Илюстрация Неправилната форма на имота му осигурява излаз на пет

...
Илюстрация Неправилната форма на имота му осигурява излаз на пет
Коментари Харесай

Нов голям офис проект в "Хладилника"

Илюстрация
Неправилната форма на парцела му обезпечава изход на пет квартални улици

Увеличаване

Неправилната форма на парцела му обезпечава изход на пет квартални улици

Смаляване
" Районът към мол " Парадайз " е най-привлекателен за ново строителство на офиси и жилища и цените там отстъпват единствено на тези в идеалния център, " Изток ", " Лозенец " и на други местоположения в непосредствена непосредственост до метростанция ", изяснява интереса си Асен Лисев

В най-новата и гореща строителна дестинация на София – " Хладилника ", се приготвя огромен офисен план. В Имотния указател се вижда, че през юни сдружението " Офис Х " е купило 15 дка в зоната, върху които е позволено да бъдат издигнати административни и публични здания с 52 500 кв.м разгъната застроена повърхност. Това е измежду най-големите имотни покупко-продажби тази година.

Продавач на земята е Алида Добрева Василева–Шике. Нейната бизнес история стартира преди десетилетия в Кърджали, само че от години тя живее във Виена. Според Имотния указател Алида Шике е получила за земята си 25.23 млн. лева (близо 12.5 млн. евро) - малко под тези 15 млн. евро, които съгласно информации от пазара е желала за терена.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики " Цената е пазарна. Изчислена през РЗП, тя е 250 евро на кв.м ", разяснява Асен Лисев, един от двамата съдружници в " Офис Х ". Той добави, че има много образци за покупко-продажби за земя за строителство на офиси и жилища от 2018 година, които са над 300 евро в РЗП, а преди няколко години и за 400 евро на кв.м.

Дует вложители

Асен Лисев е притежател и шеф на сдружението MBL, което от години работи в областта на бизнес парцелите. Вторият съучастник Спас Шопов е с еднакъв дял и взе участие в " Офис Х " през личното си акционерно сдружение " СПС Инвест ". Капиталът на " Офис Х " е 15 млн. лв..

" Поканих Спас Шопов, тъй като има насъбран опит с вложения и партньорства, той незабавно одобри ", сподели Асен Лисев. Самият Спас Шопов дефинира себе си като въздържан вложител в плана.

Спас Шопов е прочут най-много от компанията за дялово вложение Rosslyn Capital Partners ( " Рослин кепитъл партнърс " ), която ръководи дружно с Иво Евгениев. Сред сдруженията в портфолиото на " Рослин " са Индустриален парк Sofia East в Елин Пелин, фондът NEVEQ, винарната Bessa Valley, компанията за авиопревози Avio Delta, сдружението за осведомителни системи Empiriu, приложението Taxime. Компанията има вложения в енергетиката. А групата Rosslyn Hotels сплотява хотели четири звезди - " Сентрал парк " и " Тракия хотел " в София и " Димят " във Варна. В предишното Шопов е бил изпълнителен шеф на завода за керамични плочки " Хан Аспарух " и " КАИ Груп ". В производителя първо влиза американският фонд Advent, а преди четири години групата бе продадена на международния водач в бранша Mohawk.

Излаз на пет улици

" Районът към мол " Парадайз " е най-привлекателен за ново строителство на офиси и жилища и цените там отстъпват единствено на тези в идеалния център, " Изток ", " Лозенец " и на други местоположения в непосредствена непосредственост до метростанция ", изяснява интереса си Асен Лисев.

Според него парцелът е най-подходящият в квартала за потребностите им като вложители, тъй като има добра инфраструктура, в това число достъп от пет улици, работещ трафопост и градоустройство (виза за проектиране). Това разрешава в къс период да проектират и построят здания, каквито търсят клиентите им. Съществен плюс на имота е, че е единствено на 100 м от метростанция " Витоша " и мол " Парадайз ".

Навремето той е принадлежал на ЗММ " Технотроника ". В момента на него има трафопост и склад от 200 кв.м, които ще бъдат употребени в процеса на строителство. Инвеститорите са на ранен стадий. Проектирането е предоставено на MBL Architects, които имат опит в проектирането на офис здания. Управлението на строителния развой и отдаването чартърен на офисите ще бъде ръководено от MBL. " И двамата съдружници имаме задоволително опит в областта на парцелите и строителството и сме мечтан сътрудник за водещите кредитни институции, както и за огромните наематели на офиси ", прибавя той.

В момента " Офис Х " чака да получи позволение за строителство. Бюджетът на предстоящата инвестиция към момента се пресмята. При цени на строителството сред 700 и 900 евро на кв.м за офис постройка клас А в София сега, в случай че строителството се реализира в целия разрешен мащаб, предстоящата инвестиция ще е от порядъка на 37-47 млн. евро.

Земята

Според Имотния указател договорката е станала посредством основаване на законова ипотека - " Офис Х " става ипотекарен дебитор. Трите сдружения на Алида Шике, притежаващи парцелите – " Новотроник ", " Фобос 2003 " и " Демос 2003 ", са ипотекарен заемодател на " Офис Х ". " Новотроник " е благосъстоятелност на " Адмирал казино геймс " АД с акционери Весела Добрева Василева и Георги Димитров Савов и шеф Алида Шике. Според отчета за 2017 година сдружението към този момент не развива активност. Другите две компании са благосъстоятелност на " Броукбек лимитид ", записана на Вирджинските острови, и в техния капитал са апортирани двата парцела, които общо вършат 14 дка. " Това е общоприета процедура при такива покупко-продажби - форма на гаранция за продавача, че ще получи парите по договорката, защото платихме след вписването в Имотния указател ", изясни Лисев. И добави, че не са употребили заем, а са платили със лични средства.

Новата офис зона

" Хладилника " все по-често е адрес на нови офис здания. Пионер в региона са " Феърплей ". " Арт Е строй " към този момент е построила три здания с обща РЗП 22 500 кв.м, които ръководи и отдава чартърен. Освен това продължава да строи - офис център " Сребърна 2 " с 13 хиляди кв.м РЗП и пусков период тази есен и офис постройка на ул. " Филип Кутев " с РЗП 10 хиляди кв.м и пусков период 2021 година Наскоро стартира и най-мащабният независим план досега - Park Lane Office Center - 11-етажна офис постройка с РЗП 23 500 кв.м, която се чака да е подготвена доникъде на 2021 година Инвеститори в плана са Христо Илиев от AG Kapital, Дилян Павлов и Таня Косева Бошова, която и ръководи плана. По план с 85 хиляди кв.м, разграничени поравно сред офиси и жилища, работи и Raiffeisen Property Management.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР