Илюстрация Иън Макюън Увеличаване Иън Макюън Автор: Цветелина Белутова Смаляване

...
Илюстрация Иън Макюън Увеличаване Иън Макюън Автор: Цветелина Белутова Смаляване
Коментари Харесай

Иън Макюън, писател: Властта все повече валидизира насилието

Илюстрация
Иън Макюън

Увеличаване

Иън Макюън

Автор: Цветелина Белутова Смаляване
" Напоследък властта от ден на ден валидизира насилието – виждам го в ръководството на Тръмп, в това, което се случи в моята страна с Brexit, с новините около идните избори в Бразилия ", споделя английският публицист и притежател на Man Booker Иън Макюън в диалог за " Капитал ", който ще бъде оповестен по-късно този месец.

" Избирането на наказателен водач предизвика тези, които са крили желанията си, да излязат нескрито. И ми се коства, че това принуждение от ден на ден е фокусирано върху публицисти – случи се в Малта, случи се в Словакия, виждаме по какъв начин се случи със размах в Турция, а в този момент и в Саудитска Арабия около изгубването на Джамал Кашоги. Разбирам, че това е огромна тематика и в България, без значение дали убийството (на Виктория Маринова) има връзка с работата й. "

Иън Макюън, постоянно определян като един от най-големите писатели в актуалната европейска литература, е посетител на кино-литературния фестивал Cinelibri, проведен от издателство " Колибри ". Голяма част от книгите му са екранизирани, а измежду акомодациите е и номинираният за " Оскар " " Изкупление " с Джеймс Макавой и Кийра Найтли.

В рамките на фестивала ще бъде показана излязлата през предходната година екранизация по " На плажа Чезъл " с присъединяване на Сърша Ронан и Емили Уотсън - прожекциите стартират от довечера, а първата е в зала 1 на НДК от 19 ч.

Днес Макюън получи звание " лекар хонорис идея " от Софийския университет, а на следващия ден (11 октомври) от 19 ч. в книжовен клуб " Перото " той ще приказва за творчеството си и ще се срещне с читатели.

По-рано през октомври на български излезе най-скорошния му разказ - " В черупката ", в превод на Надежда Розова. Сюжетът е напълно предаден от вероятността на към момента неродено дете, което в корема на майка си схваща и чува всичко, което се случва в живота на бъдещите му родители.

" Ако животът, сходно на пиеса, се състои от три акта, то " В черупката " е началото на третата, последна част за мен ", споделя 70-годишния създател, който е към този момент подготвен със идващия си разказ.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР