка Георгиева, ръководител на пациентски организации " Заедно с теб ".

Педиатрите споделят, че казусът продължава да бъде освен незадоволителният брой педиатри, в множеството случаи – мизерните условия на работа, само че и това, че нито един доктор не е длъжен да поддържа квалификацията си.

" България е единствената европейска страна, в която продължаващото здравно образование не е наложително. В останалите, в случай че след 4 години не представиш доказателства, че си се обучавал, не ти не престават лиценза за работа. Така се обезпечава качеството ", счита Пилософ.

На политическо равнище - в държавното управление, Народното събрание или някоя от огромните партии, обаче сходен диалог не се води. Темата за измененията в системата на опазването на здравето - тези промени, които ще създадат работата на лекарите и лечението на пациентите по-ефективно, не се повдига. Следващият път, когато стане покруса, виновността отново може да бъде трансферирана на лекарите. Сигурното е единствено е, че смяна в системата - на педиатрията или цялото опазване на здравето, към този момент не се планува. Свиквайте. Лекарство ли е детската болница

Според пациентите основаването на детска болница в София ще реши значително въпроса къде да отидат децата, когато са заболели.

" Предполага се, че в случай че всички отделения са на едно място, ще има бърз достъп до лекуване ", споделя Пенка Георгиева.

Педиатрите считат, че единственият плюс към митингите през тази година и трагичният случай е, че никой към този момент не счита, че не е нужна детска болница. Проблемът обаче е, че досега имаше единствено каузи за това по какъв начин е структурирана поръчката за 100 млн. лева за градежа й и никаква изясненост какво ще съставлява.

" Заданието на здравното министерство е 60 страници. То съставлява изкуствено обединение на съществуващите структури, а не основаване на качествено нова конструкция. Болницата върви паралелно с коренна метаморфоза на детското опазване на здравето в столицата. Пита се – ще дойдат ли сътрудниците от детските клиники в " Пирогов " в новата болница? А от НКБ, а от неонатологичните отделения? Дори да дойдат, това не би трябвало да се случва в последния миг, а да има явен проект ", споделя проф. Пилософ.

Той добавя, че е покъртен от броя на плануваните 450 кревати в бъдещата болница. При междинен престой от пет дни за едно дете излиза, че в болничното заведение би трябвало да се лекуват 32 хиляди деца, повече от 10% от сегашните случаи (виж графиката).
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР