Илюстрация Гранада/Alhambra. Новата част, строена от Карлос V. До тази

...
Илюстрация Гранада/Alhambra. Новата част, строена от Карлос V. До тази
Коментари Харесай

Андалусия: една добра седмица

Илюстрация
Гранада/Alhambra. Новата част, строена от Карлос V. До тази панорама стигате най-малко два часа, откакто сте престъпили прага на двореца

Увеличаване

Гранада/Alhambra. Новата част, строена от Карлос V. До тази панорама стигате най-малко два часа, откакто сте престъпили прага на двореца

Автор: Иван Чавдаров Смаляване
Самолетът София - Малага каца към 22 ч. локално време. На доста други места по света бих предложил, откакто вземете колата чартърен от летището, да спите някъде наоколо и да продължите по пътя си на идната заран. Не и в Андалусия. Тук всичко е наоколо.

Най-добрите коли чартърен като съответствие цена - качество оферират MalagaCar.com. Изберете тази, която най-добре пасва на самочувствието ви, само че дано да не е огромна. На първата от многото тесни, каменисти улички ще си благодарите за този избор. Наскоро от другар получих съвет, обвързван с пътуванията. Ако не бързаш, задай в навигацията маршрут без тол-системи. Така, като се изключи че не плащаш, виждаш едни от най-красивите места, които другояче остават скрити в гневното препускане по многолентов и отегчителен асфалт.

Резервирайте място за спане покрай El Pimpi - тапас ресторант, в който може да се загубите. Кухните на заведенията в града затварят към среднощ, т.е. имате време за първия си избор. След като хапнете, на стотина метра от вас се намира roof top барът La Terraza de la Alcazaba . Там ще ви посрещнат панорама към замъка на Малага и ветровит вятър, за който ще си спомняте с носталгия през идващите няколко дни.

Илюстрация
Гранада/Alhambra. Ще ни благодарите, че не сме ви развалили изненадата, показвайки интериора

Увеличаване

Гранада/Alhambra. Ще ни благодарите, че не сме ви развалили изненадата, показвайки интериора

Автор: Иван Чавдаров Смаляване

Може би при започване на пътуването е добре да загатна, че множеството испански сервитьори имат суперсилата даже след години работа да не схващат нито един различен език с изключение на личния си.

Андалусия, с изключение на да заспива късно, не обича да се буди рано. Това сигурно ще се хареса на по-поспаливите в компанията. Но даже и те е добре към 10 да са избрали къде да закусят, с цел да може към 12 да тръгнете към втората спирка по пътя си. Остатъка от Малага ще имате време да разгледате няколко дни по-късно, преди с отвращение още веднъж да се качите на самолета.

В Гранада е добре да спите към катедралата. Не на последно място, тъй като ще сте покрай Ibericos & Alhambra . Деликатесен магазин с няколко дребни масички, който предлага продуктите си под формата на тапас. Южна Испания има досадния табиет да става извънредно гореща следобяд. Затова изчакайте да стане към 17 ч. и поемете към главната цел на спирката ви в града - Alhambra . За да влезете вътре, наложително купете билет авансово на alhambra.org.

Да опишеш на някого какво ще види в Аламбра е невероятно - там се запознавате с резултата на това, което се случва, когато някой с на практика неограничени финансови и човешки запаси, голям проблем с егото и отлично въображение взема решение да си построи дворцов комплекс. Няколко века по-късно при изпълнени същите условия, само че без въображението Карлос V приключва картинката със личен палат.

Удивително е освен това, което ще видите, само че и фактът, че още преди 1000 години две от главните международни религии са ни посочили по какъв начин могат да съжителстват дружно. Урок, който в последно време усърдно се опитваме да забравим.

Тъй като нищо не е по-благоприятно за философските размисли от изобилната вечеря, тъкмо под Аламбра се намира Los Diamantes . Не се подвеждайте по името. След очакване на неизбежната опашка ще попаднете в един от най-хубавите рибни заведения за хранене в близост. Дългите маси с насядали разнообразни компании безпроблемно се обслужват от една сервитьорка. За да ви е най-лесно да се разберете, поръчайте си гамбас. Какво е това и други наложителни за опитване храни ще откриете в прилежащото каре.

Освен всичко останало, което сте видели в Аламбра, сте забелязали и квартал на отсрещния рид. Казва се Сакромонте , само че е по-популярен като циганският квартал. Втори ден сте в Андалусия и е извънредно време за фламенко. И то фламенко, танцувано от роми в пещера. Макар към този момент да е повече туристическа атракция, в сравнение с достоверно прекарване, ще е едно от първите неща, за които ще се сетите, когато ви попитат " по какъв начин изкара ".

От Аламбра денем ще сте видели още и площадка на отсрещния рид с огромен кръст. Препоръчвам ви да се насочите към нея за край на вечерта. Единственото, което може да направи гледката към нощна Аламбра по-хубава, е, в случай че съумеете отнякъде да се сдобиете и с бутилка изстудено бяло вино.

На идващия ден ще си тръгнете от Гранада с чувството, че има доста неща, които не сте съумели да видите. Ще сте изцяло прави. Скоро ще свикнете с него, тъй като то ще ви изпраща след всеки град. Това ще е е една от многото аргументи да поискате да се върнете.

Пътят към Кордоба минава през Zuheros. Ще видите белите къщи на селото вляво от себе си, високо над пътя. Отбивката е единствено 6 километра. Спрете на паркинга при започване на селото и се разходете към замъка. Не пропускайте нито една от табелите " Mirador " по пътя си. Освен гледките и спокойствието може напълно ненадейно да се натъкнете на фенклуб на " Реал Мадрид ". А в действителност какво по-хубаво място за последователи на белия балет от чисто бяло село.

Илюстрация
Кордоба. Фламенко шоу. Sound on.

Увеличаване

Кордоба. Фламенко шоу. Sound on.

Автор: Иван Чавдаров Смаляване

По всяка възможност към този миг ще сте много гладни. Ресторантчето под замъка работи и по време на сиестата. Освен селекцията локални сирена, с които е известно мястото, ще откриете доста фотоси на притежателя на заведението с някогашни и сегашни звезди на " Реал Мадрид ". С гледката, която се открива под вас, е изцяло разбираемо за какво Роналдо, Зидан и сие са решили да се отбият за малко. Над селото с изключение на още малко гледки има и пещера с прилепи.

Худерия е името на остарелия еврейски квартал на Кордоба. Оставете настрани гидовете, приберете мобилните си телефони с отворена карта на града в джоба и просто се пошляйте из него. Да се потопите изцяло в духа му, ще ви оказват помощ статуята на Маймонид, остарялата синагога и музеят Casa de Sefarad . В последния ще разберете за живота на евреите тук преди изгонването им от католиците през XIII век. Преселение, което е дали начало на огромна част от българското еврейство. Ще научите още и за крипто евреите - тези, които са избрали да останат в Кордоба, преструвайки се на католици, само че скрито изповядващи юдаизма.

Основният експонат, който ще видите в този музей навън, обаче е La Mezquita . Думата значи джамия, само че в действителност е остаряла вестготска базилика, върху която е издигната джамия, в която е издигната католическа катедрала. Още с влизането в двора на джамията, посипан с портокалови дръвчета, ще усетите, че вътре ви чака нещо, която ще ви подсети за величието на Аламбра.

Никой не знае по кое време е строена базиликата, само че мюсюлманите я купуват дружно със земята под нея и в интервала 768 - 991 година кипи градеж, зависещ сякаш на едно-единствено предпочитание: да създадем нещо, което да кара хората и след хиляда години да онемяват, когато го видят. Точно по този начин и става, когато влезеш и видиш пред себе си безкрайната поредност от червено-бели арки. Сякаш обаян, тръгваш през тях, с цел да видиш до каква степен стигат, и откриваш голям орган, олтар и пейки за литургия.

Срещу La Mezquita се намира Bar Santon . Малко местенце, предлагащо едни от най-големите тортии в света. Средният размер е 4 кг и 14 см височина. Тъй като ресторантчето съвсем няма седящи места, хапнете на стълбите на джамията. После може да минете под триумфалната арка, намираща се тъкмо зад нея, и да се разноските по римския мост. В Музея на фламенкото ще се запознаете с едни от най-известните фламенко реализатори и ще пробвате сами да потактувате с ръце на особено основан за задачата симулатор. Ако жегата ви го разрешава, разходете се и до Plaza de la Corredera , остарелият градски площад, на който в миналото са се намирали кметството и пандизът. Сега пространството се споделя от пазар, няколко таверни и неизменимия магазин за сувенири. Докато се разхождате, доста заведения за хранене ще съумеят да привлекат окото ви.

Casa de Pedro Ximenez няма да е един от тях. Традиционното за Андалусия десертно вино е един от по-находчивите дарове, които може да върнете у дома. В ресторанта с изключение на локална храна ще може да опитате виното, създадено от една от най-хубавите винарни в района. За десерт може да помолите да ви пуснат малко презентационно филмче за процеса на приготвянето му и да разберете смисъла на декорациите по стените.

Добре е да не прекалявате с виното, тъй като на идната заран ви чака дълъг път до Севиля. Не като километри, а поради две места, където ви поучавам да се отбиете.

Илюстрация
Пласа де Испания. Севиля. Трябва да станете непристойно рано, с цел да пропуснете тълпите

Увеличаване

Пласа де Испания. Севиля. Трябва да станете непристойно рано, с цел да пропуснете тълпите

Автор: Иван Чавдаров Смаляване

Medina Azahara се намира на 9 километра от Кордоба и е била столицата на първия Кордобски халифат. Спрете на паркинга преди руините и отделете 17 минути в осведомителния център да изгледате кино лентата, който споделя за построяването и разрушаването на града. После автобусче ви откарва да видите каквото е останало от тогавашната столица на мюсюлманска Испания.

След още 16 км се намира доста по-запазеният палат над Almodovar Del Rio. Възстановен е съвсем изцяло при започване на предишния век. Толкова добре, че да заслужи да се трансформира в фон на 7-ми сезон на Game of Thrones. Ако сте го позабравили, не се тормозете. Пана със подиуми от кино лентата ще ви съпътстват по време на цялата ви разходка. Друго, което ви чака, е панорама към близкото градче и река, както и меч, забит в камък по неразбираемо каква причина. Ако съумеете да го извадите, може да станете новият крал на Англия. Но по-вероятно е защитата да ви изгони и да би трябвало да платите немалка санкция.

Илюстрация
Ронда. Мостът свързващ новия и остарелия град

Увеличаване

Ронда. Мостът свързващ новия и остарелия град

Автор: Иван Чавдаров Смаляване

Два дни няма да ви стигнат да разгледате Севиля, само че може да опитате. Има два метода да методите. Старият и новият. Старият е да започнете разходката си от катедралата на Севиля . Както La Mezquita, тя също е издигната на мястото на джамия с главната разлика, че тук от джамията е останало единствено минарето, понастоящем камбанария. Освен в третата по величина черква в света и първа по величина измежду готическите църкви ще се озовете и на мястото, където лежат останките на Христофор Колумб. Според някои историци последното по никакъв начин не е несъмнено, само че пък неотдавна изработен ДНК разбор го удостоверява.

След като се впечатлите от вътрешността на катедралата, може да се насочите към една от най-хубавите гледки, откриващи се над града. Тази от бившето към този момент минаре. Вътрешността му е планувана по този начин, че догоре да може да се качи човек на кон. Това не значи, че няма да ви се наложи да катерите, а че няма да бъде по стълби. Las Setas, или Гъбите, е новият метод да стартирате визитата си в града. Построена на мястото на пазар, това е най-голямата дървена сграда в света. До върха й стигате с асансьор. Макар и не толкоз високо, гледката е не по-малко внушителна.

Където и да сте били на фламенко до момента, по всяка възможност туристическите гидове са ви уверявали, че по-скоро става дума за капан за туристи. Няма да намерите гид, който да споделя сходно нещо за осъществяването в Музея на фламенкото . Цената 22 евро е ниска за това, което ще видите и усетите по време на представлението.

Plaza de Toros е сцена за бикоборство с потенциал 12 000 фенове. Преди това ще минете през музей, отдаден на едни от най-почитаните мъже и животни в Испания. Задължителният аудиогид ще се погрижи да се потопите изцяло в атмосферата, преди да излезете на работното място на матадорите. " Почти всички матадори са религиозни. Защото няма по какъв начин да не повярваш, че това, което ти се случва, изправен самичък против бика, е нещо по-малко от знамение. " Думите са на един от най-великите матадори в историята. Спомнете си ги, когато стигнете до арената и застанете против портата, от която излиза бикът.

Идете и до надалеч по-миролюбивата Plaza de España . Наричана още Севилската Венеция, тя е издигната през 1929 година за Иберо-Американското експо. Както прилича при такива събития, всичко е подвластно на правилото " да не се изложим пред гостите ". Първото, което ще ви притегли погледа, е голямата постройка в мавърско-готически жанр. Ако не вярвате, че има какво още да ви впечатли тук след катедралата, в този миг ще осъзнаете, че сте сбъркали. По цялата й дължина с разноцветни плочки са показани всички испански провинции. Лесно ще разпознаете испанските туристи, които настървено се снимат пред места, на които малко други гости биха обърнали някакво внимание. В парка към площада има доста павилиони, останали от експото, които в този момент са превърнати в музеи. Към този миг ходенето може да стартира да ви идва допълнително. Наемете си лодка и избягайте от жегата в 500-метровия канал. Един час би трябвало да ви е задоволителен, с цел да стигнете от единия до другия край. Оттук пътищата към центъра на града още веднъж са два. Пеша или с някоя от спрелите при започване на парка файтони.

Ако не сте се заседели прекомерно в някой от многото тапас питейни заведения, може би ще ви е останало време за финалния щрих на престоя ви в Севиля. Alcazar de Seville е най-старият към момента населяван палат в света. Освен от кралското семейство, когато решат да останат в града, и от героите в Game of Thrones. Ако не сте гледали сериала или към този момент не си спомняте пети сезон, подгответе се за следващата порция строителство " замъкът ми ще стане по-хубав от замъка ти ". Очакват ви сводове, арки, арабски детайли, фонтани, голяма градина и най-малко едно изгубване из многочислените коридори, до момента в който сащисани се чудите тавана или стените да гледате.

Ронда е първата ви спирка по пътя от Севиля към Малага и този дребен град заслужава обособен материал. Puente nuevo е мостът, който разделя остарялата от новата част на града. Паркирайте до него. Тъй като се намирате в родното място на актуалното бикоборство, може да започнете разходката си от Plaza de Toros, или градската сцена. Около вас на всички места ще виждате името на Педро Ромеро. Както вярно ще се досетите, това е един от най-славните локални матадори. Повече за него ще намерите в по-пълните пътеводители. Този ще ви насочи още веднъж към Puente nuevo. Уличката, която минава от едната му страна, се споделя с необикновеното за тази част на света име Казунори Ямаучи.

Всичко си идва по местата, когато разберете, че това е основателят на Gran Turismo. Игра, чието деяние се развива и по улиците на града. От края на уличката се открива панорама към дребна платформа доста по-ниско, от която може да видите моста изпод. Лесно ще откриете пътя към нея. Ако се чудите дали стръмното слизане е за вас, ще ви оказа помощ, като кажа, че в гледката под моста ви чака изненада. Разходете се по уличките на остарелия град, които с изключение на в електронна игра участват и на страниците на " За кого бият камбаните " и в " Дон Кихот " - останалият единствено като сюжет филм на Орсън Уелс. Учудващо е, че към момента няма сниман тук епизод на Game of Thrones, само че несъмнено е въпрос на време.

Ако желаете да видите хора, които се снимат пред непознати коли, непознати яхти и магазини, от които няма да си купят нищо, отбийте се в Марбея.

В случай че предпочитате да прекарате времето си в класическо бяло испанско селце, дом на най-малката сцена за бикоборство, само че и най-голямото голф игрище в Испания, завийте към Михас.

Каквото и да решите, в края на деня ви чака Малага. Към този миг сигурно ще сте се ориентирали какви места за хранене предпочитате - тапас, риба, локални или друго. В Малага ще намерите по нещо за всеки усет. А може просто да се върнете в El Pimpi да пробвате за последно тяхната Mojama. На идващия ден според от настроението ви може най-накрая след толкоз горещина да отидете на плаж. На всички плажове има душове. Така няма да би трябвало да изстъргвате солта от себе си на летището.

А в случай че окото ви може да понесе още гледки, насочете се към замъка Гибралфаро . Оттам се разкрива чудесна панорама към града и пристанището. Тъй като към момента се намирате в града, в който е роден Пикасо, може да разгледате къщата, в която е израсъл. Не очаквайте най-голямата галерия на негови произведения. Повече от изложбата в музея за модерно изкуство. Започвайки с двете стени зад него на D*Face и Шепърд Феърли.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР