Илко Семерджиев, който бе здравен министър в правителството на Иван

...
Илко Семерджиев, който бе здравен министър в правителството на Иван
Коментари Харесай

Защо Сербезова не обяснява за липсващите 300 лекарства, а атакува Меджидиев? Крадецът вика дръжте крадеца!

Илко Семерджиев, който бе здравен министър в държавното управление на Иван Костов от 1999 година до 2001 година, вицепремиер и оглавяваше същото ведомство в първото служебно държавно управление на Румен Радев, разгласява във фейсбук собствен разбор за недостига с медикаменти.  “24 часа ” го разгласява поради сериозната експертиза по тематиката, която вълнува хиляди пациенти: 
Крадецът вика дръжте крадеца! “

Тази национална сентенция за следващ път получи своето уплътнение със наличие и действителни дейности.
В края на мандата на служебното държавно управление, криещата се досега някогашна министър на опазването на здравето Асена Сербезова от Политическа партия ненадейно набра храброст и напои общественото пространство с лавина от пояснения, само че не във връзка изчезналите над 300 медикаменти по аптеките, а с офанзиви към сегашния министър Асен Меджидиев. Проблемите на болните и лекарствените неналичия не съумяха да я развълнуват, развълнува я констатацията на Меджидиев, че в границите на личния си мандат вместо да санира казуса с неналичията, Сербезова го усложни и задълбочи, а в този момент го приписва на наследника си.
“Недостигът на медикаменти е събитие, което следим от години наред “ – декларира някогашният здравен министър проф. Асена Сербезова пред Българска национална телевизия като че ли това е опрощение за неналичията!

Всъщност с това изказване Сербезова прави признание, че не си е правила работата тъй като тъкмо тя беше дълготраен изпълнителен шеф на ИАЛ. Лекарственият регулатор тя оглавява още през 2014 година, когато Българска социалистическа партия я конфигурира на този пост с поредност от нарушавания. През 2018 година беше натирена вън от ИАЛ от председателяя на Народното събрание Цвета Караянчева, на която Сербезова (тогава Стоименова) отхвърли да се яви в Народно събрание, с цел да даде пояснение още веднъж за изчезнали медикаменти за над 180 000 сърдечно заболели.
До оня миг Сербезова отхвърляше да назначи зам.-директор в ИАЛ и управляваше еднолично, с цел да не може никой да надникне в кухнята на лекарствената регулация, която тя практикуваше по метод, който докара до трикратно нарастване на обществените и частни разноски за медикаменти на фона на успореден експорт, който изпразни доста българските аптеки. Усещайки края си на поста, обаче, Сербезова побърза да си назначи заместител, който и досега продължава нейната политика на увеличени цени и разноски при все по-намаляващи до изцяло изчезнали медикаменти. За сметка на това отвесно интегрираните и паралелните търговци внезапно забогатяха и не престават да натрупат активи зад граница.
Сербезова упрекна Меджидиев, че „ смесва истини и лъжи, касаещи тематиката за дефицита на медикаменти, и манипулира публичното мнение “. Всъщност коктейлът от лъжи явно забърква самата тя освен за да манипулира публичното мнение, само че и да се отърве от отговорност – морална, административна и наказателна.
Нека проследим въпросите с рецептите и с смяната на СЕСПА, която мащабира лекарствените неналичия още в границите на нейния мандат, както следва:
1. Алгоритъмът с 65-процентния предел е въведен в закона през 2019 година (а самата Сербезова е консултант на здравния министър по фармацевтичните въпроси), само че компетентността на един настоящ министър на опазването на здравето се показва в това, бързо да проучва успеваемостта на този логаритъм в хода на фактическото му използване и да вземе съответните ограничения, с които да ограничи опциите за злоупотреби и следващи неналичия.
Какво е направила Асена Сербезова до момента в който е била министър? Точно противоположното! С ясното схващане, че тази формула дава опция за злоупотреби и за фрапантно по-голям експорт на лекарства; с ясното схващане, че в Европа към този момент се следи дефицит на медикаменти и българските търговци имат големия интерес да изнасят с огромна облага лекарствени артикули от България; с ясното схващане, че СЕСПА страда от десетки пороци, които я вършат неефективна, през март м.г. тя разпорежда единствено и само смяна във формулата, което в още по-голяма степен благоприятства износа на медикаменти от страната (очевиден „ лобизъм “ в интерес на паралелните търговци). Асена Сербезова не е инициирала коригираща законодателна самодейност, както и не е подхванала никаква друга стъпка по докладваните проблеми в тенденция ограничение износа на медикаменти. Бездействието й е реалност в продължение на месеци (при разполагаем парламент и болшинство на обединението към ПП), макар че ясно е схванала от отчетите и е съзнавала, че електронната система от една страна може доста елементарно да бъде манипулирана, а въпреки това, че на процедура СЕСПА не действа правилно и не реализира задачите си. Това е видно от техническия отчет и рекомендациите на „ ИО “ АД, които бяха обществено оповестени, както и от отчета на администрацията на Министерство на здравеопазването, която още тогава в детайли разказва всички дефекти на системата. Въпреки това Асена Сербезова не разпорежда задания и бездейства до поемането на случая от настоящия екип на Министерство на здравеопазването и Асен Меджидиев, който за разлика от нея разпорежда както доработка на СЕСПА, по този начин и оферти за промени в ЗЛПХМ, макар че е длъжностен министър и не разполага с парламентарна група и съответното болшинство.
2. За несъответстващото държание на Сербезова свидетелстват и дейностите й, ориентирани към смяна на Наредба №4 от 2019 година за СЕСПА, изразяваще се в даването на достъп на търговците на дребно до СЕСПА – това е неразрешено от закона. Възниква въпросът, по какъв начин по този начин едно свое деяние Сербезова стимулира със закона, а друго тя прави макар закона! Това държание изяснява за какво Сербезова моделира системата по метод, несъотвестващ на заключенията на специалистите и инспекторите – резултатът е лекарствени неналичия в изключително огромни размери и незаконосъобразни изгоди за тези, които нямат угризения да злоупотребят.
3. Относно смяната на същата разпоредба за предписването на лекарствени артикули и недопускането на хартиената рецепта наред с електронната, Сербезова и нейният екип сътвориха още по-голям безпорядък в системата. Предписването на медикаменти единствено по електронен път в миг, в който страната и участниците в здравната система нямат подготвеност за цялостна електронизация щеше да докара до доста съществени проблеми и усложнения за лекарите, аптекарите и най-много за жителите. Меджидиев не анулира електронното определяне на антибиотици, а позволи потребление и на хартиената рецепта, с цел да може да бъде обезпечена съответна и навременна грижа за всеки български жител на цялата територия на страната, както и с цел да не се лишават лекарски права. Тук е значимо да се означи още един факт – няма страна в Европа с изключение на Естония, където да не се позволява хартиеното определяне на медикаменти наред с електронното – слагането на лекуването в 100% взаимозависимост от цифрови устройства и интернет е рисково. За сметка на това, обаче, беше изработен опит за пробив и въвеждането на електронна търговия с медикаменти, както и посредством вендинг-машини (друг огромен интерес на биг-фарма).
4. Относно несвършената работа – Сербезова като фармацевт следваше да възвърне етичната фармацевтична процедура и да разкачи веригите от аптеки отвесно интегрирани с търговци на едро и производители на медикаменти. Вместо това тя настояваше, упорства и в този момент да се вкара генерично определяне и генерично заменяне на медикаменти, което е огромния интерес на вертикалите – с една заповед до личните им аптеки и чиновници техните артикули ще бъдат продавани на болните макар другите наставления на лекарите, които в действителност единствени носят отговорността за резултатите от лекуването.
5. Тезата да закрие „ персоналните лекари “ и да вкара „ персонални фармацевти “ под евфемистичната за генерично заменяне „ фармацевтична грижа “ обслужваше още веднъж ползите на биг-фарма и субституцията, в прорез с ползите на пациентите.
6. Накрая Сербезова упрекна за проблемите самите лекари: “...в 50% от случаите лекарите предписват медикаменти, които липсват на българския пазар “ – твърди тя и придвижва казуса от болната глава на хубавичко, явно неразбрала каква е функционалността и отговорността на един министър на опазването на здравето. По отчайващото в тази ситуация е, че с изключение на Меджидиев, Сербезова няма съмнение да оклевети половината лекари в България – над 15 000 души.
Накрая ще загатна и нещо на пръв взор нищожно – по всички малките екрани и други медии Сербезова се показва за професор – присъщо на учител във висше образователно заведение. На феновете и читателите се вменява чувството, че са студенти на лекция или на изпит. Наскоро даже един публицист се усъмни дали е схванал „ университетските “ изказвания на Сербезова. Не зная дали патериците към името на един някогашен министър и политик целят някаква степен на обществена операция, съгласно мен показват комплекси.
Всеки в общественото пространство има своите дипломи и звания, само че не всеки ги използва по предопределение, което е по-скоро тъпо в сравнение с комплимент. В съответния случай е явно желанието лекар Меджидиев да бъде деградиран пред професор Сербезова, което е смешно – диалогът е сред някогашен и сегашен министър, а отговорността и на единия, и на другия е неотменима нито от пози, нито от трофеи.
Колкото до истината – тя не е въпрос на дума против дума тъй като в администрацията остават документи и резултати, а те най-малко са неоспорими. Дори и за прокуратурата.
А в тази ситуация на ход е тъкмо прокуратурата.
 

 
26 Яну 202392225 Яну 2023108323 Яну 2023373523 Яну 2023123123 Яну 2023542722 Яну 20231694Коментариmalart24 Яну 2023 20:20ч.
Сербезова сподели за документите и имунизациите - " Поели сме задължения ". Така че може и тук да е поела " задължения " за далавера
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Дачков, да ме светнеш24 Яну 2023 21:09ч.
към костовизма ли се върна, че ме триеш? То май остаряла обич наслойка не хваща. И неистина ли като пиша, че тоя от фотографията дружно с Иван Костов унищожиха опазването на здравето и лишиха стотици хиляди българи от грижи.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати явор25 Яну 2023 0:36ч.
Лъжеш, по тази причина те търкам. И лъжеш от неведение и лумпенска изборна памет, а не тъй като си злоумишлен. Илко Семерджиев бе единственият човек в България, който имаше концепция за опазването на здравето и знаеше по какъв начин да я осъществя. И стартира да я прави добре. Това е истината.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Наблюдател26 Яну 2023 9:40ч.
Ще рият двамата с Хасана отпадъците на Уестинхауз.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани22 Яну 2023268511 Яну 2023170923 Яну 2023193926 Яну 2023112
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР