Илюстрация Обложката на албума Abbey Road на The Beatles, на

...
Илюстрация Обложката на албума Abbey Road на The Beatles, на
Коментари Харесай

Шоу по време на пандемия

Илюстрация
Обложката на албума Abbey Road на The Beatles, на която четиримата от групата минават лондонската улица близо един до различен, получи разнообразни тълкования в изискванията на обществена отдалеченост

Увеличаване

Обложката на албума Abbey Road на The Beatles, на която четиримата от групата минават лондонската улица близо един до различен, получи разнообразни тълкования в изискванията на обществена отдалеченост

[Activisita Agency] Смаляване
На фона на упованията, че коронавирусната пандемия ще сътвори висока безработица, артистите се оказват в състояние на изключително уязвими в тази обстановка. Над 120 хиляди души, най-вече фрийлансъри, които работят в развлекателната промишлеността (от кино през спектакъл до телевизионни програми) в Съединени американски щати, към този момент са изгубили работните си места по информация на сп. Variety и Международния алианс на театралните служащи в Ню Йорк. Почти всички продукции са спрени за неустановен период.

Според Съюза на музикантите във Англия загубите за работещите в областта на музиката са към този момент 13.9 млн. паунда. Политиката на обществено разграничаване сложи клубове, галерии, музеи, киносалони и концертни зали в състояние на съвсем сигурен банкрут при непрекъснато свиваща се аудитория и клиентела.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики No man is an island

Затварянето на няколко вида места и действия значи, че доста хора на изкуството са изгубили повече от една работа (и респективно източник на доход) едновременно. Често хората в изпълнителските и театралните изкуства съчетават разнообразни действия, като това важи напълно освен за младите и неутвърдени имена. За доста актьори уговорките постоянно варират сред нишови и по-комерсиални планове, което значи, че те са по едно и също време наранени от измененията както на ъндърграунд, по този начин и на мейнстрийм равнище.

За музикантите един от огромните удари е анулацията на турнета напролет и началото на лятото - през последното десетилетие това е най-доходоносната активност за един реализатор на фона на трайно свиващите се физически продажби и дългогодишните разногласия към дребния %, който музикантите получават от стрийминг платформи като Spotify. Няколко акции към дълго чакани нови албуми бяха преместени за по-късна дата: отсрочват се идните издания на реализатори като Лейди Гага, Дуа Липа, Сам Смит, HAIM.

През последните седмици по-нишовите реализатори и лейбъли се пробват да компенсират непредвидените загуби с компилации, извънредни издания, разпродажби (метод, който среща смесени реакции, защото в изискванията на пандемия работещите в куриерските услуги са измежду най-уязвимите групи) или апели за директни дарения. Отмяната на събития за месеци напред афектира по същия метод театрални и пърформънс артисти и в известна степен известните писатели, фотографи и стендъп комици.

Условията на изключително състояние трансформираха коренно проектите на стрийминг платформи като Netflix, които на 13 март стопираха работа по всичките си продукции, в това число продълженията на хитови сериали като Stranger Things и Russian Doll. Стрийминг колосът влага 17.3 млн. $ в автентично наличие през тази година. Междувременно се анулираха и министър председателите на високобюджетни филми като " Бързи и гневни " 9, епизодът на HBO, който трябваше да събере актьорите от " Приятели " за общо изявление, сериалът на Amazon Prime по " Властелинът на пръстените ", в който бяха вложени 250 млн. $. Сред огромните телевизионни събития, които също пострадаха от обстановката, е и тазгодишното издание на " Евровизия ", което трябваше да се организира в Ротердам. Социалната отдалеченост на затворени места промени коренно работата на токшоутата и прекрои изцяло концепцията им: известни водещи като Джон Оливър, Стивън Колбер, Джими Фалън излязоха от студиата си и започнаха да записват на други места, с извънредно стеснен екип, без аудитория или напряко от у дома.
Пандемията промени изцяло и графика на огромни и дребни фестивали, които по традиция би трябвало да са предвестител на огромните културни феномени през идната година: кинофестивалът в Кан анулира обичайното си разкриване през май за по-късно през 2020 година (досега той е бил отменян един път - през 1968, поради всеобщи студентски митинги във Франция), само че има добра вест - пространствата, в които се обитава фестивала ще бъдат употребявани за настаняване на бездомни хора. Един от най-мащабните музикални фестивали в света, този в Гластънбъри, беше отсрочен за идната година, както и събития, които съчетават разнообразни изкуства, като SXSW в Тексас.

В България това засегна новото издание на " София филм фест ", който се анулира за към момента неуточнена по-късна дата през 2020 година



Разбира се, всичко това дава отражение и на България, където изкуството получава малко държавна поддръжка или закони, които да подсигуряват съществуването му. Има малко упования това да се промени: Законът за изключителното състояние не планува ограничения за самоосигуряващи се лица или работещи на свободна процедура.

По-рано през март няколко артистични сдружения пуснаха петиция до министъра на културата Боил Банов за незабавни ограничения. Исканията, които събраха над хиляда подписа за няколко дни, включват основаването на обществен фонд, който да поддържа незабавно самостоятелните български създатели, директно наранени от въвеждането на изключителната обстановка, систематичен фонд, който да подсигурява устойчивостта на организациите от самостоятелната креативна сцена, като поддържа отчасти директните разноски за тяхното битие, и своевременни ограничения, които да подсигуряват равнопоставеност сред държавния и самостоятелния културен бранш.

Вече има някои бързи и радикални образци на поддръжка към изкуствата. На 20 март Берлинският сенат отпусна 100 млн. евро в грантове, с които да пребори резултатите от рецесията върху дребния бизнес и културата, и настрана 300 млн. за засегнатите в хотелиерската и ресторантьорската сфера. Допълнителни 50 милиарда евро ще отидат към културния бранш, защото по думите на културния министър на Германия Моника Грутерс, " хората на изкуството са незаменими, изключително в обстановка като тази. "

Кризисни (но креативни) решения

Сред забавните нововъведения в обстановка на непрекъсната потребност от незабавни решения се появиха напълно нови концепции. Онлайн фестивалът за късометражно кино My Darling Quarantinе, основан от уредници на форумите в Кан, Берлин, Венеция, Локарно и Талин, показва седем нови заглавия всяка седмица на talkingshorts.com. Селекторите стартират и дарителска стратегия в Go Fund Me: 50% от даренията на феновете ще отидат за " Лекари без граници ", oстаналите 50% ще бъдат дарени в помощ на засегнатите културни институции и чиновници. Марката китари Fender стартира да предлага безвъзмездни тримесечни онлайн уроци за първите 100 хиляди записани. Ако по-скоро ви влече към синтезаторите и нереалните звуци - Moog и Korg пуснаха безвъзмездни приложения.
Дискусионни формати като фестивала World Happiness Fest в Мадрид, който тази година трябваше да сплоти онлайн 170 специалисти в областите на човешкия напредък, опазването на здравето и обществените политики, мина напълно онлайн, а квотите за присъединяване бяха отстранени.

В Испания, втората най-тежко наранена от вируса страна в Европа, издателската промишленост също предприе няколко ограничения: испанският клон на американското издателство Hearst даде свободен достъп до мартенския брой на всичките си списания (Elle, Harper`s Bazaar, Men`s Health, Women`s Health, Cosmopolitan, Esquire и други). Те са налични в платформата Kiosko y mas без нужда от регистрация. От своя страна Conde Nast пусна гратис априлските броеве на испанските издания на Vanity Fair, Traveler, Vogue, GQ, Glamour без регистрация. Водещият ежедневник El Pais анулира прелюдия малко преди настоящите събития заплатен достъп и дава опция за събаряне на броеве в pdf формат.

Задържането на вниманието на публиката, даже и да не носи приход, последователно се трансформира в процедура и в музиката: откакто сезонът на нюйоркската " Метрополитън опера " ненадейно прекъсна, на уеб страницата всеки ден във високо качество се излъчват спектакли от последните 40 години. Подобна тактика предприе и Виенската опера. През последните две седмици включванията онлайн в обществените мрежи се трансфораха в нов метод за контакт с публиката. Роби Уилямс, Джеймс Блейк, Крис Мартин (Coldplay), Бен Гибърт, (Death Cab for Cutie), Пати Смит са измежду музикантите, които направиха осъществявания от студиата или домовете си.
Възможно решение по какъв начин да бъде монетизиран трудът на създателите в близко бъдеще беше подсказано от оповестената колаборация сред Фейсбук и Фонда към Националния център за изкуства на Канада: след селекция на претендентите 100 хиляди канадски $ ще бъдат разпределени за актьори от страната, които са изгубили приходите си поради пандемията и биха желали да употребяват стрийминга онлайн като метод да се свържат още веднъж с публиката си посредством осъществяване в студиото си.

Очаква се напълно скоро да има и от ден на ден извънредно фамилно насочено наличие - в опит да помогне на всички родители, които би трябвало да съчетават и работа, платформата за аудиокниги Audible пуска за свободно потребление каталога си с детска литература.

Все повече изложения минават или се развиват напряко в онлайн формат: платформата Гугъл Arts&Culture дава свободен достъп до интерактивна галерия за Фрида Кало с над осемстотин произведения, фотографии, персонални предмети, публикации. Проектът Faces of Frida е резултат от съдействието сред Гугъл и 33 интернационалните музея.

В България записани представления онлайн към този момент показват Младежкият спектакъл и " Сфумато ", а от ден на ден създатели независимо стартират да отключват архивите си (Явор Гърдев разгласи онлайн прожекция на постановката си " Калигула " по Албер Камю, която ще се състои този петък във Фейсбук профила на Драматичен спектакъл " Стоян Бъчваров " - Варна). Интересен ход направи и ангажираното с преиздаването на творчеството на Йордан Радичков издателство " Нике " с стартирането на електронния алманах с разкази на създателя " Убий мухата! " и пиесата " Януари ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР