Илюстрация Плановете за излизане са трудни за съставяне, защото по-голямата

...
Илюстрация Плановете за излизане са трудни за съставяне, защото по-голямата
Коментари Харесай

В сляпо търсене на екзит стратегия

Илюстрация
Плановете за излизане са сложни за сформиране, тъй като по-голямата част от света остава уязвима към втора вълна от COVID-19

Увеличаване

Плановете за излизане са сложни за сформиране, тъй като по-голямата част от света остава уязвима към втора вълна от COVID-19

[Shutterstock] Смаляване
Изведнъж всеки има проект. Идеите за излизане от породеното от COVID-19 изключително състояние се популяризират по-бързо от самия вирус. Испания разреши на строителите да се завърнат на работа, Италия отвори книжарниците, Дания позволява децата да се завърнат в забавачниците и главните учебни заведения. Опозицията в Южна Африка приканва за смекчена " интелигентна обсада ". В Съединени американски щати президентът Доналд Тръмп влиза в разногласия със щатските губернатори кой да взема решение кое по кое време ще отвори.

Всяка страна е друга, само че две неща към този момент са ясни. Първо, държавните управления би трябвало да обяснят на хората, че светът не може незабавно да се завърне към нормалността. Без ваксина или терапия свободното придвижване ще остане лимитирано, а стопанските системи - в меланхолия. Второ, тестването и следенето на контакти са жизненоважни за надзор на вируса. Държавите, които не са съумели да влагат задоволително в тези две сфери, когато вирусът в началото се появи в Китай, рискуват да повторят грешките си още веднъж.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Необходимостта от основаване на екзит проекти е неотложна. Стряскащата цена на строгите изключителни положения става все по-ясна. Тази седмица МВФ предвижда, че удължаването на цялостните блокади надълбоко в третото тримесечие на 2020 година би трансформирало годишно стесняване от 3% на международната стопанска система в срив от 6%. Анализ на норвежкия щаб за битка с COVID-19, оповестен на 7 април, съпоставя строга обсада на обществото и стопанската система, траеща 18 месеца, с по-смекчено " закъснение " на вируса и стига до заключението, че статистическата стойност на спомагателните избавени човешки животи би била незначителна по отношение на дълготрайната цена на строгите ограничения.

И въпреки всичко, колкото и да са нужни проектите за излизане от изключителното състояние, те са сложни за сформиране, тъй като по-голямата част от света остава уязвима към втора вълна от COVID-19. Испания е страната с най-големия брой регистрирани случаи на глава от популацията. Въпреки това напълно дребен дял от популацията на страната в действителност е бил възпален. Дори в случай че същинският брой на случаите беше 100 пъти по-висок от догатките, основани на формалните данни, две трети от популацията на страната отново би останало уязвимо. Още повече, в случай че имунитетът към заболяването се окаже временен. Извънредните положения бяха продадени на обществото като метод да се " победи " COVID-19. Всъщност те просто рестартират брояча на часовника. Веднъж провалили се в предварителната защита на навлизането на заболяването, страните си купуват късмет да се опитат отново. Но в случай че не работят друго, вирусът ще избухне с цялостна мощ отначало.

Какво би трябвало да създадат? Правителствата би трябвало да изберат от лист с разновидности, като съпоставят цената против изгодите на всеки - като сметките ще са разнообразни за всяка страна. Трябва ли маските да са наложителни? (Да, в случай че снабдяването с тях е съответно.) Трябва ли учебните заведения да одобряват учениците назад? (Необходими са още изследвания.) Кои промишлености могат да отворят порти безвредно? (Фабриките могат, за хотелиерството ще е по-трудно.) Да се затварят ли границите или да се слагат под карантина пътуващите? (Карантината е по-добрият вид.) Политиките ще еволюират с подобренията в науката за COVID-19 или с припламвания на болестта. Понякога това ще значи наново стягане на разпоредбите.

Китай предлага моментна картина какво значи това на процедура. Откакто рестриктивните мерки бяха отпуснати, улиците се изпълниха, доста хора се завърнаха на работа и животът стана по-поносим. Потребителите обаче остават разтревожени и по тази причина някои от тях си остават у дома. Говори се за стопанска система на 90% потенциал - сигурно по-добре от стопанска система на 50%, само че без значение от това е най-голямата световна икономическа злополука от 30-те години на ХХ век насам.

Управлението на този отчасти заключен, отчасти освободен свят зависи основно от масираното и качествено тестване за вируса. То може да осведоми държавните управления за честотата на инфекцията, кои ограничения работят и кои не. Чрез тестване се изолират новите случаи, разрешава се следенето на контактите им и по този начин се оказва помощ за прекъсване на разпространяването на заболяването. Колкото по-качествено е тестването, толкоз по-малко обхватно може да бъде общественото разграничаване, тъй като инфектираните човеци рутинно се изваждат от популацията - на доктрина тестването може да размени разграничаването напълно.

Правителствата приказват доста за тестването. То няма да бъде налично за в действителност всеобщ мащаб за още доста месеци. Евтин сурогат на масираното тестване може да бъде измерването на температурите, само че хора без температура също могат да бъдат заразни. Друга концепция, стартирана по-силно в последно време от новините за колаборацията сред Apple и Гугъл, е да се употребяват мобилни приложения, които автоматизирано запомнят всички контакти, с цел да може тестването да бъде ориентирано към най-вероятните инфектирани с вируса лица. За да проработят обаче, приложенията би трябвало да бъдат необятно сваляни и отново постановат голямо количество хора за правене на проби и следене на контакти, както и регулиране дали инфектираните се изолират. Според едно предложение Съединени американски щати ще би трябвало да вербуват 260 000 души за тези задания по отношение на сегашните 2200, които работят по тях. Докато държавните управления не стартират да боравят с такива цифри, екзит тактиките ще бъдат разочароващи и даже рискови.

Не е учудващо тогава, че светът се състезава за ваксина. Това е световно изпитание и би трябвало да бъде такова - нито една страна няма монопол над науката. И отново, бързото и дейно произвеждане и дистрибуция на ваксина за COVID-19 изисква тежка и упорита работа през днешния ден. Ако няма вложения в този момент, когато даже няма потвърдена ваксина, ще има дефицит на индустриален потенциал по-късно, което ще наруши потенциала за рутинни имунизации против заболявания като дребната шарка и детския паралич. Защото, до момента в който има дефицит, някои страни могат да се опитат да приклещят пазара, което би оставило в риск здравните служащи и най-уязвимите по места.

Разговорите за излизане от изключителните положения целесъобразно повдигат духовете. Чувството за изтощение и сложните избори обаче занапред предстоят.

2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР