Икономистът Стоян Панчев смята, че Еврозоната ще повиши инфлацията у

...
Икономистът Стоян Панчев смята, че Еврозоната ще повиши инфлацията у
Коментари Харесай

Мика Зайкова: Инфлацията се лекува с инвестиции, а такива в България не се задават

Икономистът Стоян Панчев счита, че Еврозоната ще увеличи инфлацията у нас

" Инфлацията се лекува с вложения. Инфлационният налог към този момент не е в интерес на бюджета, тъй като се разтваря ножицата сред начислени и платени налози. Ако през първото тримесечие беше 210 млн., а през второто ще е над 600. През третото върви към милиард. На книга има пари, но де факто ги няма. В момента достигнатата рентабилност е най-висока - 4,8%. " Това разяснява в ефира на Мика Зайкова, кандидат-депутат от " ИТН "  и икономист.

" 67% от стокообмена ни е с Германия, а тяхната стопанска система е в доста неприятно положение. Инфлацията на 20-те години на 21 век не е единствено паричен проблем. Не може сама ЕЦБ да се оправи с него. Енергийната рецесия мултиплицира инфлация, която не може да се реши единствено със редуциране на потреблението. Предстоят ни доста значими и незабавни неща - бюджет 2023, 3-годишна бюджетна прогноза, законите, които да отключат средствата по Плана за възобновяване. Той от своя страна крие подводни мини ", счита Зайкова. И добави, че при огромния бюджетен недостиг се отдалечаваме от Еврозоната. Тя прикани политиците да мислят за България.

Според икономиста Стоян Панчев има стопански безпорядък в цяла Европа. " Почти банкрутираха пенсионните фондове във Англия, а това заразява финансовата система. До половин година ще се върнем към обстановката през 2008 година Дълговете и инфлацията са повече оттогава, коктейлът от проблеми в Европа ще пристигна и у нас. В последните 2-3 години бюджетът харчеше много, базирайки се на хубавата инфлация. Тя е като пиенето, а към този момент влизаме във етапа на махмурлука ", изясни той. И разкри, че Италия е във в действителност банкрут.

По думите му колкото повече се върви към криза, по-малко ще са приходите в бюджета. " Това ще докара до по-голям дълг или до понижаване на разноските. Хубаво е, че се отдалечаваме от Еврозоната, защото това би вдигнало още инфлацията у нас ", означи Панчев. 
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР