Илюстрация По време на премиерата на изложбата в Credo Bonum

...
Илюстрация По време на премиерата на изложбата в Credo Bonum
Коментари Харесай

Всичко е игра

Илюстрация
По време на премиерата на изложбата в Credo Bonum

Увеличаване

По време на премиерата на изложбата в Credo Bonum

Автор: Александър Кютев Смаляване
Изложбата " Игри и политика " в Credo Bonum идва в миг, в който връзката сред видеоигрите, публичните настроения и политиката са по-обсъждани и оценени от всеки път.

Както загатва философът и геймър Алфи Браун в интервютата си и книгата The Playstation Dreamworld: видеоигрите през XXI век постоянно са повлияни от идеологии, резултатът на наслаждение елементарно може да бъде експлоатиран, а разкодирането на цялостния им капацитет на въздействие наложително минава през психоанализата. Гейминг светът образува вижданията ни сходно на киноиндустрията - не е нужно да гледаме филми, с цел да живеем живот, повлиян от Холивуд и поп културата.

Получавате достъп до всички публикации и целия списък на вестника. Всяка година от ден на ден игри изследват другите пластове на обществото и ни карат да погледнем света под друг ъгъл - от това да играем от позицията на жертва до това да организираме лична президентска акция. Papers, Please набра известност с история за граничар в тоталитарна страна, Far Cry 5 навлезе в света на изолираните религиозни общности в Съединени американски щати, а уеб сайтът на Bloomberg съобразително разнообрази наличието си с игра, отдадена на всички вероятни изходи към Brexit (към сегашен миг, видеоигрите, въодушевени от актуалната английска политика са най-малко няколко).

Един от последните всеобщи разстрели в Съединени американски щати, в Джаксънвил в края на август, се случи по време на гейминг шампионат – президентът Доналд Тръмп упрекна за нещастието въздействието на игрите със подиуми на принуждение вместо законите за владеене на оръжие. Едно е ясно: игрите не са просто игри и сигурно не са просто играчки.

В пространството на Credo Bonum са събрани 18 видеоигри с политически и обществен подтекст, основани от 2004 година насам. Сред тях са критикуващата стандартите за хубост Perfect Woman, представителят на жанра на документалната игра The Cat and Coup, която наблюдава държавния прелом против иранския министър председател Мохамед Мосадех през 1953 година, както и една от първите очебийно политически игри – Escape from Woomera, която акцентира какъв брой мъчно е да получиш бежански статут в Австралия. Експозицията включва и три документални кино лентата.

Илюстрация
Кадър от Papers, Please

Увеличаване

Кадър от Papers, Please

Смаляване

В допълнение към събитието ще бъдат проведени две полемики в " Гьоте институт ".

На 19 ноември от 18:30 ч. на тематика " Активност и интерактивност във видеоигрите " ще приказват разработчикът и продуцент Габриел Добрев и преподавателят по литературознание в Софийския университет Еньо Стоянов, който се интересува от тематиките за футуризма и сюжетите в игрите.

На 22 ноември тематиката " Научна фантастика и видеоигри " ще събере изобретателния шеф на българско софтуерно студио Kyodai Ивайло Куралски и писателя Владимир Полеганов, създател на пробния разказ " Другият сън " и също по този начин първия превел на български едно от огромните имена на литературния постмодернизъм - Томас Пинчън.

И на двете полемики модератор ще бъде литературният критик Миглена Николчина, чиято пристрастеност към видеоигрите е малко известна.

Изложбата " Игри и политика " продължава до 22 ноември в изложба Credo Bonum.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР