Илюстрация Отборът на сините Увеличаване Отборът на сините Смаляване Чаках

...
Илюстрация Отборът на сините Увеличаване Отборът на сините Смаляване Чаках
Коментари Харесай

I like to move it, move it

Илюстрация
Отборът на " сините "

Увеличаване

Отборът на " сините "

Смаляване
" Чаках мои съотборници при Дунав за акция, за която беше значимо дейностите да се координират и да създадем дружно едно общо поле - те бяха в Гърция, аз в България. Но те не се появиха. Оказа се, че са ги арестували, тъй като на гръцките служители на реда им се сторило подозрително чужденци да обикалят с телефони в ръка малко село към границата ", спомня си Петър Христов. Той споделя за един от многото вълнуващи моменти на играта Ingress, която играе на смарт телефона си към този момент шест години. Играта се оказва доста известна измежду хората най-вече сред 20 и 50 години, само че има и над седемдесетгодишни, а и малолетни играчи. Повечето от тях са с най-разнообразни специалности, от продавачи на зеленчуци до професори в университети, всички те обединени от общата цел да завладеят виртуалните портали, които се появяват на напълно действителни места: монументи, чешми, планински върхове, градски графити и други, както и да основат сполучлива тактика, тъй че да победят противниковия тим. Понякога се включват цели фамилии – от децата до бабата и дядото. Най-очевидните плюсове на Ingress за участниците е, че играта изисква доста вървене пешком, придвижване и срещи с други хора, социализация, която се оказва потребна за обичайните геймъри, които другояче не биха мръднали от компютъра. Лайфстайлът на запалените играчи е напълно заложен от Ingress – купуват си джипове, с цел да могат да стигат до мъчно проходими места, или възнамеряват годишния си отпуск по отношение на това къде ще има интернационална среща на " ингресаджиите ", както сами се дефинират. По света има даже случаи на хора, които са започвали работа някъде единствено тъй като в офисите на тази компания има портали, които желаят да завладеят.

Създателите на Ingress са американската компания Niantec, която направи и по-известната Pokemon Go, a в напълно скоро време ще пуснe на пазара и новата Harry Potter: Wizards Unite (вече я има в бета-версия в някои елементи на света). Ingress е основана на GPS-a в телефоните, с цел да се играе, би трябвало и интернет. Милионите играчи по целия свят са разграничени на два тима: зелените - " Просветените " (Enlightened) и сините - " Съпротивата " (Resistance), същото разделяне важи и в България. След като си инсталирате играта и изгледате клиповете, които ви оказват помощ да се ориентирате, си избирате тим. Целта на всеки състезател е да завземе колкото се може повече портали и да ги свърже с линкове един към различен. При свързването на три портала се получава енергийно поле, което блокира цялата повърхност, над която се намира.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Петър Христов е на 29 години и от тима на зелените, живее в Троян, само че през днешния ден се срещаме в Градската градина в София, с цел да ми покаже порталите в близост – да вземем за пример фонтанът пред Народния спектакъл. На телефона се вижда карта, която доста прилича Гугъл maps, а сега, в който стигаме до фонтана, върху нея се появява тримерен портал. Той сега е зелен, това значи, че в случай че съм от тима на сините, би трябвало да го завладява с разнообразни принадлежности (резонатори, xmp-bursters, ultra strikes и др.). Понякога има и нови портали, които са бели, т.е. към момента не принадлежат на нито един от тимовете.
Пътувате, играете и научавате за историята на разнообразни места
" В България бели портали, непринадлежащи на никого, към момента се намират постоянно, само че да вземем за пример в Загреб, където съм играла преди години, няма метод да видите бял портал. В Китай също няма свободни, тъй като там играят милиони ", споделя Петя Каро (34 г.). Тя играе Ingress от няколко години с спиране и също е от зеления тим. За нея играта е съвършеният метод да се забавлява, до момента в който пътува по работа, както и да открива локалните забележителности. В момента, когато стигнете до даден портал, в телефона ви се изписва информация за него – дали ще е остаряла къща, монумент, шадраван или нещо друго забавно, нормално има обстоятелства, история, свързани с мястото. " Много е обогатяващо, по този начин научих доста и за родния ми град София, места, за които не съм подозирал, да вземем за пример къщата на Алеко Константинов, домът на Райко Алексиев и забавни графити ", изяснява Никола Петрас на 35 година, който е в играта от три години и е за сините. В доста случаи Ingress замества Tripadvisor, даже демонстрира и какъв брой тъкмо време ще отнеме да стигнете до някоя забележителност.
Портали има на детски площадки, чешми или други не чак толкоз забавни места, само че пък и по тази причина родителите оставят с голямо предпочитание децата си на пързалки и люлки, до момента в който те обикалят с телефоните към тях, разбивайки портали.

Илюстрация
Петър Христов от тима на " зелените "

Увеличаване

Петър Христов от тима на " зелените "

Автор: Цветелина Белутова Смаляване

Някои от порталите са с стеснен режим на достъп и играчите, които имат право да са покрай тях, са доста скъпи – като индивидът, който работи в един цех в Севлиево, където има портал, или служителят на летище София, а най-високо и безусловно, и преносно е играчът в метеорологичната станция на Мусала. Но портали има на всевъзможни невероятни точки по света, като в Припят покрай Чернобил, в замък в Северна Корея или в базовия лагер на Еверест.
" Ходили сме и във военна база в Румъния, където ни пуснаха румънските ни съотборници, оттова направихме общо поле над цяла България, свързвайки ги с точки в Турция и Сърбия ", споделя Николай Стоянов от сините, който работи като систематичен админ.
Излизане от балона
Никола Петрас е доста удовлетворен, че посредством играта се среща с най-разнообразни хора – и от неговия, и от противниковия тим - един натурален метод да излезе от личния балон, който другояче логаритмите на обществените мрежи единствено затвърждават. " Сега имам другар, който е куклен артист, аз като графичен дизайнер познавах най-вече програмисти и надали щях да се срещна с него по различен метод. " Сините се събират всеки петък, с цел да се видят, да обсъдят тактика и да пият по нещо. А всяка първа събота на месеца има среща и на двата тима. " Много нови фамилии се получиха в Ingress, имаше момче и момиче от противниковите тимове, всеки ден си чупеха порталите един на различен и се караха в чатовете, само че след това пламна обич, аз самият също съм имал другарка от сините ", споделя Петър Христов. С доста скъпи запознанства си е тръгнал и от интернационалната среща (казва се " особеност " ), която посещава в Сингапур със стотици хиляди играчи.
По времето на тактиките, когато се провеждат общи акции, стават най-вече нови и непредвидени запознанства – тогава всички би трябвало да работят бързо, заедно, адреналинът се подвига, задачата е обща. " Преди няколко години четиридесет екипа от сините бяха създали добре проведена акция, с която покриха цяла България под Ingress полета, надлежно трябваше да реагираме неотложно. Част от съотборниците ми потеглиха незабавно към Неготин до Сърбия, а аз към Синеморец, с цел да си върнем позициите ", спомня си Петър Христов. Според него сините са възнамерявали в продължение на половин година дейностите си – " организацията на сходна акция е толкоз комплицирана, че операторите, които координират всички, биха могли да работят като същински военни стратези ". Петър изброява част от специалностите на хората в неговия тим – служители на реда, професори, продавачи, икономисти, програмисти и доста други .

Илюстрация
Отборът на " зелените "

Увеличаване

Отборът на " зелените "

Смаляване

Според Николай Стоянов, доста от хора идват на интернационалните срещи, даже и да не играят към този момент толкоз интензивно, единствено поради опцията да се срещнат с нови хора - " най-хубавите срещи бяха в Будапеща, Загреб, Любляна, Букурещ, Франкфурт ". Именно на срещата в Румъния се срещат с майка и наследник от България – запалени играчи. Нивото има значение На срещите на Ingress никой няма да ви попита на какъв брой години сте, а кое равнище сте, като 16-о е най-високото. " Играла съм с татковци, които научиха синовете си по какъв начин да играят единствено и единствено да им оказват помощ в покриването на по-големи полета ", споделя Петя Каро. За други родители това е най-хубавият метод да прекарват време с децата си – да играят дружно. " Вчера една от най-активните ни играчки в Троян обиколи двадесет села на път към Оряхово единствено с цел да свърже порталите. Тя се възпламени по играта от щерка й, която е на шестнадесет ", споделя Петър Христов.
Носят се митове за един от най-запалените играчи във Видин, който е над шейсетгодишен. На Петър му се случва един път, пътувайки през всякакви затънтени селца, да забележи добре поддържан портал в село Столетово под Кърнаре – " оказа се, че беше на един възрастен дядо немец, който живее в българското село и е безжалостен наследник състезател ". Планински трекинг и вървене пешком в града
На Петър Христов му се случва да се качва на планински върхове през нощта единствено и единствено да свърже няколко портала. " През зимата изкачвах Мусала няколко пъти, тъй като човек от синия тим работи на метереологичната станция и надлежно държи портала наследник, аз желаех да го направя зелен. " Много хора, които другояче в никакъв случай не биха отишли на планина, стартират да вървят по хижи, които също са портали, и да катерят върхове. " Ingress ме накара да стана от компютъра и да се раздвижа " , споделя Янис Петрас, който играе от синия тим от две години. Той е впечатлен от механизма на играта, който е фиктивен по този начин, че човек да не се заседява дълго на едно място – в случай че към този момент сте били пред един портал, би трябвало да минат четири часа, с цел да можете отново да играете с него. В Ingress има и вграден крачкомер.
Според последното изследване на " Визия за София " множеството софиянци не спортуват интензивно – " всеки седем от 10 интервюирани (71%) признава, че не отделя време за спортни дейности през седмицата ". Това включва и по-дългото вървене пешком и каране на колело. На фона на тази статистика геймингът звучи като положително решение, тъй като увлича хората в вървене, тичане и даже каране на колело единствено и единствено да стигнат по-бързо до портала. Дизайнът на самата игра, която хем употребява действителността към нас, хем я трансформира, подтиква потребителите да се движат, да опитват , и то хора, които преди този момент изобщо не са имали такива привички.

Илюстрация
Янис Петрас от тима на " сините "

Увеличаване

Янис Петрас от тима на " сините "

Смаляване

Икономически резултат и неочаквана известност
Групи туристи, които обикалят на пръв взор безредно из града с телефони в ръце или тичат ту в една, ту в друга посока – странна панорама, само че по този начин наподобяват интернационалните срещи (аномалии), състояли се в София. Две следващи години тук се провеждат срещи на " ингресаджии " от целия свят – първия път в България идват над четиристотин души, вторият към хиляда. Много от тях са хора, които в никакъв случай преди този момент не са чували за страната ни и надали биха я посетили другояче. Но един път към този момент попаднали тук, те на драго сърце се трансформират в туристи след срещата и остават да прегледат. Някои от тях се връщат още веднъж.
Същевременно места в България, които другояче изобщо не са известни за туристи, внезапно стават доста посещавани поради играта. Като връх Руй до Трън на сръбската граница. " По едно време имах възприятието, че през седмица бяхме на Руй, изкачвал съм го най-малко шест пъти, другояче надали бих отишъл тъкмо там ", споделя Николай Стоянов. Той си спомня четиричасовия преход – " нормално гледаме да съвместим приятната разходка с играта ". Икономистът Петър Ганев от Института за пазарна стопанска система (ИПИ), който е на 36 години, също споделя, че голям брой пъти е изкачвал Руй. " Не съм геймър, другар ми сподели Ingress и към този момент играя над три години, само че сега съвсем съм спрял и съм се фокусирал върху шаха. " На него му харесва, че Ingress е стратегическа игра – " правихме акции, като да се изкачваме на връх Ком, на идващия ден на връх Руй, до момента в който някой от нашите съотборници е в Сърбия и вършим общо поле ". Той споделя, че е посетил забавни места, до които надали би стигнал другояче – два пъти се е качвал на връх Мургаш, попадал е в гъсти гори до Габрово. " А един път, до момента в който бях на икономическа панел край морето, отскочих и до нос Емине, с цел да играя ", споделя Петър Ганев. Спомня си, че се е озовавал в комплицирани обстановки като да се катери по скали след Резово покрай турската граница, с цел да завладее портал, който в действителност е откъм Турция.
Подобни гранични портали от време на време излизат безусловно скъпи на участниците – Никола Патрас споделя, че на връх Руй, където няма доста обсег, е прихващал сръбски интернет през роуминг.
Друг образец за място, което ненадейно добива известност, е връх Дупевица покрай София, среща се на тридесет минути пешком след Горнобанския манастир. " Двама играчи, един от зелените и един от сините, си имаха борба и всеки ден след работа ходеха да превземат портала, бяха непрекъснати и не се отказваха ", споделя Янис Петрас. Но същото важи и за голям брой монументи из България, които от дълго време са обрасли с бурени, или красиви графити из крайните квартали на по-големите градове. Петя Каро, която сега играе, до момента в който е по майчинство и обикаля с количката и кучето, споделя, че открива невероятни места в София.

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

Пристрастяване и прегряване
" Имаше случай, в които сякаш излизам единствено до магазина и се прибирам след 48 часа, облеклата за планина и дъждобрана седяха непрекъснато в колата, най-малко три дни от седмицата ми отиваха единствено за Ingress ", споделя Петър Христов. В интервала на най-голямо зарибяване той е бил и и координатор на зеления тим, което го е натоварвало с спомагателни задания. В един момента осъзнал, че нещо не напълно обикновено се случва с него, прегрява, и решил да спре за малко, дал си отмора за една година. Отскоро още веднъж е в играта. " Излизам на кафе с другар и виждам, че противниковият тим са организирали акция в моя Балкан, незабавно се качвам на колата, след това не преставам пешком през гората, до момента в който намеря портала ", споделя Петър Христов, който има лична хостинг компания и от време на време му се е налагало да работи даже от някой планински връх. Той твърди, че сега не е деен състезател, само че все пак предходната събота е играл единадесет часа – " излязох с концепцията да се разходя единствено до Габрово, само че се увлякох, потеглих към хижа " Чумерна ", слязох към Твърдица, по-късно към язовир " Копринка " има едни монументи с портали, съумях да вляза и в " Дамасцена ", където също имаше портал, само че зад оградата, та трябваше да намеря метод да проникна, в 12 през нощта бях на връх Бузлуджа ". Така незабелязано минават единадесет часа и Петър изпуска един ваучър, където са го очаквали
Според Никола Петрас доста зависи какво работи човек - " няма по какъв начин да твърдиш, че си разпален състезател и че това не ти пречи на работата, минимум като си обикалял цяла нощ по портали, идващия ден дремеш на бюрото в офиса ". А такива нощни завършения има – като епичната борба на Витоша през нощта, за която още си спомнят и двата тима.
Освен пристрастяване някои назовават тази фаза и бърнаут (прегаряне) – " най-опасно е, в случай че не си изключите известията, тъй като всякога, когато някой ви счупи порталите, телефонът ви звъни и през нощта и има хора, които излизат да си пазят порталите ".

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

Когато играта загрубее
Венера Петрова, която е на 36 години и по принцип играе компютърни игри, споделя за какво е решила, че Ingress не е за нея - " започнах да играя, до момента в който бях по майчинство и гледах бебето, обикалях с количката, печелех портали, научавах забавни неща за исторически монументи в София, само че конкуренцията с другия тим ми идваше допълнително ". В един миг човек от зелените стартира да следи Венера по петите, с цел да хваща порталите, които е завзела. " Улових се, че съвсем търча с количката нервно по тротоара, взех решение, че това следене може да е рисково, и се отхвърлих. "
За някои точно опцията за следене на другите звучи като положително предимство. " Приятелката ми си конфигурира Ingress като най-лесен метод да ме следи къде съм, а в този момент е 15 равнище и по-активна от мен, дори се оплаква, че съм я запалил и оставил сама в борбата ", смее се Никола Петрас.
Според Петър Христов обаче преследването си остава единствено на равнище гейминг – " и мен са ме преследвали и причаквали, само че аз знам, че ме наблюдават като състезател и не се интересуват от мен като човек ". Спомня си, че са го чакали и в 3 часа през нощта с кола, с цел да завладеят портала след него.
Но има и обстановки, в които играчите толкоз се настървяват един против различен, че стартират да си вършат и нечестни номера, да подават анонимни сигнали до работодатели на хора от противниковия тим, обвинявайки ги, че употребяват служебна кола и по време на командировка играят Ingress или че играят в работно време. Стигало се е и до уволнения поради сходни удари под кръста.
Това са крайности, болшинството от играчите се забавляват, социализират и спортуват чрез Ingress. А на някои рецензии, че с непрестанното си пътешестване способстват за замърсяването на околната среда, дават отговор по този начин – " дали ще си екскурзиант, който върви по музеи, или ще вървиш за риба, все ще се качиш на колата и отново ще пътуваш ". Но пък поради играта и завладяващата и виртуална действителност играчите извървяват постоянно по 10 километра дневно, а някои и по двадесет-тридесет, вървят на планина и възнамеряват тактики с хора от най-различни кътчета по света. Официалната страница на Ingress, където има линкове за събаряне www.ingress.com
Българските страници на двата тима: Сините – www.resbg.org, и Зелените – www.enlbg.com

Кратък речник
Смърфовете – сините
Жабите – зелените
Агенти – играчите от всички тимове
Небе – играчът, който седи на компютър и гледа картата и по телефон или посредством радиостанции ориентира играчите, накъде да се насочат
Унка – бял портал (uncaptured), който към момента не е превзет от никой отбор
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР