Илияна Йотова бе гост на откриването в Националната библиотека на

...
Илияна Йотова бе гост на откриването в Националната библиотека на
Коментари Харесай

Вицепрезидентът: Вазов ни даде отправната точка за добро и зло, за героизъм и предателство

Илияна Йотова бе посетител на откриването в Националната библиотека на юбилейна галерия за живота и делото на патриарха на българската литература.

„ Вазов ни даде отправната точка за положителното и злото, за истината и вярата, за подвиг и изменничество. Неговите облици се трансфораха в имена за безволие, само че и за достойнство, за примирение, само че и за знак на жертвоготовност ", съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова в Националната библиотека „ Св. св. Кирил и Методий “ при откриването на изложбата „ Българийо, аз всичко тебе дадох… “, отдадена на 170 години от рождението на Иван Вазов.

„ Титан на словото, национален стихотворец, основоположник на българската литература – Вазов е всичко това, само че и доста повече и доста време след нас ще продължи да провокира изследователската душа “, уточни в приветствието си Илияна Йотова. По думите на вицепрезидента творчеството на Вазов не би било толкоз въздействащо, в случай че я няма голямата обич към жанр и татковина. „ Тя е моторът, тя е силата, която ни кара да помним цялостен живот словото му и героите му “, посочи Илияна Йотова.

Вицепрезидентът цитира Вазов: „ креативният дявол непрекъснато ми нашепваше: Работи! И аз работих и изливах наличието на моята душа в ария. Дадох всичко положително, каквото можах да дам на отечеството. Малко бе, само че толкоз имах. “ Илияна Йотова уточни, че тези думи са освен равносметка и философия на един живот, а обръщение към поколенията.

„ Творчеството на Вазов четем по този начин, както четем „ Илиада “ и „ Одисея “. Не единствено поради историческите събития, където постоянно действителността се преплита с легендата, а с цел да забележим днешната действителност посредством тях, да намерим себе си “, акцентира вицепрезидентът и добави, че Вазовото слово в никакъв случай не остарява. „ Няма по какъв начин да пренапишем Вазов, няма по какъв начин да го „ преведем “. Ако искаш да схванеш България, би трябвало да прочетеш „ Под игото “, с цел да схванеш логиката на психиката на един народ, който получи своята национална легитимност посредством литературата, словото, духовността, в епохата, когато е отнето най-важното – свободата “, посочи Илияна Йотова. Вицепрезидентът означи, че „ Аз съм българче “ постоянно ще бъде нашата клетва, завещана от поета.

Вицепрезидентът Йотова приключи приветствието си с думите: „ България заслужава да се потрудим за нея! “ Това верую ни запази хилядолетия като народ и страна! “

Вицепрезидентът благодари на Националната библиотека за дейната активност даже в месеците на изолираност и за забавната стратегия, с която означават паметната годишнина.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР