Илюстрация Хеди Ламар през 1940 г. Увеличаване Хеди Ламар през

...
Илюстрация Хеди Ламар през 1940 г. Увеличаване Хеди Ламар през
Коментари Харесай

Мистерията на Лейди Bluetooth

Илюстрация
Хеди Ламар през 1940 година

Увеличаване

Хеди Ламар през 1940 година

Смаляване
Случва ли ви се от време на време в миг на прелестно нищоправене да ви споходят странни мисли - какво би било да вземем за пример да сте звезда в Холивуд? Да повтарят името ви с учудване и боязън? Да крепите на главата си лъскавата корона на безгранична популярност? Подобна карма включва в пакета си някои известни екстри - хубост, гений, обожатели, кавги, доста пари и загуба на пари, доста съпрузи и разводи, най-малко няколко козметични интервенции, флирт със закона и най-после неизбежното - дълбока, лепкава, непреодолима самотност.

Филмовата икона от златните години на Холивуд Хеди Ламар се вписва напълно тъкмо в това изложение. Това обаче, с което тя същински пленява въображението през днешния ден, е нещо напълно друго - то е нейният необикновен, непредвидим разум. Жрицата на огромния екран работи години наред върху разнообразни научни изобретения, като някои от тях към този момент са неделима част от всекидневието ни. Но да не избързваме... Хедвиг Ева Мария Кислер се ражда във Виена през 1914 година в заможното семейство на еврейски банкер. Още като дете взима уроци по изобразяване, музика и балет. Участва в театрални постановки. Името й придобива интернационална популярност през 1933 година, когато влиза в устата на кинокритици, свещеници и елементарни клюкари. Тогава Хеди извършва основната роля в чешката кино продукция " Екстаз ".

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики На екрана се появяват първите в историята на киното фрагменти с гола жена. Но всички разясняват най-много сцената, която показва преживяването на женски оргазъм при орална обич. Макар камерата да се концентрира напълно върху лицето на актрисата, филмът е жигосан като блудствен. За да опази репутацията си, скоро след премиерата младата жена подписва брак с по-възрастния и грозноват оръжеен търговец Фридрих Мандъл. Той от своя страна открива в нейно лице превъзходен орнамент към живота си на милионер, който изкарва честно парите си, търгувайки с Мусолини и нацистка Германия. Няколко десетки години (и още петима съпрузи) по-късно Хеди формулира медицински тъкмо своята съществена брачна алтернатива: " Вероятно най-големият ми проблем - а това е проблем и за доста други дами - е, че желая по едно и също време непосредственост и самостоятелност. Изключително мъчно се балансира сред тези две потребности, само че и двете са съдбоносни за всяко общуване. "

Илюстрация
Плакат на кино лентата " Екстаз "

Увеличаване

Плакат на кино лентата " Екстаз "

Смаляване

След няколко години, прекарани в ролята на декоративна брачна половинка, Хеди Мандъл-Кислер напуща мъжа си и родината и се насочва към Холивуд. Годината е 1937 и " дамата от " Екстаз ", както е позната до тогава, приема екранното име Хеди Ламар. Още с дебютния си филм " Алжир " тя стъпва на алеята на славата. Всичко в нея излъчва неустоима прелъстителност - по едно и също време почтена и обиграна. Америка въздъхва щастливо и се свлича покорена в краката й. Уолт Дисни употребява лицето й, с цел да нарисува Снежанка и да зададе стандарт за хубост за генерации момиченца.

През идващите 20 години Хеди Ламар се снима в още 24 кино лентата - измежду тях " Другарят Х " с Кларк Гейбъл, " Странната жена ", " Самсон и Далила " и " Моят обичан разузнавач " с Боб Хоуп. Всъщност нито една от функциите й не впечатлява с особена трудност и дълбочина, само че всички те я постановат вечно като едно от най-красивите лица в пантеона на киното.

Илюстрация
Ламар през 1944 година

Увеличаване

Ламар през 1944 година

Смаляване

По този мотив самата Хеди споделя: " Всяка жена може да наподобява зашеметяващо. Единственото, което се желае от нея, е да стои спокойно и да наподобява глупава. " От една страна, актрисата се надсмива над славата, добита с блудкави облици на порцеланови кукли и жени-вамп, само че от друга, тя не може да диша без нея. Веднъж пробвала усета на звездния прахуляк, всяка друга житейска роля й се коства семпла.



С напредването на годините любознанието й към живота не понижава. Тя редува брачен партньор след брачен партньор, една козметична интервенция с друга, едно бизнес начинание със последващо. Всички те обаче се оказват цялостен неуспех. Хеди от самото начало приказва за себе си като за австрийка, която един ден ще избяга от всичко това и ще се върне в обичаната Виена, само че този ден по този начин и не идва. И въпреки че загатва с доста любов двете си деца, в последна сметка прекарва последните десетилетия от живота си в отшелничество, умирайки през 2000 година във Флорида в цялостна самотност. Съдбата обаче обожава иронията - един от главните способи за връзка през днешния ден е плод на неспокойния разум точно на дамата, потърсила усамотение.

През целия си деен живот Хеди Ламар работи като фен откривател. Тя предлага нова аеродинамична форма за американските изтребители по време на Втората международна война, само че също по този начин и фосфоресциращи каишки за кучета, разтворими кубчета кока-кола и уред за стягане на кожата. Това, за което сме й изключително задължени, са концепциите й за радиоуправление на торпедо въз основата на прескачаща периодичност. За неизкушените от инженерните науки е задоволително да знаят, че това е патентован способ за предаване на информация, който е в основата на цялата модерна безжична връзка - връзките на галактическите уреди със Земята, GPS системите, Bluetooth и Wi-Fi мрежите.

Актрисата получава самопризнание за своя теоретичен принос едвам в края на живота си, когато с сътрудника си, композитора Джордж Ентайл, е отличена с голям брой награди, а през 2014 година е включена посмъртно в Залата на славата за изобретатели. Девети ноември - рожденият ден на Хеди - е разгласен за Ден на изобретателя в Австрия, Германия и Швейцария.



В едно свое изявление Хеди Ламар споделя: " Някои хора обичат скучния живот - обичат заран да закусят, да отидат на работа, да се върнат вкъщи, да погалят кучето, да погледат телевизия, да целунат децата и да си легнат. Стойте надалеч от такива хора - това е заразно. " През целия си живот Лейди Bluetooth в действителност прави тъкмо това - бяга от рутината и търси хора, с които да трепти на идентична периодичност. И в никакъв случай не се опасява да поеме мирис, да затвори очи и да скочи от една периодичност на друга.

Изложбата " Лейди Bluetooth - Хеди Ламар " по проект трябваше да е отворена за гости до 10 май 2020 година

Част от филмографията на Ламар може да се гледа гратис в YouTube.

Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР