Илюстрация Пепеляшка, продукция на Балета на Парижката опера Увеличаване Пепеляшка,

...
Илюстрация Пепеляшка, продукция на Балета на Парижката опера Увеличаване Пепеляшка,
Коментари Харесай

Танцуващият с "мишка"

Илюстрация
" Пепеляшка ", продукция на Балета на Парижката опера

Увеличаване

" Пепеляшка ", продукция на Балета на Парижката опера

Автор: Jonathan Kellerman Смаляване
На пръв взор оставането у дома звучи несъвместимо с танцови представления. Но танцът откри своя път към домовете ни и още веднъж ефирно ни свързва в общественост, до момента в който личните ни тела са помолени да се дистанцират едно от друго.

С оповестяването на пандемията доста актьори и танцови компании непринудено започнаха да споделят творчеството си онлайн гратис, с цел да изразят солидарността си. За част от тях тази крачка означаваше непринудено да поемат риска да наранят сърцевината на изкуството си, съдържаща се в неповторимостта и мимолетността на всяка жива среща в залата.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Други бяха по-подготвени, защото към този момент имаха насъбран опит в разпространяването на представленията си посредством прожекции по света. За трети беше невероятно да се включат заради липса на запаси, тъй като е ясно, че сили да предложат почтени по отношение на изпълнителите и публиката видеоматериали имат главно огромните институции и компании. Затова с обещанието да не стопираме да си представяме същинското прекарване да сме (отново) фенове в залата в деня, в който означаваме Международния ден на танца, подвигаме виртуалните кулиси на танцовите подиуми в България и по света, с цел да си набележим представленията, които да посетим онлайн, както и танцовите уроци, които можем да стартираме с един клик.

Танцовата компания Rosas на световноизвестната белгийска хореографка Анне Тереза де Кеерсмекер беше една от първите, които отвориха необятно архива си, давайки опция да изгледаме христоматийни хореографски работи като Rain по музика на Стив Райх, дуета на Анне Тереза де Кеерсмекер с Борис Шармац Partita 2 дружно с скъпи документални фрагменти, показващи процеса на работа по незабравими представления и облици. Всички те са налични в специфична подсекция на уеб страницата на Rosas.

Илюстрация
Представление на Rosas в Авиньон

Увеличаване

Представление на Rosas в Авиньон

Автор: Annevan Aerschot Смаляване

Друга огромна виртуална сцена, която си коства да посетим неведнъж от вкъщи си, е онлайн платформата на телевизия " Арте " . В секцията със спектакли ни чакат танцови произведения на водещи хореографи като Xenos на Акрам Кан, noBody и Creature на Саша Валц, както и операта Shell Shock, A Requiem of War , основана във връзка 100-годишнината от края на Първата международна война. Музиката за нея е на белгийския композитор Николас Ленс, хореографията е на Сиди Ларби Шеркауи, а либретото - на Ник Кейв (arte.tv/de).

Онлайн е и цялостният запис на още една " историческа ", само че този път за театралните изкуства, опера - " Айнщайн на плажа " . Композитор на близо 5-часовото произведение е Филип Глас, хореографията е на Лусинда Чайлдс, а светлинният дизайн и слагането на сцената са дело на театралния режисьор Робърт Уилсън. Премиерата ù се състои през 1976 година на влиятелния сценичен фестивал в Авиньон, Франция, следват представяния години наред по целия свят. Настоящият запис е от 2014 година, а представлението е снимано на сцената на спектакъл " Шатле " в Париж.

" Пикет Клунчун и аз " е работа от 2005 година на един от отличителните европейски хореографи в полето на актуалния танц, Жером Бел, в която той си партнира на сцената с изпълнителя на обичайни тайландски танци Пикет Клунчун. " Произведението среща двама актьори, които не знаят нищо един за различен, които имат доста друг естетически метод и които се пробват да се опознаят, основно да научат повече за творчеството си макар гигантската културна бездна, която ги разделя ", споделя Бел за представлението, което е налично за гледане във Vimeo профила на Националния спектакъл на Нантер - " Амандиер ", и към този момент няма краен период.

Националните балетни институции по света също повдигнаха завесите си за онлайн публиката. Руският " Болшой спектакъл " стартира своя онлайн стратегия в канала си в YouTube, в границите на която на 3 май имаме опция да забележим балета " Светъл бързей " по музика на Дмитрий Шостакович с хореограф Алексей Ратманский. На 7 май е планувано публикуването на " Дон Кихот " по хореография на Александър Горский и Мариус Петипа. И двете представления ще бъдат налични за гледане в продължение на тъкмо 24 часа.

Кралската опера в Лондон стартира поредицата #OurHouseToYourHouse и сега в YouTube канала на институцията е качен цялостният запис от 2013 година на балета " Метаморфозата " по едноименната новела на Франц Кафка. Хореограф е португалецът Артур Пита, който назовават Дейвид Линч на хореографията. В ролята на Грегор Замза се превъплъщава примабалетистът Едуард Уотсън и осъществяването му е отличено с влиятелната английска премия " Лорънс Оливие ".

На 1 май следва и YouTube премиерата на балетната акомодация на Кристофър Уилдън по пиесата на Шекспир " Зимна приказка " , снимана през 2014 година За дребните фенове пък Кралският балет показа онлайн своя интерпретация на балета " Петя и вълкът " по музика на Сергей Прокофиев.

" Петя и вълкът " е и измежду първите заглавия, които Операта в Сидни също предложи на публиката от всички възрасти с началото на своя цифров сезон, който протича на уеб страницата на институцията и в YouTube канала ù, само че този път тематиките за смелостта и въображението са разказани от хореографията на Дейвид Болджиър със средствата на актуалния танц. Друго предложение към феновете по света е да научат повече за танците на туземците и жителите от островите в Торесовия пролив, като изгледат запис от националното танцово съревнование на Австралия " Танцови ритуали ", провело се в края на предходната година с присъединяване на над 350 реализатори, или пък посредством актуалното танцово зрелище " Бенелонг ", основано от артистичния шеф на Танцова компания " Бангара " Стивън Пейдж през 2017 година

Балетът на Парижката опера също предлага свои представления за свободно гледане. До 21 май онлайн на уеб страницата ще е " Пепеляшка " - балет, основан от самия Рудолф Нуреев по музиката на Сергей Прокофиев през 1986 година В своята интерпретация именитият хореограф ловко среща два свята и придвижва познатата история от приказката на Шарл Перо не къде да е, а в Холивуд от 30-те години на ХХ век. Там, бягайки от алкохолизирания си татко и злата си мащеха, срамежливото младо момиче е намерено от кино продуцент. А с филмовия си дебют тя пленява сърцата както на феновете, по този начин и на основния артист.

До 1 май в уеб страницата на Холандската национална опера и балет ще е наличен за гледане запис от тяхната отличителна продукция с комиксова хармония на балета " Копелия " , хореограф на която е артистичният шеф на институцията Тед Брандсън. На 2 май пък се чака да бъдат оповестени акценти от спектакъла " Лебедово езеро " с хореограф Руди ван Данциг.

Наскоро и Ню Йорк сити балет разгласи, че до 29 май всяка седмица ще разгласява онлайн - по едно и също време на уеб страницата си, в YouTube канала си и във фейсбук профила си - две свои балетни постановки дружно с богато съпътстващо наличие. Сред първите програмирани заглавия са две творби на именития хореограф и балетист Джордж Баланчин - на 1 май ще бъде качено видео на едноактния балет Ballo Della Regina .

Английският народен балет разгласява ново видео всяка сряда, което остава налично в идващите 48-часа във фейсбук профила му и в YouTube. Така на празника на танца, 29 април, имаме опцията да се насладим на Dust на носителя на премия " Лорънс Оливие " за изключителни достижения в танца Акрам Кан.

С началото на изключителното състояние в България Софийската опера и балет стартира онлайн поредицата Sofia Opera Pearls Streams, чиято великденски стратегия преди малко завърши и сме в очакване на новите дати и заглавия.
Балетът на Държавна опера - Стара Загора , направи налични онлайн част от последните заглавия в репертоара си - балета " Дон Кихот " , в който особено присъединяване взимат двама солисти от Щатсбалет в Берлин, както и едноактния балет " Шопениана " (музика на Фредерик Шопен, хореографията на Михаил Фокин) дружно с балетната миниатюра по музика на П.И. Чайковски и хореография на Силвия Томова " Ромео и Жулиета " . Постановките могат да бъдат гледани на уеб страницата и във фейсбук профила на Държавна опера - Стара Загора, както и в профилите на Фестивала на оперното и балетното изкуство - Стара Загора.

Балет " Арабеск " също провежда своя онлайн стратегия " Останете си у дома ", която ще продължи до 13 май. Всяка сряда и понеделник на страницата във фейсбук и на уеб страницата на държавна танцова натрупа за съвременен балет се качват записи от богатата й история, които остават налични за гледане за интервал от 24 часа от момента на публикуването им.
Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

" Списание за танц ", само по рода си печатно издание в България, напълно отдадено на танца във всички негови разновидности, също показа своя брой 1 онлайн за свободно четене до края на изключителното състояние и всекидневно разгласява в профила си във фейсбук подбрани танцови рекомендации.

Изданието излиза от щемпел един път годишно в красиво книжно тяло и с думи и подбрано образно наличие споделя за настоящото по сцените в страната и по света, показва изгряващи и известни имена в полето на актуалния танц и класическия балет, наблюдава трендовете в любителската танцова просвета и разгласява преводи на основополагащи теоретични текстове, неиздадени до момента на български език.

Редом с представленията доста от огромните танцови институции също по този начин предложиха и безвъзмездни танцови уроци . В момента всеки новак или напреднал фен на класическия балет има опция да развие уменията си под онлайн управлението на балетистите на водещите танцови институции в света.

Примабалерината и артистичен шеф на Английския народен балет Тамара Рохо води едночасов урок всяка сряда онлайн във фейсбук и YouTube . В канала на същата институция ще откриете и профилирани часове за младежи, хора с физически усложнения и заболяването на Паркинсон и още оферти. Балетът на Хонконг също предлага часове за всички възрасти в канала си в YouTube. Танцьорите на Канадския народен балет пък дават уроци от понеделник до петък в инстаграм по график.

Инструкторите по добилия международна известност движенчески език " Гага " , развъртян от хореографа Охад Нахарин, започнаха да оферират онлайн часове осем пъти дневно, седем дни в седмицата. Класовете се водят от две разнообразни часови зони, Тел Авив и Ню Йорк, подобаващи са за всеки, а записалите се могат по своя преценка да създадат подаяние за присъединяване си.

Друга забавна опция за феновете на актуалния танц предлага Танцова компания " Марта Греъм " - уроци по техниката на именитата хореографка, оповестени в YouTube . Те включват както преди малко основани видеа от останалите си у дома реализатори на трупата, по този начин и кино урок от 1975 година, сниман под управлението на самата Марта Греъм.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР