Илюстрация Шведският барабанист Антон Егер е част от програмата на

...
Илюстрация Шведският барабанист Антон Егер е част от програмата на
Коментари Харесай

Варненска фестивална треска

Илюстрация
Шведският барабанист Антон Егер е част от програмата на фестивала Radar (9-11 август)

Увеличаване

Шведският барабанист Антон Егер е част от програмата на фестивала Radar (9-11 август)

Автор: Dave Stapleton Смаляване
Лятото стартира с нещо ново. Въпреки спънките пред това да замязя на " Капана ", " Таляна " към този момент ще има собствен фест - " Таляна стрийт арт фест " (8-9 юни) , едно от събитията, които в близко бъдеще се чака да насочат погледите към квартала, част от историческия център на града, сред площад " Мусала ", улиците " Преслав " и " Цар Симеон " и жп гарата.

Също по този начин на 13 юни във фондация " Иноватор " ще се организира " Форум " Таляна ": От а(рта) до я(влението) – изобретателните квартали в България ". Срещата цели привличането на нови хрумвания за пространството, опциите за културно предприемачество, представянето на социологическо изследване измежду локалната общественост, създаване на тактика за развиване на " Таляна " като арт квартал. Събитията са съорганизирани с " Пловдив 2019 ".

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Това лято шесто издание ще означи интернационалният фестивал за късометражно кино The Quarantine (2-6 юли), който се организира на плажа в рибарското населено място Карантината, наоколо до кв. " Аспарухово " - едно от събитията в града, което има непрекъснато разрастваща се аудитория. Фестивалът се провежда от школата за образни изкуства " Дедал ", дейна от към този момент десетилетие. Програмата включва игрални, документални, анимационни, пробни, видео арт и цифрови произведения до 30 минути. Ако се чудите за произхода на името - местността е наречена по този начин поради това, че преди време моряците със подозрения за заболяване са били изолирани на брега за 40-дневен интервал. Рибарското населено място се обособява през 60-те години на ХХ век.

Илюстрация
Късометражният филм " Брак " на Слава Дойчева ще бъде част от програмата на The Quarantine. В пет поредни вечери феновете ще видят 41 късометражни кино лентата от 16 страни.

Увеличаване

Късометражният филм " Брак " на Слава Дойчева ще бъде част от програмата на The Quarantine. В пет поредни вечери феновете ще видят 41 късометражни кино лентата от 16 страни.

Смаляване

Все по-утвърдена аудитория и забавна стратегия има и фестивалът за пробна музика Radar (9-11 август) , който ще се организира също за шести път. Събитието, учредено от пианиста, композитор и продуцент Димитър Бодуров и културния управител Светлозара Христова, се пробва да даде един по-модерен и ексцентричен образ на сцената - те притеглят както български, по този начин и интернационалните планове в региона на аудио-визуалните изкуства, а нормален хазаин на програмата е дворът на Художествената изложба. Междувременно почитателите на по-тежката музика се чака да гравитират към провеждащия се за повторно Extreme Summer (16-18 август) на плаж " Фичоза ".

В края на лятото следва новото издание на градския фестивал " Кино и храна " (28 август – 1 септември), който тази година се уголемява и до Бургас (7-11 август) и Пловдив (1-4 юли) - програмата ще бъде главно формирана от кулинарни демонстрации, прожекции на филми на тази тема, улична храна и музика онлайн. Миналата година " Кино и храна " събра над 15 хиляди души.

Докато някои събития набират занапред здрава публика, други удобно стъпват върху към този момент построената история и не престават да се организират. Първият музикален фестивал в България, учреденият през 1926 година " Варненско лято " , ще открие следващото си издание на 23 юни с концерт на израелския цигулар Бенямин Шмид. Събитията продължава до 3 август, когато Огюстен Дюме (цигулка) и Жонатан Фурнел (пиано) ще извършват репертоар по Брамс.

Международният джаз фестивал във Варна е учреден през 1992 година и по традиция ще събере в двора на археологическия музей български и интернационалните музиканти. Той стартира на 26 юли, когато Димитър Бодуров, съоснователят на " Радар ", ще свири с триото си, а същият ден ще се изявят Итамар Борочов (Израел) и Woody Black Four (Австрия). На идващия ден идва ред на Kolo Yolo Trio (Украйна), Lukasz Borowicki Quartet (Полша), а фестивалът ще бъде закрит на 28 юли от Lithuanian Trombone Project § Loreta Sungailiene (Латвия), Били Харпър (САЩ) и Антони Дончев квартет.

Илюстрация
Lithuanian Trombone Project § Loreta Sungailiene

Увеличаване

Lithuanian Trombone Project § Loreta Sungailiene

Смаляване

Сред дългогодишните конгреси в града е и Световният фестивал на анимационния филм , който води началото си от 1979 година, а след 1989 година се известно време не действа. Провежда се постоянно още веднъж от 2011 година Този сезон той ще се организира сред 11 и 15 септември.

И най-после, само че не по-значение, филмовият фестивал " Златна роза " , чийто дебют е през 1961 година, ще събере най-актуалното от българското кино сред 27 септември и 4 октомври. Календар

14.06
Концерт на известната македонска ска група с 26-годишна история Superhiks в клуб " Ментол ", Централен плаж.

До 17.06
Арх. Николай Попов (1914 - 1973) е измежду най-утвърдените имена в българската снимка, само че е малко прочут на новите генерации. След като предходната година изложбата му " Разказ от Несебър " беше показана в София, в този момент тя гостува на Градската художествена изложба във Варна.

29-30.06
Танцов фестивал " Храмът на Кибела " в Двореца на културата и спорта.

1-31.07
Второ интернационално издание на триенале " Духът на акварела ". То ще се организира в Градската художествена изложба през целия юли. В събитието ще вземат присъединяване 375 художници от 64 страни.

15-30.07
Интересен факт е, че Варна е хазаин на най-старият международен балетен конкурс. Той води началото си от 1964 година и всекидневно се провежда през две години. Това лято той ще се организира за 29-и път.

2-11.08
Новото издание на " Алея на книгата " за следващ път ще сплоти читатели, издатели и писатели, част от които ще гостуват в града.

до 20.12
До края на годината може да се види настоящата непрекъсната експозиция на Градската художествена изложба с българско изкуство от края на XIX век до наши дни.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР