Илинден в България се нарича денят, в който се почита

...
Илинден в България се нарича денят, в който се почита
Коментари Харесай

Илинден е!

Илинден в България се назовава денят, в който се уважава Свети оракул Илия, 20 юли. Чества се също деня на Илинденско-Преображенското въстание в България, който се чества на 20 юли.

Съществува вярване, че на този ден морето взима най-вече жертви ( на 20 юли ) като курбан за Св. Илия. Според националните вярвания в случай че на този ден гърми, орехите и лешниците ще бъдат кухи и изгнили. Народната традиция повелява на този ден да не се работи, с цел да не се разсърди Свети Илия, който е уважаван като стопанин на летните небесни стихии, гръмотевиците и градушките.
 Празници във видинските села Гомотарци и Дружба Празници във видинските села Гомотарци и Дружба
На обичайните събори и в двете обитаеми места посетител бе Десислава Тодорова, заместник-кмет по европейски политики и вложения на Общи...

" Истина ви споделям, че никой оракул не е признат в родината си.

А споделям ви в действителност, доста вдовици имаше в Израил в дните на Илия, когато небето се затвори за три години и шест месеца, и настана огромен апетит по цялата земя; а нито при една от тях не бе пратен Илия, а единствено при една вдовица в Сарепта Сидонска " (Лука 4:24-26).

" И до момента в който те още ходеха, ето огнена каляска с огнени коне, които ги разделиха един от друг; и Илия възлезе с буря на небето. А пророческите възпитаници, които бяха в Ерихон, каго го видяха, рекоха: Илиевият дух остава на Елисея. И пристигнаха да го посрещнат и му се поклониха до земята " (ІV Царе 2:11; 15).

Свети оракул Илия е един от най-великите всред старозаветните праведници, всесилен разобличител на езичеството и предвестител на истинната религия в Единия Бог. От античност Църквата го назовава " Пророк и Предсказател на великите Божии каузи ", " Ангел в плът " и " Предтеча на Второто Христово Пришествие ".
 Св. преподобна Макрина Младша Св. преподобна Макрина Младша
Преподобна Макрина била най-голямата щерка на своите благочестиви родители Василий и Емилия и сестра на св. Василий Велики. При рожден...

От всички старозаветни Божии угодници само на св. оракул Илия са отдадени безчет православни храмове. Но за какво е по този начин? Защо нямаме храмове, отдадени на праотеца Авраам, боговидеца Моисей или псалмопевеца Давид? Защо народът ни уважава този оракул повече от всички други старозаветни персони?

Житието на св. оракул Илия е непрестанна поредност от неизброими Божии чудеса. Но той е единствен и загадъчен фаворит Божи с това, че неговият живот не приключва като у другите индивиди - даже и най-славните измежду пророците - със гибел, а продължава с небесно възнесение на огнена каляска.

Единствен Бог знае каква тайнствена задача е предопределил за безсмъртника Илия. Тя ще се прояви в края на времената, както Сам Господ е предсказал: " Илия първом ще пристигна и ще уреди всичко. " (Мат. 17:11) За нас остава вярата, че огненото възнесение на пророка е предобраз на предназначението на всеки човек.

Въздържан в храна, непретенциозен в облекло и непоколебим към себе си и другите, св. оракул Илия въодушевено проповядвал волята Божия и потребността от същинско служение и поклонение Богу като първо и належащо изискване за основаване на благополучен живот и трайно благополучие на земята. Заради удивителната си святост и непорочност в живота свети оракул Илия се възпява и популяризира от светата Църква като " небесен човек " и " земен ангел ". Неговата ревнивост и лоялност към вярата в единия истинен Бог била толкоз мощна, че когато видял отстъплението от нея, идолопоклонничеството и безчестието в царския дом, той не се поколебал да изобличи с огнени слова недостойния израилски цар Ахава и жена му Изабела. Неговото пророческо слово било като пламтяща свещ, осветяваща мрака в човешките души.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР