илюстрация: ГугълВ България денят се празнува и като Ден на

...
илюстрация: ГугълВ България денят се празнува и като Ден на
Коментари Харесай

Гугъл почете 8 март

илюстрация: Google

В България денят се чества и като Ден на майката, макар че съгласно доста българи Благовещение (25-ти март) е християнският празник на майката и дамата.

В Италия, с цел да се означи този ден, мъжете подаряват жълти мимози на дамите.

Търсачката Гугъл уважи Международния ден на дамата. С обичайния си Doodle, тя  направи малко странствуване във времето през поредност от първи в специалността си дами, или дами, извоювали фундаментални права. Пионерите, които са се борили със статуквото и са проправили пътя в образованието, гражданските права, науката, изкуството и доста други сфери, са обединени в края на късото видео посредством хванатите им ръце. Сред тях са суфражетките, учените, златните медалисти, бизнесмените и доста други.

Днес в някои страни по света се отбелязва  Международният ден на дамата , отдаден на икономическите, политическите и публичните достижения на дамите. Празникът  потегля от Америка , обратно на публикуваното у нас през годините на тоталитарния режим разбиране, че негови основоположнички са немската социалистка Клара Цеткин е и теоретичката на марксизма Роза Люксембург.

Идеята  за основаване на интернационален ден на дамата се появява след бурната индустриализация при започване на 20 век и настояванията за възстановяване на изискванията за труд.

Първият Ден на дамата  е маркиран на 23 февруари 1909 година в Съединени американски щати по самодейност на Американската социалистическа партия. Календарната дата се свързва с първата всеобща демонстрация на дами работнички, състояла се на  8 март 1857 година в Ню Йорк.  През идващите години се провеждат нови митинги, най-известният от които е през 1908 година, когато през Ню Йорк минава женско шествие с претенции за по-кратък работен ден, по-добро възнаграждение и право на гласоподаване.

На 27 август 1910 година  в Копенхаген се организира първата интернационална конференция на дамите , проведена от социалистическия интернационал. По предложение на немската социалистка Клара Цеткин тогава се приема всяка година една от първите недели на пролетта да се чества като ден на работничките и на интернационалната им взаимност.

В България  денят се стартира да се отбелязва и като Ден на майката след 1944 година Атеистичният по темперамент тоталитарен режим го постанова, с цел да измести от календара на българите Благовещение (25 март) - християнския празник на майката и дамата. Тенденцията идва от някогашния Съветски съюз, който я постанова в целия източен блок.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР