Икономистът Никола Филипов с коментар в социалните мрежи относно свиването

...
Икономистът Никола Филипов с коментар в социалните мрежи относно свиването
Коментари Харесай

Икономист: Когато някой покемон ce появи и каже: Вижте, какъв просперитет докарахме, му се изсмейте

Икономистът Никола Филипов с коментар в обществените мрежи по отношение на свиването на вложенията в България

Отново политическата ни класа стартира да политизира данните за Брутният вътрешен продукт. Първо това са експресни оценки и сигурно ще бъдат ревизирани през идващите тримесечия. Второ те са на първо място разследване от реализация на към този момент създадени материални ресурси и на смяна в методологията.

Тук, обаче най-големия проблем е сривът в Бруто капиталообразуване. За последната една година бележим шокиращи сривове в едно от най-важните пера от брутния вътрешен артикул. То ни демонстрира действително, какви вложения се вършат в стопанската система ни, а тези вложения са главния генератор на стопански напредък в бъдеще. Това е извънредно значим проблем, който на първо място е разследване огромната икономическа неустановеност, в която изпадна България в последната година.

Тя има два съществени аспекта. Първият е политическата рецесия, в която изпаднахме през предходната година, а по всичко проличава, че тя занапред ще се задълбочава. Вторият фактор са външни фактори, като пандемията и войната в Русия, които в допълнение генерират икономическа неустановеност в икономическите контрагенти.

В тези условия е изцяло обикновено бизнесът да бъде по-предпазлив и да не влага, а да натрупа ликвидни буфери, с цел да бъде по-устойчив при една възможна икономическа рецесия. Проблемът, е че тези ликвидни буфери отиват за покриване на по-високите цени суровините и енергийните запаси.

Така, че в този момент, като се появи някой покемон пред медиите и каже: " Вижте, какъв стопански разцвет докарахме “ просто му се изсмейте, тъй като или ви лъже, или няма никакъв хабер какво приказва, а и двете хипотези са неприемливи.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР