Илюстрация УикипедияНай-малко 31 са вече загиналите при днешния самоубийствен атентат

...
Илюстрация УикипедияНай-малко 31 са вече загиналите при днешния самоубийствен атентат
Коментари Харесай

Ислямска държава пое отговорност за атентата в Кабул

Илюстрация Уикипедия

Най-малко 31 са към този момент починалите при днешния гибелен атентат до център за регистрация на гласоподаватели в афганистанската столица Кабул. Ранени са били 54 души, съобщи Ройтерс, като се базира на представител на здравното министерство.

Отговорност за акта пое групировката " Ислямска страна ", съобщи Българска телеграфна агенция. 

Говорителят на вътрешното министерство Наджиб Данеш сподели, че атентаторът се е самовзривил до центъра, където чиновници издавали карти за идентичност в границите на процедурата по регистрация на гласоподавателите за плануваните за октомври парламентарни избори.

Експлозията унищожила коли и изпочупила стъклата на околните здания, покривайки улицата с парчета.

Това е най-тежката офанзива в Кабул от януари, когато бомба, скрита в кола за спешна помощ, лиши живота на към 100 души.

Днешният атентат беше осъществен в западен регион на столицата, в който живеят доста представители на най-вече шиитското малцинство хазара, неведнъж подлагано на офанзиви, за които отговорност пое ИД. Нападението беше осъществен макар засилените ограничения за сигурност.

Преди дълго отлаганите парламентарни избори и избори за регионални препоръки през октомври центрове за регистрация на гласоподаватели са разкрити в цялостен Афганистан и имаше опасения, че те може да станат обект на екстремистки набези. Макар регистрацията да стартира този месец, към този момент имаше голям брой набези, чиято цел е да осуетят процеса.

Пак през днешния ден при бомбена детонация покрай център за регистрация в северния град Пул и Хумри починаха шестима души от едно семейство, а още трима души бяха ранени.

Ако процесът на регистрация на милионите гласоподаватели, доста от които нямат афганистанска карта за идентичност, не завърши в точния момент, изборите съвсем несъмнено ще бъдат отсрочени за следващата година.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР