Икономисти от различни неправителствени организации не смятат, че се налага

...
Икономисти от различни неправителствени организации не смятат, че се налага
Коментари Харесай

Икономисти не виждат нужда от поемането на дълг за 10-12 млрд. лв.

Икономисти от разнообразни неправителствени организации не считат, че се постанова през 2022 г.- да се взима нов държавен дълг за 10-12 милиарда лева Това разгласи през седмицата като разгласи някои параметри от проектобюджета.

Според икономистите, представени от Би Ти Ви, инфлационният напън върху горивата и електрическата енергия оказва помощ на страната да има доста повече приходи в бюджета. Те чакат тази наклонност ще се резервира и в първите месеци следващата година.

Междувременно ГЕРБ продължи да експлоатира тематиката, подхваната още преди изборите от водача на партията като върху поемането на нов дълг до приемането на нов бюджет с избран таван в него. Основната теза е, че това ще задължи с огромни суми бъдещите генерации.

Дори и при по-големите обществени разноски и нуждата следващата година да се погасяват остарели заеми, няма съображение да се теглят нови 12 милиарда лв., показват те.

Лъчезар Богданов от Института за пазарна стопанска система подсети, че следващата година има падеж на излъчвания за към 3 милиарда лева Ако ги извадим от тези 10-12 милиарда лева нов дълг, значи, че министърът си прави сметка сякаш за недостиг за 7-9 милиарда лв., което е кореспондира с неговите анонси за 3% недостиг, разяснява той.

" Като става въпрос за настоящи заплащания, без да ги подценяваме, нуждата от тях, като здравни заплащания по пандемията, обществени заплащания за пенсионерите, дълг би трябвало да се взима, когато сътворяваме спомагателна стойност за бъдещите генерации. Т.е. инфраструктура, дълготрайни промени, мога да си показва една смяна да вземем за пример в държавната енергетика ", разяснява Руслан Стефанов от Центъра за проучване на демокрацията.

Че няма потребност от поемането на толкоз огромен нов дълг разяснява в петък в " Панорама " и Асен Василев, който отстъпи поста на Валери Белчев, с цел да взе участие в изборите и който е предлагането на " Продължаваме промяната " за министър на финансите в бъдещото постоянно държавно управление.

Като " нереалистично и ненеобходимо ", дефинира Василев това и изрази подозрение, че специалистите в Министерството на финансите са заложили подобен дълг изключително при заложен бюджетен недостиг от 2.9%.

" Тази година дефицитът след актуализацията на бюджета е 3.6% и дълг от 4.5 милиарда лева Така че няма по какъв начин да има заложен дълг от 12 милиарда лева, това е безусловно нереалистично ", заключи той.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР