Илюстрация Looking for Laika, работа от новата изложба на Ясен

...
Илюстрация Looking for Laika, работа от новата изложба на Ясен
Коментари Харесай

Изкуство под ключ

Илюстрация
Looking for Laika, работа от новата галерия на Ясен Згуровски

Увеличаване

Looking for Laika, работа от новата галерия на Ясен Згуровски

Смаляване
В условия на пандемия галериите са в уязвима позиция. Въпреки това и в България основни пространства бързо отвърнаха на компликациите.

Най-бързо на смяната реагира откритата предходната година Little Bird Gallery , място, тематично отдадено на връзката сред изкуството и природата. Самостоятелната галерия на Ясен Згуровски беше открита онлайн, а предишния уикенд изкуствоведите Радослав Механджийски и Теодора Константинова, които през последните години изнасят лекции за модерно изкуство, постоянно пред цялостни зали, предаваха онлайн от галерията новата си презентация.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Илюстрация
Един от комиксите на Мич Брезунек

Увеличаване

Един от комиксите на Мич Брезунек

Смаляване

Галерия Sariev в Пловдив се ориентира към планове, синхронизирани със събитията на деня и публичните настройки по време на изключителното състояние. Френският художник Мич Брезунек, който живее от четири години в Пловдив, стартира комикс поредицата " Пловдив 2020 ", в която с възприятие за комизъм поглежда към всекидневието в града през последните седмици, а от време на време и какво вижда от балкона на шестия етаж. Под #sarievselfisolation галерията стартира да демонстрира нови работи от художници, които съставлява, а поредицата стартира с Димитър Солаков и Правдолюб Иванов.

One Gallery в София раздвижи уеб страницата си с видеоинсталацията Burning Flower на американския създател Мат Колишоу, а тази седмица по сходен метод показва Exbodytion II, галерия на Красимир Кръстев-Rassim.

Илюстрация
От новата галерия на Красим Кръстев - Rassim

Увеличаване

От новата галерия на Красим Кръстев - Rassim

Смаляване

Други галерии изненадващо заложиха не толкоз на визията, колкото на думите и опциите за разговор.

" Започвайки от нулата, ще имаме късмет да запазим и развием единствено това, което в действителност е значимо, тъй като автоматизираният ход на системите, експлоатиращи планетата и по-голямата част от популацията, ще бъде пресечен ", споделя Лазар Лютаков, един от 30-те художници, определени от изложба " Структура " да отговорят на въпроса " Как си представяте света след шест месеца ". Отговорите от поредицата са оповестени на Фейсбук профила на " Структура ", а дружно с това под #Контактотразстояние се разгласяват нови планове на създатели, работили с галерията. На уеб страницата й може да бъдат открити и част от работите, които трябваше да покаже този април художничката Бистра Льошевалие.

Илюстрация
Бистра Льошевалие. Галактика - M55N, 2010.

Увеличаване

Бистра Льошевалие. Галактика - M55N, 2010.

Смаляване

На уеб страницата на изложба " Кредо Бонум " стартира поредицата " Павилион на утрешния ден ", серия от изявленията с персони, които размишляват за методите, по които можем да се оправим и да излезем от актуалната рецесия, позитивните модели за придвижване напред. До момента измежду участвалите са детската писателка и пътешественичка Петя Кокудева и художникът Станислав Беловски. " Сред потребните неща, които виждам, е, че в последно време гласът на психолози, терапевти, въобще откриватели на човешкото, се чува доста по-често по стандартни медии. Нормализира се като че ли надникването в тази територия и си мисля, че изгодите от това ще отекнат и по-късно ", споделя Кокудева.

След като и " Гьоте институт " измести програмата си със модерно изкуство за по-късен стадий, на уеб страницата са качени изявленията с хората, които ще осъществят планове в София по-късно през 2020 година Поредицата диалози " Задочна среща " към този момент включва кураторът Лудвиг Зайфарт и фотографката Шарлоте Шмиц, която трябваше да показа галерия в средата на март.

Други непосредствено се обръщат за поддръжка към публиката си. Галерията Heerz Tooya във Велико Търново, учредена от норвежкия художник Ларс Нордби, стартира акция в Patreon, което да спомогне за издържането на пространството и артистичната резиденция ARV.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР